Image default
Οικονομία

Ecofin: Νέες διαφωνίες των ΥΠΟΙΚ, ούτε και σήμερα «λευκός καπνός» για το δημοσιονομικό πλαίσιο

«Ραντεβού» τον Νοέμβριο, στο επόμενο Ecofin, έδωσαν για άλλη μία φορά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, καθώς ούτε και σήμερα κατέληξαν σε συμφωνία. Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν ότι χρειάζεται, άμεσα, περισσότερη δουλειά για να οριστούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ.

Σε νέα Βαβέλ εξελίχθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο καθώς παρά τις «καλές προθέσεις», δεν βγήκε λευκός καπνός, ούτε και σήμερα, σε ό,τι αφορά την συμφωνία επί βασικών σημείων για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων.

Οι διαφωνίες δεν είναι καινούριες: Και πριν από το καλοκαιρινό «διάλλειμα» στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ήταν γνωστά τα «στρατόπεδα» και οι διχογνωμίες, οι οποίες δεν μεταβλήθηκαν ούτε και σήμερα.

Αφενός η Γερμανία και οι «σύμμαχοι» της εξακολουθούν να πιέζουν για λήψη απόφασης μείωσης του δημοσίου χρέους εκ μέρους των κρατών μελών κατά 1% ετησίως, αφετέρου η Γαλλία και η Ιταλία θεωρούν πως είναι πλέον ενδεδειγμένη η μείωση του χρέους σε ορίζοντα τετραετίας, ή ακόμα και επταετίας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως και στο Ecofin του Ιουλίου, είχαν κλείσει τις συζητήσεις με την «ελπίδα» πως η πρώτη συνάντηση της νέας σεζόν θα δείξει το «φως στο τούνελ», καθώς ο εκπεφρασμένος στόχος της Κομισιόν είναι να έχει βρεθεί λύση στο αδιέξοδο πριν από το τέλος του έτους, με τον χρόνο να περνά χωρίς απτά αποτελέσματα.

Με τον τρόπο του, προσθέτοντας και μια νότα αποφασιστικότητας, το αυτό επεσήμανε μετά την λήξη της συνόδου ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ, δηλώνοντας πως: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον Κρίστιαν Λίντνερ τις επόμενες εβδομάδες για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια γαλλογερμανική συμφωνία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια ευρύτερη συμφωνία». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, για άλλη μία φορά, στην επιτακτικότατα μιας συμφωνίας καθώς τόνισε πως «Η ΕΕ χρειάζεται γρήγορα νέους δημοσιονομικούς κανόνες – είναι ζήτημα αξιοπιστίας».

Και όχι μόνο αξιοπιστίας, αλλά και αντικειμενικής ανάγκης, καθώς το δημόσιο χρέος «άγγιξε» δυσθεώρητα ύψη σε κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση της «χαλάρωσης» των δημοσιονομικών κανόνων κατά την διάρκεια της πανδημίας, θέτοντας ξανά στο τραπέζι το ζήτημα μιας πιο «προσεκτικής» αντιμετώπισής του στην διαπραγμάτευση ενός νέου ευρύτερου δημοσιονομικού πλαισίου.

Τα μπλοκ εμμένουν στις θέσεις τους

Ωστόσο, όσο κι αν ο Λεμέρ θέλησε να σηματοδοτήσει μια υποψία προόδου στις συνομιλίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λίντνερ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση του Γάλλου για διμερή προσυμφωνία πέρα από το ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να εργάζονται «σε κοινό έδαφος».

Επανέλαβε προηγούμενες προειδοποιήσεις του ότι η αναλογία ελλείμματος 3% προς το ΑΕΠ είναι το μέγιστο, όχι το ζητούμενο.

«Δεν είναι αυτός ο στόχος – είναι το ανώτατο όριο», ξεκαθάρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έτσι υπό κανονικές συνθήκες το έλλειμμα πρέπει να είναι κάτω από 3% και προτείνουμε ένα περιθώριο ασφαλείας».

Ο Λεμέρ και ο Λίντνερ δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, με την επόμενη συζήτηση να αναμένεται σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις αρχές Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αντίστοιχα, και η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο, είπε ότι στόχος είναι να κατατεθεί μια νομική πρόταση στο επόμενο Ecofin του Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει μια νέα συμφωνία μέχρι το τέλος του 2023. «Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε η Καλβίνο.

Aπό την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε: «Στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής διακυβέρνησης που αναθεωρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να συνδυάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη. Και αυτό παρότι η Ελλάδα προχωρεί και θα συνεχίσει να προχωρεί με αξιόπιστες πολιτικές, τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στις αγορές».

Σχετικα αρθρα

Αυξήθηκαν 23,2% οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Νοέμβριο

admin

UBS: Bullish για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών 

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση κατά 54,4% στα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

fastpath

Μητσοτάκης από ΔΙΜΕΑ: Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών

fastpath

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει έως τις 15 Δεκεμβρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις

fastpath

Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα μας για την ακρίβεια

fastpath

Ενεργοποιείται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ύψους 61,5 εκατ. ευρώ

fastpath

«Λάμπουν» διεθνώς τα ελληνικά ομόλογα – «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία

fastpath

Γιατί η UBS δηλώνει «bullish» για τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Deloitte: 9 στις 10 επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην καινοτομία – Οι μοχλοί ανάπτυξης και τα εμπόδια

admin

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

admin

Capital Link: Σήμερα η 25η συνάντηση κορυφής στη Νέα Υόρκη για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις

admin