Image default
Οικονομία

Χατζηδάκης: Ιδιαίτερη μεταχείριση για τις αμυντικές δαπάνες ζήτησε στο ECOFIN

Ιδιαίτερη μεταχείριση για τις αμυντικές δαπάνες ζήτησε ο Υπουργός στο ECOFIN

«Στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής διακυβέρνησης που αναθεωρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να συνδυάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη. Και αυτό παρότι η Ελλάδα προχωρεί και θα συνεχίσει να προχωρεί με αξιόπιστες πολιτικές, τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στις αγορές». Αυτό σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στο Λουξεμβούργο, μιλώντας για το θέμα του υπό αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας.

  • Λεμέρ στο Ecofin: Αισιόδοξος για συμφωνία με τον Λίντνερ, βάση για τους επόμενους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως των νέων κανόνων, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διότι αυτό προστάζει η κοινή λογική, αλλά και διότι γνωρίζουμε ότι οι πολιτική μας θα κρίνεται πάντοτε από τις αγορές και τους επενδυτές. Ωστόσο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημείωσε ότι παρόλα αυτά υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπημένης συμφωνίας που θα διασφαλίζει τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς όμως να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη με υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς. Υπογράμμισε επίσης την ελληνική θέση ότι θα πρέπει να προβλέπεται επιτέλους ειδική μεταχείριση στους σχετικούς υπολογισμούς για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς ορισμένες χώρες μέλη διαφοροποιούνται σαφώς για το συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με άλλες.

Στο πλαίσιο του Eurogroup διεξήχθη συζήτηση με την Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, πάνω στις οικονομικές προοπτικές ΗΠΑ-ΕΕ, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις της Δύσης με την Κίνα. Ο κ. Χατζηδάκης στην παρέμβασή του στάθηκε ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά της η κυρία Γιέλεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος και ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εφόσον χρειαστεί.

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων οι Υπουργοί υιοθέτησαν κοινό κείμενο Συμπερασμάτων ενόψει της 28η διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COPS28), που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι. Επίσης συζήτησαν θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ευρωζώνης, το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και το ψηφιακό ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Σδούκου: Προς τετραπλασιασμό της δυνατότητας εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας

admin

Στουρνάρας: Χαμηλότερα οι προβλέψεις της ΤτΕ για ανάπτυξη και πληθωρισμό

admin

Στις 8 Δεκεμβρίου από το ECOFIN το τελικό «ναι» στα 3,64 δισ. για την Ελλάδα

admin

Σδούκου: Προς τετραπλασιασμό της δυνατότητας εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας

fastpath

Κομισιόν: Nέες πιέσεις στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας τον Οκτώβριο – Στις 106,4 μονάδες

fastpath

Μασούτης: Η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται με περισσότερους ελέγχους και ψηφιακά εργαλεία

fastpath

Αγορά εργασίας: Οι top δεξιότητες επικοινωνίας που αναζητούν οι εργοδότες – Οδηγός για νέους απόφοιτους

admin

Άνιση η μάχη με τη μεγάλη φοροδιαφυγή – Πώς ενισχύεται το εθνικό πλαίσιο με νέες ελεγκτικές μεθόδους

admin

Οικονομικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής: Οι προκλήσεις για την οικονομία μετά τις συνεχείς αναβαθμίσεις

admin

Αργεντινή: Τι θα σήμαινε η δολαριοποίηση της οικονομίας «δια χειρός» Μιλέι

fastpath

Τρία ενεργειακά projects ελληνικού ενδιαφέροντος στην ατζέντα της Κομισιόν – Στο τραπέζι και ο East Med 

fastpath

Bill Ackman: «Στοιχηματίζει» πως η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο

fastpath