Image default
Τοις Μετρητοίς

Όταν ο φόβος σε οδηγεί στη μοιραία κίνηση διαφυγής

Όταν ο φόβος σε οδηγεί στη μοιραία κίνηση διαφυγής

Όταν ο φόβος και η βαριά ψυχολογία, που έχει χτιστεί μέρα με τη μέρα, τοποθετήσουν τα ρέστα τους στο κέντρο του τραπεζιού, μπλοφάροντας πριν κατεβάσουν τα χαρτιά τους, τότε είναι ακριβώς η στιγμή που η ψυχραιμία πάει περίπατο και η πίεση των απωλειών σε οδηγεί στη μοιραία κίνηση διαφυγής από τον καθημερινό βραχνά της αβεβαιότητας.

Οι δε προοπτικές των εταιρειών για τις οποίες πάτησες το αγοραστικό πλήκτρο πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Εκμηδενίζονται ως αξία εμπρός στο πνιχτό αίσθημα της άμεσης φυγής.

Τότε είναι, όμως, που σχηματίζονται και τα “exhaustpattern στα candlesticks, που κατά ένα μεγάλο ποσοστό αποτυπώνουν τον βραχυχρόνιο πυθμένα της αγοράς, με άμεσο αποτέλεσμα από την επόμενη μέρα την απελευθέρωση του πτωτικά πιεσμένου ελατηρίου. Την ίδια χρονική στιγμή που ο τζίρος αυξάνεται δραματικά και οι αγοραστές τραβιούνται στα βάθη των εντολών, τότε έρχεται η ώρα που παίρνει σταδιακά θέση το έξυπνο χρήμα, αρπάζοντας τις αξίες εκείνες που πριν από λίγες μέρες ατένιζε σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Μεγάλη σημασία, βέβαια, έπαιξε την περασμένη Δευτέρα και ο επιταχυντής της γεωπολιτικής κρίσης, που είχε και αρκετό χρονικό διάστημα να δουλευτεί αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία, αφού έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τα διάφορα media να κάνουν απλώς… τη δουλειά τους.

Έτσι, μετοχικές αξίες ομίλων που έχουν ισχυρές προοπτικές και θεμελιώδη στοιχεία που “φυσάνε” βρέθηκαν πολύ γρήγορα στην αντίπερα όχθη, γράφοντας έως και ένα εντυπωσιακό +11% μέσα στην ημέρα. Οι πλέον χαρακτηριστικές ήταν οι μετοχές του ομίλου Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) και της Cenergy (CENER), ενώ αρκετά “σπιρτόζικη” αποδείχθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ.

Ξεκινώντας με την πολύ βραχυχρόνια εικόνα της μετοχής του ομίλου Mytilineos, εντοπίζουμε την περασμένη Δευτέρα τα πρώτα σημάδια ανάσχεσης, με την αποτύπωση και στα δύο 4ωρα candlesticks ισχυρών αγοραστικών δυνάμεων στην προσπάθεια των πωλητών να λεηλατήσουν το όριο των 30 ευρώ. Αλήθεια, τι ήθελε ο Μυτιληναίος εκεί κάτω; Μάλιστα, ο όγκος των συναλλαγών της μάχης μεταξύ αγοραστών και πωλητών ήταν εντυπωσιακός, περνώντας πάνω από τις 630.000 μετοχές. Η επόμενη μέρα, η Τρίτη, ήταν και η πλέον καθοριστική, καθώς οι αγοραστές καθάριζαν ό,τι εμπόδιο έβρισκαν μπροστά τους, κλείνοντας την τιμή της μετοχής στα 33,52 ευρώ, με μια εκρηκτική απόδοση της τάξεως του 8,06%.

Η συνολική δε απόδοση από τα χαμηλά της Δευτέρας έως και τα ψηλά της Πέμπτης, που γραφόταν το άρθρο, έφτασε στο εκπληκτικό +19,30%, προκαλώντας λιποθυμίες σε όσους “τόλμησαν” και άδειασαν τη μετοχή κάτω από τα 31 ευρώ. Επίσης, η ανοδική κίνηση των τριών ημερών ακύρωσε την πτωτική πορεία σχεδόν δέκα ημερών. Για τη συνέχεια, τώρα, στον επόμενο καθοδικό κυματισμό καλό είναι να μη χαθεί σε επίπεδο κλεισίματος η περιοχή των 33,40 με 33 ευρώ.

