Image default
Διεθνή

Παγκόσμια οδηγία προς τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί σε όλες τις χώρες – Προ των πυλών η εισβολή στη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί με κάθε συμβάν έντασης και βίας που μπορεί να τους αφορά. Η σύσταση έρχεται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ.

Η οδηγία αφορά όλες τις χώρες του κόσμου.

Worldwide Caution: Due to increased tensions in various locations around the world, the potential for terrorist attacks, demonstrations or violent actions against U.S. citizens and interests, the Department of State @StateDept advises U.S. citizens overseas to exercise increased… pic.twitter.com/waIpqmWu2m

— Travel – State Dept (@TravelGov) October 19, 2023

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει: «Λόγω της αυξημένης έντασης σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο και της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί στα σημεία όπου συγκεντρώνονται τουρίστες και καλούνται να παρακολουθούν τις ενημερώσεις των αμερικανικών αρχών στα κοινωνικά δίκτυα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει για κάθε χώρα του κόσμου χωριστές οδηγίες ενώ τις κατατάσσει σε τέσσερα επίπεδα. Η Ελλάδα είναι στο επίπεδο 1, το χαμηλότερο, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί καλούνται να τηρούν τα συνήθη μέτρα προστασίας («normal precautions»).

«Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα» – Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προετοιμάζει τον στρατό για την εισβολή

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως οι Ισραηλινοί θα ξεκινήσουν από ώρα σε ώρα τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, μία κίνηση που πολλοί αναλυτές θεωρούν παρακινδυνευμένοι λόγω του αστικού περιβάλλοντος αλλά και των μικρών όπως επισημαίνουν οφελών που θα έχει ο στρατός του Ισραήλ επί της ουσίας στο πεδίο.

Νωρίτερα σήμερα υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, 

Γιοάβ Γκαλάντ ανέλαβε ξανά την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ακόμα ο υπουργός Άμυας του Ισραήλ στους στρατιώτες. 

Συναγερμός στην ΕΕ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, άμεση προτεραιότητα οι απελάσεις – «Άλλο πρόσφυγας και άλλο μετανάστης»

Παράλληλα ταχύτερες και πιο συντονισμένες επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Συνεργασία των 27 κρατών – μελών, στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξτρεμιστές ισλαμιστές που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στην ΕΕ.

Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα, που απασχόλησαν το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι 27 υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, ώστε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία και κυρίως στο Βέλγιο, να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή γραμμή για ένα μείζον ζήτημα: την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται ξανά στην κορυφή της ατζέντας, καθώς ο Τυνήσιος δολοφόνος που σκότωσε δύο Σουηδούς φιλάθλους στις Βρυξέλλες ζούσε παράνομα στο Βέλγιο και θα έπρεπε να είχε απελαθεί από την ΕΕ, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο το 2020.

Χαρακτηριστική του προβλήματος της μη απέλασης παράτυπων μεταναστών ήταν και η δήλωση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία έδωσε και συγκεκριμένους αριθμούς. Σύμφωνα με την ίδια, από τις 400.000 αποφάσεις επιστροφών μόνο 65.000 μετανάστες έχουν ουσιαστικά σταλεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους το 2023.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει άμεση θέση για τη λεγόμενη «Οδηγία Επιστροφής», την οποία δεν έχουν επικυρώσει ακόμα οι ευρωβουλευτές λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφορών.

Όπως δήλωσε στο thetimes|-.gr, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, πηγή από το Βερολίνο (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας), «πρέπει να κατέβουμε από το ροζ συννεφάκι μας. Η Γερμανία περιχαρακωμένη από φίλιες χώρες, δεν κατανοεί ακριβώς το πρόβλημα, καθώς δεν βρισκόμαστε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Να θυμίσω ότι Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε λόγω της μετανάστευσης».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το πρόβλημα δεν είναι οι ίδιοι οι μετανάστες. Και εμείς αυτό θα κάναμε στη θέση τους. Θα ψάχναμε μια καλύτερη ζωή. Το λάθος είναι ο ορισμός του πρόσφυγα και του μετανάστη. Αν για παράδειγμα κάποιος πρόσφυγας από τη Μέση Ανατολή βρεθεί στην Τουρκία, μια ασφαλή χώρα, παύει να είναι πρόσφυγας. Αν θελήσει να μεταβεί από την Τουρκία στην ΕΕ, τότε είναι μετανάστης. Όχι πρόσφυγας”.

