Image default
Πολιτική

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Live η συνέντευξη τύπου του Άδωνι Γεωργιάδη

Συνέντευξη τύπου για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης παρουσιάζει αυτή την ώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Δείτε live

Δεν φορολογούνται τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και η εισαγωγή φορολογικών συντελεστών αφορά τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ξεκαθάρισε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τα ΤΕΑ που το θεσμικό τους πλαίσιο φτιάχτηκε πριν από 21 χρόνια για να δώσουμε ώθηση στον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα είχαν θεσπιστεί γενναία φορολογικά κίνητρα και πρακτικά τα χρήματα αυτά ήταν αφορολόγητα. 300 εκατ. ευρώ το αποθεματικό των ταμείων αυτών που είναι μικρό. Στην πραγματικότητα αυτά τα 21 χρόνια ο θεσμός αυτός δεν έχει λειτουργήσει παρά μόνο για ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ο λόγος ήταν ότι το θεσμικό πλαίσιο ήταν αντιπαραγωγικό. Στις αλλαγές φτιάχνουμε ένα πιο ευέλικτο και πρακτικό νομοθετικό πλαίσιο για να δώσουμε ώθηση σε αυτό τον πυλώνα που πρακτικά δεν υπάρχει» συμπλήρωσε.

Η εισαγωγή των φορολογικών συντελεστών θα γίνει με τέτοιο κλιμακωτό τρόπο που δεν έχουμε στόχο να φορολογήσουμε αλλά να κλείσουμε μια πόρτα που σήμερα είναι ορθάνοιχτη για φοροαποφυγή. Θεωρούμε άδικο να μπορούν κάποιοι που έχουν υψηλά εισοδήματα και βάζουν χρήματα στα ταμεία αυτά μετά από 2-3-4 χρόνια να τα βγάζουν τελείως αφορολόγητα.

Για αυτούς που θέλουν να μείνουν πολλά χρόνια στο ταμείο και έχουν ανάγκη για έναν δεύτερο πυλώνα και ένα επιπλέον εφάπαξ οι συντελεστές θα είναι πολύ χαμηλοί.

Το νομοσχέδιο έχει την κατάργηση της παρακράτησης 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους με αλλαγή σε παρακράτηση 10% επί του επιπλέον εισοδήματος της εργασίας που θα κάνει ως συνταξιούχος μέτρο που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2024, την αύξηση του ορίου της δυνατότητας ρυθμίσεων για οφειλές στον ΕΦΚΑ με άρση του τραπεζικού απορρήττου (το όριο θα αυξηθεί στις 30.000 για τους ελ. επαγγελματίες και 10.000 για τους αγρότες), την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να το λαμβάνουν 9 μήνες, για την ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων – είχαμε άνω των 60.000 εκκρεμών, είμαστε στις 42.000 και προσδοκούμε να πάμε κάτω από τις 30.000 – και έχουμε και την καθιέρωση της προπληρωμένης κάρτας για επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Δημιουργείται η έννοια του ενεργού ΑΜΚΑ για την δωρεάν κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία σε ανασφάλιστους προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης. Δεν θα μπορεί κάποιος που έβγαλε κάποτε ΑΜΚΑ και έφυγε από τη χώρα, να επιστρέφει μόνο για να πάει σε δημόσιο νοσοκομείο και να πάρει δωρεάν φάρμακα.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το δεύτερο επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα δοθεί τον Δεκέμβριο ώστε σιγά-σιγά να θεραπεύσουμε τη σχετική αδικία με τρόπο που να είναι δημοσιονομικά ανεκτός καθώς περιλαμβάνεται η διάταξη που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα σε 750.000 συνταξιούχους που δε θα λάβουν την αύξηση 3.1% στις συντάξεις τους το 2024. Πρόκειται γι΄ αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη έως 1.600 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πυκνώνουν τα σύννεφα διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανοιχτή σύγκρουση στην Πολιτική Γραμματεία

Το Ισραήλ μετατρέπει τα άρματα μάχης για να τα προστατεύσει από τα drones της Χαμάς – Δείτε εικόνες

Σήμερα ο γάμος Κασσελάκη-Τάιλερ στη Νέα Υόρκη

Σχετικα αρθρα

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα – Bild: Τέλος της εποχής των παγετώνων για Ελλάδα και Τουρκία που ήταν εχθροί

admin

Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ): «Ζητάμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τη Διακήρυξη των Αθηνών»

admin

Παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης – Παραμένει στο κόμμα

admin

Αδιαλλαξία Ράμα στο θέμα Μπελέρη – «Η Ελλάδα δεν έχει δίκιο»

admin

Ανδρουλάκης: Για εμάς στόχος είναι μια Ευρώπη με μικρές ανισότητες, που θα δώσει προοπτική στις νέες γενιές

admin

Ο Γιάννης Ασσαέλ της Google Deepmind ανέλαβε σύμβουλος του Κυρανάκη σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Δραγασάκης παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά παραμένει μέλος του κόμματος

admin

Μητσοτάκης: Επισκέφτηκε την πολύπαθη Μεταμόρφωση – Προς υλοποίηση η μετεγκατάσταση του οικισμού

admin

Νίκος Ανδρουλάκης στις Βρυξέλλες για τη Θεσσαλία: Να δημιουργηθεί ειδική task force για τις πληγείσες περιοχές

admin

Μαρινάκης για επίθεση στον αστυνομικό: Κοινοί εγκληματίες οι δράστες – Απόστημα για τον αθλητισμό

admin

Μητσοτάκης για έργο ύδρευσης στη λίμνη Σμοκόβου: Θα δώσει καθαρό νερό σε παραπάνω από 55.000 κατοίκους

admin

Ερντογάν για ταξίδι στην Αθήνα: Είπαμε να τελειώσουμε με τις αερομαχίες – Οι δηλώσεις στο αεροπλάνο

admin