Το ολλανδικό Εργατικό Κόμμα και οι Πράσινοι ζήτησαν συγγνώμη την Πέμπτη, ύστερα από την κριτική που δέχθηκαν λόγω της υποστήριξης μιας πρότασης στο κοινοβούλιο, η οποία υπογράμμιζε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα στη σύγκρουσή του με την Παλαιστίνη.
Η πρόταση, η οποία είχε κατατεθεί από τον συντηρητικό καλβινιστή νομοθέτη Chris Stoffer (SGP/ECR), καλούσε το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο να εκφράσει την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Τα συμμαχικά κόμματα των Εργατικών (PvdA/S&D) και των Πρασίνων (GL/EU Greens) δέχθηκαν στη συνέχεια μεγάλη επίθεση επειδή υποστήριξαν την πρόταση. Πολλοί επέκριναν την ίδια την πρόταση καθώς ανέφερε ότι η συμμόρφωση με το ανθρωπιστικό δίκαιο «περιπλέκεται σε μεγάλο βαθμό από την ασύμμετρη φύση αυτού του πολέμου».
«Ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να ευτελίσουμε τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή να διατυπώσουμε εξαιρέσεις σε αυτές. Θα έπρεπε να είχαμε κάνει μια διαφορετική επιλογή εδώ», ανέφεραν τα συμμαχικά κόμματα σε δελτίο Τύπου.
«Ο μόνος λόγος για τον οποίο υποστηρίξαμε την πρόταση ήταν επειδή όλες οι πλευρές θα πρέπει να μπορούν να υπολογίζουν σε ανθρωπιστική υποστήριξη, αν χρειαστεί. Δώσαμε μια εξήγηση για την ψηφοφορία επαναλαμβάνοντας τη θέση μας και εξηγώντας ότι διαφωνούσαμε με ορισμένες από τις εκτιμήσεις σε προτάσεις που ψηφίσαμε», πρόσθεσαν.
Τα δύο κόμματα έχουν εμπλακεί ξανά σε εσωτερικές συγκρούσεις σχετικά με τη στάση τους στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αρκετά μέλη των Πρασίνων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον κορυφαίο υποψήφιο της κοινής λίστας, τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ για το κλίμα Frans Timmermans, ο οποίος υιοθέτησε μια σταθερά φιλοϊσραηλινή στάση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στη χώρα.
Και τα δύο κόμματα προσπάθησαν να επιδείξουν ενότητα κατά τη διάρκεια ενός κοινού συνεδρίου του κόμματος την περασμένη εβδομάδα, όπου παρουσίασαν κοινή πρόταση που καλούσε το υπουργικό συμβούλιο να «πιέσει για διεθνείς και περιφερειακές πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση» και ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ «να τερματίσει την παράνομη κατοχή της Δυτικής Όχθης» και «να εργαστεί για μια διαρκή ειρήνη μέσω μιας δίκαιης λύσης δύο κρατών με ίσα δικαιώματα για όλους τους πληθυσμούς».
Η πρόταση επικρίθηκε και από άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο με αποτέλεσμα την καταψήφισή της.
«Το D66 καταψήφισε αυτή την πρόταση. Φυσικά, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύει τους πολίτες του. Θα πρέπει να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια και ούτε μια δεκάρα βοήθειας δεν πρέπει να πάει στη Χαμάς. Αλλά η πρόταση ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με το δίκαιο του πολέμου είναι απαράδεκτη», έγραψε στο Twitter ο νομοθέτης του D66 (Renew) Sjoerd Sjoerdsma.
Ο Sjoerdsma εξαπέλυσε πυρά και κατά πρωθυπουργού Mark Rutte (VVD/Renew) για την άνευ όρων υποστήριξή του στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «[ο Rutte] θα έπρεπε επίσης να ασκεί έντονη κριτική στο γεγονός ότι το Ισραήλ τιμωρεί συλλογικά τους κατοίκους της Γάζας, κόβοντάς τους νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα».
Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση θα συζητηθεί εκ νέου στο ολλανδικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο Rutte προετοιμάζεται για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.