Τα μεγάλα κέρδη του +85% που πέτυχε η μετοχή της Cenergy από τον περασμένο Απρίλιο, των 4 ευρώ, έδωσαν το “ΟΚ” σε κάποιες επενδυτικές επιτροπές θεσμικών επενδυτών να πάνε ταμείο. Η κίνηση αυτή, λόγω και του κλίματος, έφερε αυτοτροφοδοτούμενες πωλήσεις, που πήραν όμως μεγάλη έκταση μετά και την καθοδική διάσπαση του πλαγιοκαθοδικού καναλιού “Q” στα 6,60 ευρώ περίπου.

Η πτωτική πίεση οδήγησε έως την τεράστια βάση των αγοραστών ανάμεσα στα 5,20 με 5 ευρώ, όπου η βραχυχρόνια τάση πήρε “ανάποδες”, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της μετοχής έως και ένα +22% από τα χαμηλά της περασμένης Δευτέρας.

Το “θηρίο“, μάλιστα, έφτασε μέσα σε μία μέρα να αρπάζει ένα +11%, πραγματοποιώντας πάνω από 500.000 μετοχές. Για τη συνέχεια η μετοχή δεν πρέπει να περάσει σε επίπεδο κλεισίματος κάτω από τα 5,72 ευρώ, για να πούμε ότι θα δοκιμάσει στον επόμενο ανοδικό κυματισμό να περάσει πάνω από το πολύ σημαίνον σημείο των 6,60 ευρώ.

Η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί να έδωσε μεν το μικρότερο ποσοστό ανόδου, στο +15%, σε σχέση με τις άλλες δύο προαναφερόμενες μετοχικές αξίες, αλλά μου έκανε εντύπωση, τόσο στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας όσο και της Τρίτης, ότι ήταν η πρώτη που φώναξε την εναρκτήριο ιαχή της ανοδικής επίθεσης. Μάλιστα, στο πρώτο 4ωρο της μεγάλης βύθισης της Δευτέρας, αυτή από κάποιο σημείο και έπειτα είχε “μουλαρώσει” και δεν πήγαινε με τίποτα στον κατηφορικό δρόμο προς τα 8,40 ευρώ. Βέβαια, από το εν λόγω επίπεδο διέρχεται και η κάτω πλευρά του μεγάλου καθοδικού καναλιού “W“.

Την επόμενη δε μέρα ούτε και γύρισε πίσω να κοιτάξει το επίπεδο των 8,80 ευρώ, περνώντας άνετα πάνω από τον φράχτη των 9 ευρώ. Αρνητική ήταν, πάντως, στη συνέχεια η έντονη αδυναμία ανοδικής δραπέτευσης πάνω από την άνω πλευρά του καναλιού στα 9,65 ευρώ, με την αποτύπωση ενός έντονα καθοδικού 4ώρου. Εδώ δεν πρέπει να χαθεί το όριο των 9 ευρώ.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, η έντονη ανοδική κίνηση που έφερε ένα ισχυρό ποσοστό της τάξεως του +9,4% φαίνεται να έκλεισε στο τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης με ένα αρκετά “επίφοβο” gravestone doji κάτω από την αντίσταση των 1.210 μονάδων, που αναζητά διερεύνηση στις επόμενες συνεδριάσεις. Το ζητούμενο εδώ για τους αγοραστές είναι να μην περάσει ο δείκτης κάτω από το δίχτυ ασφαλείας των 1.150 με 1.140 μονάδων.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

October 16, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Οι κορυφαίοι σε απόδοση για το 2023

admin

Το κάρμα του Μητσοτάκη και το ντεμαράζ του Γερμανού

admin

Wall Street: Bulls σε πλήρη επίθεση

admin

Πετρέλαιο: Πωλητές πολλοί, αγοραστές λίγοι

admin

Bitcoin: Ροκάρει για τα 44000 δολάρια

admin

Attica Bank: Πρωτόγνωρα δυναμικά πατήματα για τη μελλοντική πορεία της

admin

Optima Bank: Με άριστη διαγραμματική συμπεριφορά

admin

Alpha Bank: Με ανεκπλήρωτο ανοδικό στόχο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αναμονή καθαρότερης διαγραμματικής εικόνας

admin

Εθνική Τράπεζα: Το μετά της επιτυχημένης δημόσιας προσφοράς

admin

Eurobank: Αδυναμία ανοδικής διαφυγής

admin

Τράπεζες: Στο όριο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

admin