Το ζήτημα της επιστροφής παράτυπων μεταναστών από την ΕΕ στις χώρες καταγωγής τους, χτυπάει και στον «τοίχο» αυτών ακριβώς των κρατών. Εκατομμύρια μετανάστες στην ΕΕ στέλνουν εμβάσματα σε συγγενείς τους σε ένα πανίσχυρο νόμισμα, το ευρώ.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο thetimes|-.gr. «εμείς εδώ στην ΕΕ, έχουμε το πρόβλημα αλλά έχουμε και το πάνω χέρι. Οι συμφωνίες μετανάστευσης που θα συνάψουμε από τούδε και στο εξής θα πρέπει να έχουν ορισμένες ποσοστώσεις. Ναι, χρειαζόμαστε νόμιμους μετανάστες αλλά όχι κάθε έναν που θα καταφέρει να φτάσει, με τον έναν ή άλλο τρόπο στην ΕΕ. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες καταγωγής τους για να πάρουν πίσω όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Αλλά αυτό ακριβώς χρειάζεται. Συνεργασία. Αν η απάντηση είναι δεν τους παίρνουμε πίσω θα στείλουμε κι άλλους, τι θα κάνει η ΕΕ, πόλεμο; Μόνο οικονομικά και διπλωματικά μπορούμε να πιέσουμε».

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, το λαθρεμπόριο ανθρώπων διεθνώς έχει τζίρο περίπου 5-6 δισ. ευρώ, και ορισμένες Μη Κυβερνητικής Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ με αποκλειστικό σκοπό να παρέχουν πληροφορίες για την κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πάραυτα. Κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης ανάμεσα στο Βερολίνο και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέο βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής

Βόλος: Άφησε το χέρι της μαμάς κι έτρεξε στο δρόμο, λέει η θεία του 6χρονου που παρασύρθηκε από λεωφορείο

Ισραήλ: Χαμός στα social media Ισραηλινών – Άραβες φέρεται να φωτογραφίζουν κτίρια του Τελ Αβίβ

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Παγκόσμια μάστιγα οι εφαρμογές AI που γδύνουν γυναίκες χωρίς της συναίνεσή τους

admin

Qatargate – Politico: Προσκλήσεις στη Μέτσολα για να δει αγώνες του Μουντιάλ στο Κατάρ πρόσφερε η Καϊλή

admin

Η Ουκρανία λέει πως το Χάρκοβο επλήγη από πυραύλους της Ρωσίας – Τουλάχιστον ένας τραυματίας

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Μπάιντεν τονίζει στον Νετανιάχου την «απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι»

admin

Βρετανία: Ο πρίγκιπας Χάρι λέει πως η οικογένειά του δεν είναι ασφαλής στο Ηνωμένο Βασίλειο

admin

Αρχικατάσκοπος Πούτιν σε ΗΠΑ: «Η Ουκρανία θα γίνει το Βιετνάμ σας»

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βίντεο με τρομοκράτες της Χαμάς να παραδίνονται γυμνοί και οκλαδόν στον δρόμο

admin

Guardian για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Θέλει να αποκαταστήσει τις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη

admin

Ουκρανία: To Κίεβο επιδιώκει συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Ορμπάν

admin

Βλαντιμίρ Πούτιν: Γιατί δεν ταξιδεύει πια – Κινδυνεύει με σύλληψη για εγκλήματα πολέμου σε 123 χώρες

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονιστικές μαρτυρίες όσων επέζησαν της σφαγής της Χαμάς

admin

DW: Τέλος εποχής για το Die Linke στη γερμανική Βουλή – Δεν υφίσταται πλέον ως Κοινοβουλευτική Ομάδα

admin