Image default
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον αμάχων

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον αμάχων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνέντευξή του στο Al Arabiya, την οποία έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην υπουργική Σύνοδο της ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου στο Ομάν.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης πέντε σημείων για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, το οποίο πρότεινε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της Συνόδου:

«Πρώτον, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ομόφωνα ότι κάθε μορφή βίας, τρομοκρατίας ή απάνθρωπης μεταχείρισης είναι εντελώς απαράδεκτη», σημείωσε.

«Δεύτερον, θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι απαχθέντες και οι όμηροι. Τρίτον, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον αμάχων. Τέταρτον, πρέπει να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους διατρέχουν κίνδυνο», ανέφερε.

Πέμπτον, σημείωσε, «πρέπει να οργανώσουμε και να συγκαλέσουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών και εκπροσώπων της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια αυτού του προβλήματος».

«Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Πιστεύω ότι πρέπει να καταβληθεί κοινή προσπάθεια τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις χώρες του Κόλπου, προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας, επισήμανε ότι θα μπορούσε να συνδράμει σημαντικά τις χώρες του Κόλπου και προσβλέπει να γίνουμε η φωνή και το σημείο εισόδου των χωρών αυτών στην ΕΕ και στον κόσμο.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να παράσχουμε πολύτιμη βοήθεια, ιδίως στην κρίση στη Μέση Ανατολή», σημείωσε. «Είχα εκτενείς συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες όλων των χωρών του Κόλπου, όπως και τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Συζητήσαμε εκτενώς για την κατάσταση».

«Πρέπει να συντονίσουμε τη δράση μας τόσο κατά των τρομοκρατών, όσο και κατά κάθε είδους ανθρωπιστικής κρίσης και να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που προκαλούν αυτόν το φαύλο κύκλο βίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν μπορούσε να εκραγεί αλλού;» – Το ηχητικό με το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί τον Ισλαμικό Τζιχάντ για το νοσοκομείο

Ο Φίλιππος Αρβανίτης περιγράφει πώς από YouTuber και παίκτης ριάλιτι, έγινε πορνοστάρ

Παναγιώτης Φραντζής: Ο άνθρωπος που τεμάχισε τη 18χρονη σύζυγό του, σήμερα έχει δημιουργήσει νέα οικογένεια

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης για Σούνακ: Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας

admin

Αντρέας Κιντλ: Η Γερμανία λαμβάνει πολύ σοβαρά την ελληνική θέση που τονίζει την ανάγκη τήρησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων

admin

Για ποτό με τους βουλευτές του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης – Δείτε φωτογραφίες

admin

Έκθεση-«κόλαφος» για Ερντογάν από την Κομισιόν: Τι ζητά για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τη Χαμάς και τον Πούτιν

admin

Ανδρουλάκης: Προτείνουμε δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού

admin

Ο Μητσοτάκης στην αποφοίτηση 39 μελών του ΟΚΑΝΑ: Η ζωή είναι πολύ ωραία για να χάνεται σε κυκεώνα εξαρτήσεων

admin

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος

admin

Σε τελετή αποφοίτησης του ΟΚΑΝΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στόχος μας να ενισχύσουμε όλα τα προγράμματα καταπολέμησης και πρόληψης εξαρτήσεων»

admin

Παπασταύρου: Η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης αποτελεί ψηφιακή ενσάρκωση της καλής νομοθέτησης

admin

Μητσοτάκης για Σούνακ και τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά της Βρετανίας

admin

Δημοσιογράφος BBC που πήρε τη συνέντευξη από τον Μητσοτάκη: Ποτέ δεν φανταζόμουν την ακύρωση της συνάντησης

admin

Παπασταύρου: Η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης αποτελεί ψηφιακή ενσάρκωση της καλής νομοθέτησης

admin