Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Handelsblatt: Το ελληνικό χρέος σε τροχιά συρρίκνωσης

Ο Τύπος για την αλματώδη μείωση του ελληνικού χρέους, την επίσκεψη Σολτς στο Ισραήλ και την απόφαση του Βερολίνου για εντατικούς συνοριακούς ελέγχους με Πολωνία και Τσεχία.

“Υπήρξε η πιο ακριβή διάσωση στη διεθνή οικονομική ιστορία. Με πιστώσεις 289 δισεκατομμυρίων ευρώ, Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσωσαν την Ελλάδα από την χρεοκοπία την περίοδο 2010 – 2018. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να επωμίζεται σήμερα το υψηλότερο χρέος από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ”, γράφει η Handelsblatt με τίτλο “Το ελληνικό χρέος σε τροχιά συρρίκνωσης”

Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί σε ανταπόκριση από την Αθήνα: “Η Ελλάδα στέκεται ξανά οικονομικά στα πόδια της έτσι ώστε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είναι σε θέση να αποπληρώσει χρέη νωρίτερα από ότι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Τις επόμενες εβδομάδες θα εμβάσει περίπου 2,6 δις ευρώ σε χώρες της Ευρωζώνης. Τα χρήματα για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προέρχονται από αυξημένα φορολογικά έσοδα. Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου ήταν 3,2 δις ευρώ πάνω από τα αναμενόμενα. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει ταμειακό απόθεμα περίπου 35 δις ευρώ.

Όχι μόνο χάρη στις πρόωρες αποπληρωμές, αλλά κυρίως λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει σημαντικά την τελευταία τριετία την αναλογία του χρέους επί του ΑΕΠ. Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,4% το 2021 και κατά επιπλέον 5,9% το 2022. Για το τρέχον έτος η Αθήνα προβλέπει αύξηση κατά 2,3%, ενώ το 2024 αναμένει ανάπτυξη 3%. Αντιστοίχως μειώθηκε το ποσοστό του χρέους από το 206,3% το έτος της πανδημίας 2020 και στο 171,3% στα τέλη του 2022. Μέχρι το τέλος του 2023 το χρέος αναμένεται να περιοριστεί στο 162,6%.

Η σημαντικότερη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η μείωση του ελληνικού χρέους είναι, εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, η δημοσιονομική πειθαρχία. Στόχος είναι μέχρι το 2026, η αναλογία χρέους – ΑΕΠ να μειωθεί στο 135,2%. Αν επιτευχθεί αυτό, η Ελλάδα θα παραδώσει τη σκυτάλη της πρωταθλήτριας χώρας, ως προς το πανευρωπαϊκά υψηλότερο δημόσιο χρέος, στην Ιταλία, η οποία, βάσει του δικού της προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας θα έχει χρέος το 2026 στο 140,4%”.

Σολτς: Παλαιστίνιοι και Χαμάς δεν είναι το ίδιο

Με τίτλο “Ένα σημαντικό ταξίδι” η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει την επίσκεψη του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Ισραήλ:

“Η επίσκεψη σε ένδειξη αλληλεγγύης είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να περιμένει κανείς από έναν γερμανό καγκελάριο υπό αυτές τις συνθήκες. Κατά συνέπεια ήταν σωστό και σημαντικό ότι Όλαφ Σολτς ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που ταξίδεψε στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου, πριν ακόμη και από τον αμερικανό πρόεδρο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το Ισραήλ χρειάζεται συμμάχους και η Γερμανία θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και μόνο λόγω της ιστορικής της ευθύνης.

Ο καγκελάριος έχει δίκιο όταν επισημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να εξισωθούν με τη Χαμάς. Η κατάσταση στη Γάζα  είναι καταστροφική. Όχι μόνο το Ισραήλ, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να κάνουν περισσότερα για την προστασία και την τροφοδοσία του άμαχου πληθυσμού. Η ανθρωπιστική βοήθεια που προτίθεται να αποστείλει μεταξύ άλλων η ΕΕ πρέπει επιτέλους να φτάσει στον προορισμό της. Η Αίγυπτος, όπου ο Σολτς θα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Και στο Κάιρο οφείλουν να ειπωθούν ξεκάθαρες κουβέντες από πλευράς του γερμανού καγκελαρίου”.

Λιγότερο Σένγκεν στα γερμανικά σύνορα

Την απόφαση της γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ για εντατικότερους ελέγχους στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο “Λίγο λιγότερο Σένγκεν”: “Ορθώς η ομοσπονδιακή υπουργός αποφάσισε περισσότερους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία. Οι κατηγορίες κατά της Νάνσι Φέζερ για ολιγωρία είναι δικαιολογημένες. Οι συνοριακοί έλεγχοι στέλνουν ένα σαφές μήνυμα. Η Γερμανία κάτι ότι περνά από το χέρι της για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Το βασικότερο είναι ότι δείχνουμε στις άλλες χώρες-μέλη στην ΕΕ τι συμβαίνει όταν παραμελούν την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και όχι, δεν πρόκειται για την πολιτική της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Το αντίθετο συμβαίνει.  Ήταν το αδελφό κόμμα της γερμανικής AfD στην Πολωνία, το κυβερνών κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη”, το οποίο αρνούνταν να πάρει στα σοβαρά το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης. Αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν στη Γερμανία κατάφερε να υπάρχει σήμερα λιγότερο Σένγκεν στις συνοριακές πόλεις Στσέτσιν και Γκέρλιτς”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν 812,5 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων – Στο 3,84% η απόδοση

fastpath

Σκρέκας: Σε δύο εβδομάδες έρχεται και το «Καλάθι» για το τραπέζι των Χριστουγέννων

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Σε 23.350 ανήλθαν οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων το γ’ τρίμηνο εφέτος

fastpath

Υπερταμείο: 1ο Growthfund Summit στις 5 Δεκεμβρίου

admin

Ελεύθεροι επαγγελματίες για φορολογικό: Τι ζητούν από τον πρωθυπουργό

admin

«Αν εκεί που ψαρεύεις, δεν υπάρχουν ψάρια, μετακινήσου»: Οι 10 επενδυτικές συμβουλές του Τσάρλι Μάνγκερ

fastpath

Έρχεται «καλάθι» για το τραπέζι των Χριστουγέννων

admin

Σδούκου: Προς τετραπλασιασμό της δυνατότητας εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας

admin

Στουρνάρας: Χαμηλότερα οι προβλέψεις της ΤτΕ για ανάπτυξη και πληθωρισμό

admin

Στις 8 Δεκεμβρίου από το ECOFIN το τελικό «ναι» στα 3,64 δισ. για την Ελλάδα

admin

Σδούκου: Προς τετραπλασιασμό της δυνατότητας εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας

fastpath

Κομισιόν: Nέες πιέσεις στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδας τον Οκτώβριο – Στις 106,4 μονάδες

fastpath