Image default
Πολιτική

Χατζηδάκης: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο

«Η ελληνική οικονομία είναι στον σωστό δρόμο» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας στην Βουλή τους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού για το 2024.

Παράλληλα, άφησε παράθυρο για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών το επόμενο έτος εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες ενώ σημείωσε πως η επίτευξη του στόχου που αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αποφέρει στην εθνική οικονομία ετήσιο όφελος 2 δις ευρώ.

«Προβλέπουμε ότι το 2024 θα είναι χρονιά με υψηλότερη ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες εξαγωγές. Επίσης, θα είναι χρόνια με χαμηλότερη ανεργία και μικρότερο χρέος. Ειδικότερα, προβλέπουμε 3% ανάπτυξη και ήδη είμαστε 2οι σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Στις επενδύσεις προβλέπουμε περαιτέρω αύξηση κατά 12%, στηριζόμενοι και στην αύξηση δημοσίων επενδύσεων. Στις εξαγωγές αύξηση 6,3%. Για το χρέος από 159% του ΑΕΠ θα πέσουμε στο 152% και στον πληθωρισμό από 4% στο 2,4%» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενώ ειδικά για τον πληθωρισμό είπε: «Σήμερα έχουμε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιμένει και είμαστε εδώ με σειρά πρωτοβουλιών που ήδη έχουν ληφθεί και συνεχίζονται, να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του δυνατού αυτές τις συνέπειες χωρίς μαγικές γομολάστιχες».

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι καταλύτης για την θετική πορεία της οικονομίας αποτελεί η αύξηση των φορολογικών εσόδων ως αποτέλεσμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της αύξησης της ανάπτυξης. «Όλη αυτή η εξέλιξη της οικονομίας συνδέεται με ένα κρίσιμο μέγεθος. Ενώ έχουμε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με το 2019, έχουμε αύξηση κατά 9,1% των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το 2022» είπε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει ότι ο πληθωρισμός είχε την μικρότερη συμμετοχή στην αύξηση των εσόδων. «Κατά ένα μικρό μέρος και εν μέρει οφείλεται στον πληθωρισμό. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως σε: 1) υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που μεγαλώνουν την πίτα 2) σημαντική αύξηση του τουριστικού προϊόντος 3) αύξηση μισθών και συντάξεων 4) εκτεταμένη χρήση πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών» τόνισε.

Αναφορικά με τους επόμενους στόχους ανέφερε: 

1) Αντιμετώπιση φαινομένου κλιματικής κρίσης, άμεση δράση για υποδομές και αντιμετώπιση συνεπειών φυσικών καταστροφών

2) Αύξηση δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης. Στο eurogroup δόθηκε πίνακας σύγκρισης των ροών του ταμείου ανάκαμψης και εκεί φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις πρωτοπόρες χώρες

3) Υγεία με Αύξηση κατά 15% των επιχορηγήσεων νοσοκομείων

4) Στήριξη εισοδήματος πολιτών. Αυξήσεις στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Μεσοσταθμικά ισοδυναμούν με 1.476 ευρώ ετησίως για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

5) Άρση παγώματος 3ετιών στους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα

6) Αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά

7) Αύξηση 8% για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σχετικα αρθρα

Μήνυμα Ερντογάν ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα: Eύχομαι το ταξίδι μου να φέρει θετικά αποτελέσματα

admin

M. Σχοινάς: «Πιο αντιβρετανική συμπεριφορά από του Σούνακ δεν υπάρχει»

admin

Bild: «Οι Έλληνες αντεπιτίθενται – Χρεοκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας»

admin

Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό: Τα μηνύματα ΚΚΕ και Κασσελάκη

admin

Μητσοτάκης: Η ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ έδωσε μεγαλύτερη δημοσιότητα στο δίκαιο αίτημά μας για τα Γλυπτά

admin

Κοντογεώργης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της προκειμένου να εκπληρωθούν οι πόθοι όλων μας

admin

Γεραπετρίτης: Το αίτημα για τα Γλυπτά προκύπτει από το δίκαιο, την ιστορία και τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες

admin

Κασσελάκης για προϋπολογισμό 2024: Μόνο οι αριθμοί μπορούν να δείξουν το μέγεθος της κοινωνικής παρακμής 

admin

Μητσοτάκης για Σούνακ: Ατυχές γεγονός, δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με Βρετανία, θετική η δημοσιότητα για τα Γλυπτά

admin

Τουρκία: «Η Ελλάδα με τα Rafale έχει υπεροχή στο Αιγαίο, σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε 40 Eurofighter», λέει ο Γκιουλέρ

admin

Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ: Ο Κασσελάκης μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρό φιλελεύθερο κόμμα

admin

Τουρκία: «Υπεροχή των Ελλήνων με τα Rafale στο Αιγαίο – Θέλουμε τα Eurofighter, οι Βρετανοί μας στηρίζουν»

admin