Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Πώς παραπλάνησε την Deutsche Bank o Τραμπ

Ας παραβλέψουμε την αλαζονεία που Τραμπ: δεν είναι σαφές αν οι ψευδείς δηλώσεις του ευνοούσαν τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Άλλωστε, οι τράπεζες ελέγχουν σχολαστικά τους δανειολήπτες. Ωστόσο, τα έγγραφα που κατατέθηκαν ως τεκμήρια στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι η Deutsche Bank, επί χρόνια δανειστής του Τραμπ, έπεσε θύμα των ψευδών του δηλώσεων, διαμορφώνοντας στρεβλή εικόνα για τα οικονομικά του διάσημου πελάτη της.

Έκθεση της Deutsche Bank που περιγράφει το κτίριο στην οδό Wall Street 40, ιδιοκτησίας Τραμπ, είναι γεμάτη λάθη. “Ο ουρανοξύστης 72 ορόφων φιλοξενεί γραφειακές εγκαταστάσεις Α΄ Κατηγορίας 120.000 τ.μ.”, σημειώνεται και με βάση τα τετραγωνικά η γερμανική τράπεζα εκτίμησε την προσαρμοσμένη αξία του κτιρίου στα 541,6 εκατ. δολαρία”. Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη φορολογική επιτροπή της Νέας Υόρκης, το κτίριο είναι στην πραγματικότητα 63 όροφοι, και όχι 72 όπως ισχυρίζεται ο Τραμπ. Επιπλέον οι γραφειακές εγκαταστάσεις στον αριθμό 40 της Wall Street δεν έχουν εμβαδον 120 χιλιάδες τ.μ., αλλά 100.00 τ.μ., ενώ το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου ανέρχεται στις 110.000 τ.μ. Το σφάλμα με το εμβαδόν και μόνο θα οδηγούσε την Deutsche Bank στο να υπερεκτιμήσει το ακίνητο κατά περίπου 50 εκατ. δολάρια.

Οι ψευδείς δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ παραπλάνησαν την Deutsche Bank όσον αφορά τον Πύργο Τραμπ. “Το κτίριο των 68 ορόφων περιλαμβάνει κατοικίες και διαμερίσματα, εμπορικούς χώρους που καταλαμβάνουν 16.500 τ.μ. και καταστήματα λιανικής που εκτείνονται σε 10.500 τ.μ.”, σύμφωνα με την έκθεση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Στην πραγματικότητα, όμως, το κτίριο δεν έχει 68 ορόφους, αφού από την αρίθμηση παραλείπουνται τα νούμερα 6 έως 13. Επίσης, τα καταστήματα λιανικής δεν καταλαμβάνουν 10.500 τ.μ., αλλά 5.500 τ.μ. σύμφωνα με έγγραφο που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Deutsche Bank αποτίμησε τον Πύργο Τραμπ στα 349 εκατ. δολάρια. Από την έκθεση δεν είναι ξεκάθαρο εάν η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου έχει γίνει με βάση τα λάθος τετραγωνικά.

