Image default
Πολιτική

Οι θέσεις και οι στόχοι του Δημήτρη Κουρέτα για το θέμα των νερών στη Θεσσαλία

Οι θέσεις και οι στόχοι του Δημήτρη Κουρέτα για το θέμα των νερών στη Θεσσαλία

κουρετας μητσοτακης

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακοίνωσε τις θέσεις του μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

«Μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ενόψει της ενημέρωσης μου επίσημα και γραπτά θα ήθελα να εκθέσω στους πολίτες της Θεσσαλίας τις θέσεις της Πρωτοβουλίας για άλλη μια φορά, για το πιο σημαντικό θέμα της Θεσσαλίας που είναι το θέμα των νερών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Αναλυτικότερα επισημαίνει τα εξής:

– Θεωρώ αναγκαία την ΣΥΝΘΕΣΗ των προτάσεων και των μέτρων που περιλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) και στα αντίστοιχα Σχέδια των Πλημμυρών (ΣΔΚΠ/Θ), τα οποία αποτελούν μια “σταθερά” και μάλιστα ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ αναμεσά στον κυκεώνα των διαφόρων μελετών και προτάσεων που αποσπασματικά κατατίθενται κατά καιρούς.

Από το «πάντρεμα»  των δυο αυτών Σχεδίων είναι εφικτό να προκύψει  ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ  πακέτο  έργων και δράσεων με ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΣ στόχους, καθώς και ένα ενιαίο “υδατικό” masterplan, με βάση την σημασία και την προτεραιότητα του κάθε έργου η/και δράσης και όχι με πελατειακά-τοπικιστικά κριτήρια οπως επανειλημμένα έχει συμβεί. Υποθέτω πως στο ίδιο πλαίσιο οφείλουν να κινηθούν και οι προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας.

Εντελώς συνοπτικά παραθέτω τους στόχους ενός τέτοιου σχεδιασμού:

α. Την θωράκιση της Θεσσαλίας από τις απειλές που δέχεται (πλημμύρες, αποθέματα νερού έναντι της ξηρασίας).

Απόλυτα αναγκαία για την ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ προστασία η υλοποίηση νέων ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού (Μουζάκι, Πύλη, Σκοπιά Φαρσάλων, Ελασσόνα, Νεοχώρι κα) και παράλληλα πολλά μικρότερα έργα ανάσχεσης των πλημμυρικών ροών, όπως προτείνονται από διάφορες μελέτες και από το ΣΔΚΠ/Θ.

Παράλληλα επίσης τα έργα αυτά είναι μεγάλης σημασίας για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, για  περιβαλλοντική προστασία, για αναβάθμιση των οικοσυστημάτων καθώς και για την προστασία των εδαφών από την απειλή της ερημοποίησης.

β. Την οικολογική προστασία και αποκατάσταση των πληττόμενων Οικοσυστημάτων της (αποθέματα νερού για κάλυψη του θηριώδους συσσωρευμένου ελλείμματος). Πρέπει συνεπώς να επιλυθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ το μείζον θέμα της ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ του υδατικού δυναμικού της λ. Πηνειού (ΥΔ Θεσσαλίας).

γ. Την δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης παραγωγικής  αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της (αρδεύσεις, παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κλπ.), στη βάση ενός επεξεργασμένου σχεδίου κατευθύνσεων και ανάπτυξης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα,  προσαρμοσμένου στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της Θεσσαλίας, οι οποίες με την πρόσφατη καταστροφή έχουν σημαντικά μεταβληθεί. Στο σχέδιο αυτό θα παρουσιάσω τις επόμενες μέρες του συνεργάτες μου στο θέμα αυτό που είναι συνάδελφοι μου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλα και άλλοι αξιόλογοι επιστήμονες με μεγάλη πείρα στο θέμα.

δ. Την κάλυψη κοινωνικών αναγκών (υδρεύσεις από επιφανειακούς ταμιευτήρες, αναψυχή, τουρισμός  κλπ).

2.Θα ήταν σημαντικό  ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί πως όλα όσα προβλέπονται στο  εγκεκριμένο ΣΔΚΠ/Θ (αντιπλημμυρικό) αλλά και στο υπό διαβούλευση-έγκριση ΣΔΛΑΠ (υδάτων) θα χρηματοδοτηθούν και θα εφαρμοστούν και δεν θα συμβεί ότι με τα προηγούμενα που από το 2014 έως και σήμερα έμειναν ανεκμετάλλευτα στα συρτάρια υπουργών και υπηρεσιών και περιφερειαρχών, οι οποίοι δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον να τα εφαρμόσουν, παρότι πολλά από τα προβλεπόμενα μέτρα και δράσεις είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Πολιτική Προστασία: Ευρεία σύσκεψη για την προετοιμασία ενόψει πιθανών χιονοπτώσεων στην Αττική

admin

Τον Λάζαρο Κυρίζογλου στηρίζει η ΝΔ για επόμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ

admin

Η Πόπη Τσαπανίδου… μπάρκαρε για Καραϊβική μετά το ναυάγιο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει αποκτήσει σημαντικό διεθνές κεφάλαιο και είναι αξιόπιστος συνομιλητής των διεθνών και περιφερειακών παικτών

admin

Κασσελάκης: Τέσσερα μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα

admin

Τούρκος ναύαρχος: Η Ελλάδα μας στρίμωξε – Μας νίκησε στο μπρα ντε φερ

admin

Το μεσημέρι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την οπαδική βία – Μήνυμα μηδενικής ανοχής

admin

Γιώργος Φλωρίδης: Να ξεκουνηθεί η Δικαιοσύνη για την οπαδική βία – Να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει φυλακές και όχι αναστολές

admin

Ερντογάν: Από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «φίλε Κυριάκο» – Το παρασκήνιο και οι συμφωνίες μεταξύ τους

admin

Η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων – Έτοιμος για σύγκρουση ο Μητσοτάκης

admin

Περιοδεία Κασσελάκη σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Νότια Αφρική για την επιστολική ψήφο

admin

Ανακήρυξη του Δημήτρη Κουτσούμπα σε επίτιμο μέλος του «Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας»

admin