Image default
Ευρώπη

Η Τσεχία εγκαταλείπει τον άνθρακα έως το 2033, πετρέλαιο και αέριο έως το 2050

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο αποσκοπεί στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2033 και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έως το 2050.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η δυναμική της πυρηνικής ενέργειας θα ενισχυθεί, κυρίως μέσω της κατασκευής νέων αντιδραστήρων, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί στο 40% έως το 2030 και στο 60% την επόμενη δεκαετία.

«Το σχέδιο παρουσιάζει μια προοπτική για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα μέχρι το 2030. Μέχρι τότε, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά περίπου ένα δέκατο σε σχέση με σήμερα. Από την άλλη πλευρά, προβλέπουμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα», δήλωσε την Τετάρτη ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου Jozef Síkela.

«Θα σταματήσουμε επίσης να εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα, η παραγωγή του οποίου δεν θα είναι πλέον κερδοφόρα λόγω της τιμής των αδειών εκπομπής ρύπων», πρόσθεσε.

Το 2022, τα εργοστάσια άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας της Τσεχίας την κατέστησαν έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Ωστόσο, η χώρα κινδυνεύει να χάσει αυτή τη θέση και να γίνει εισαγωγέας καθαρής ενέργειας από τους εταίρους της ΕΕ.

«Αυτό θα είναι συνέπεια της αντικατάστασης των ενεργειακών πρώτων υλών, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία εισάγουμε τώρα από χώρες που είναι λιγότερο αξιόπιστες από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Από αυτούς θα πρέπει να προμηθευόμαστε την ηλεκτρική ενέργεια στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, αυτό θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια», εξήγησε ο Síkela.

Παρόλα αυτά, οι τσεχικές πράσινες οργανώσεις προειδοποιούν ότι το νέο σχέδιο δεν είναι επαρκές. Σύμφωνα με την Greenpeace Τσεχίας, το σχέδιο δεν επιτυγχάνει τους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μια άλλη οργάνωση – το Κέντρο Μεταφορών και Ενέργειας – είναι επίσης επιφυλακτική.

«Το σχέδιο εθνικού σχεδίου δεν αξιοποιεί πλήρως το τσεχικό δυναμικό για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Επιπλέον, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εμπλέξει το κοινό στη διαδικασία σύνταξης του εγγράφου, αλλά δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να σχολιάσει καθόλου το σχέδιο», προειδοποίησε ο Štěpán Vizi, εμπειρογνώμονας του Κέντρου Μεταφορών και Ενέργειας.

Το σχέδιο θα αποσταλεί αμέσως στην Επιτροπή της ΕΕ για έγκριση.

Σχετικα αρθρα

La Repubblica: Η Γαλλία θέλει Ντράγκι αντί Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν

admin

Βαθαίνουν τα προβλήματα του Έλον Μασκ με τους Σκανδιναβούς: Έχασε κρίσιμη δικαστική μάχη

admin

Ο δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος CEO, που δεν αναγνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοί του

admin

Ποινικό αδίκημα πλέον η δημόσια καύση θρησκευτικών κειμένων στη Δανία

admin

Συνάντηση Σάντσεθ – Όρμπαν με στόχο να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για την Ουκρανία

admin

Ecofin: Νέο αδιέξοδο για το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά με θετικές προοπτικές λύσης

admin

Επέκταση της παγκόσμιας ανάπτυξης των εφοδιαστικών αλυσίδων

admin

Η Κίνα του αύριο είναι η Κίνα του σήμερα

admin

Eurogroup: «Οδηγία» για περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2024

admin

Αλ. Νικολόπουλος (Hellasfin): Β’ εξάμηνο του ’24 βλέπουν χαλάρωση οι επενδυτές

admin

Γερμανία: Δεν θα ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους ο προϋπολογισμός του 2024

admin

Συμφωνο Σταθερότητας: Υπέρ της «απλοποίησης των κανόνων» ο Τζεντιλόνι

admin