Η τράπεζα δεν εμπιστεύτηκε όλους τους αριθμούς που της έδωσε Τραμπ, αλλά υποτίμησε το “βάθος” του ψεύδους – λάθος που έχει κάνει και το Forbes στο παρελθόν. Εντέλει το μεγαλύτερο σφάλμα της τράπεζας ίσως έγινε στην αξιολόγηση των κλαμπ του Τραμπ: το Mar-a-Lago (κλαμπ γκολφ στις ΗΠΑ) και ακόμη τρία υπερπόντια θέρετρα γκολφ ιδιοκτησίας Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποτίμησε αυτά τα ακίνητα, που σύμφωνα με την έκθεση παρέκκλιναν τις ταμειακές ροές κατά μέσο όρο 20 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση, ένω των 2 δισ. δολαρίων. Η Deutsche Bank μείωσε αυτή την αποτίμηση σχεδόν στο μισό, στα 1,2 δισ. δολάρια. Ποσό κατά περίπου 500 εκατ. δολάρια μεγαλύτερο από την αποτίμησή του Forbes στα 700 εκατ. δολάρια, μετά από διαβούλευση με περισσότερους από δώδεκα εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Η Deutsche Bank υιοθέτησε πιο επιφυλακτική προσέγγιση με τα ενυπόθηκα ακίνητα: το ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσινγκτον, το θέρετρο γκολφ στο Μαϊάμι και την ακίνητη περιουσία του στο Σικάγο. Και πάλι τίθεται εν αμφιβόλω αν αποτίμησε σωστά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Η έκθεση της τράπεζας σημειώνει ότι το θέρετρο γκολφ είχε καθαρά λειτουργικά έσοδα 12,6 εκατ. δολάρια το 2017. Ωστόσο, η δήλωση εσόδων που υποβλήθηκε στις αρχές του Μαϊάμι, την οποία το Forbes ζήτησε και έλαβε για διασταύρωση των πληροφοριών, συρρικνώνει τα καθαρά λειτουργικά έσοδα στο ένα τρίτο αυτού του ποσού: στα 4,3 εκατ. δολάρια.

H Deutsche Bank πίστευε ότι το Trump International Hotel στην Ουάσινγκτον είχε καθαρά λειτουργικά κέρδη 7,6 εκατ. δολάρια το 2017. Αλλά η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε στη δημοσιότητα ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις που αμφισβητούν το ποσό αυτό, αφού δείχνουν αρνητικές ταμειακές ροές του Trump International Hotel για τα οικονομικά έτη που ολοκληρώθηκαν στις 31 Αυγούστου 2017 και στις 31 Αυγούστου 2018.

Ο Όμιλος Τραμπ δεν απάντησε σε ερώτημά μας για το αν παραπλάνησε την Deutsche Bank. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι δεν αξιολόγησε στην ορθή της διάσταση την ακίνητη περιουσία του Τραμπ. “Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τους λογαριασμούς υφιστάμενων ή πρώην πελατών μας, ούτε την ουσία των νομικών αξιώσεων που βασίζονται σε στοιχεία τα οποία ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης υποστήριξε ότι ήταν είτε άγνωστα είτε μη διαθέσιμα στην Deutsche Bank κατά τον επίμαχο χρόνο”, ανέφερε εκπρόσωπος της Deutsche Bank. “Η τράπεζα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις νομικές της υποχρεώσεις, και θα ανταποκριθεί κατά το δέον στις απαιτήσεις των επίσημων ερευνών και διαδικασιών”.

Σχετικα αρθρα

Beige Book: Επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, δείχνουν τα στοιχεία της Fed

admin

Περισσότερες από 7.500 κλήσεις στη γραμμή 1520 για την προστασία καταναλωτών

admin

20η Καταβολή Πρώτης Αρωγής – Έχουν καταβληθεί 121,7 εκατ. ευρώ σε πάνω από 33.613 πλημμυροπαθείς

admin

Τα ελληνικά ομόλογα στο ίδιο επίπεδο με τα γαλλικά το 2024 εκτιμά ο οίκος Wood

fastpath

Άλμα της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων

admin

Δ. Σονιάδου (Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο) στη Nafetmporiki TV: « Να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η ισοτιμία εκταμίευσης»

admin

Τα ελληνικά ονόματα της αμερικανικής λίστας Forbes “κάτω των 30”

admin

Βυθίστηκαν οι τραπεζικές χορηγήσεις τον Οκτώβριο

admin

Θ. Πελαγίδης στη Naftemporiki TV: «Ο ρυθμός του πληθωρισμού αποκλιμακώνεται, αλλά οι τιμές δεν θα πέσουν»

admin

Διίστανται οι απόψεις των Μπόστικ και Μπάρκιν της Fed για την πορεία του πληθωρισμού

admin

ΟΠΕΚΑ: Αύριο καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα

admin

Ρεύμα: Κατακόρυφη μείωση των παραπόνων καταναλωτών – Ξεκινά ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής

admin