Image default
Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εντολή εκκένωσης δόθηκε από τους Ισραηλινούς για νοσοκομείο στη Γάζα

Εντολή εκκένωσης έχουν δώσει οι ισραηλινές αρχές για νοσοκομείο στη Γάζα λίγο πριν από την αναμενόμενη χερσαία εισβολή. Παλαιστινιακή ανθρωπιστική οργάνωση, η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης είπε, ειδικότερα, ότι ο ισραηλινός στρατός απαιτεί την εκκένωση του νοσοκομείου Al-Quds.

«Αντιμετωπίζουμε άμεση απειλή» μέτεδωσε μεταξύ άλλων.

Το νοσοκομείο αποτελεί καταφύγιο για πάνω από 400 ασθενείς και περίπου 12.000 εκτοπισμένους πολίτες.

Βίντεο του ισραηλινού στρατού δείχνει ποιοι στόχοι της Χαμάς έχουν χτυπηθεί

Τη στιγμή που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην αναμενόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, τα μηνύματα που φτάνουν τις τελευταίες ώρες είναι πολλά. Σε μία νέα ανάρτηση προχώρησε, τις τελευταίες ώρες, ο ισραηλινός στρατός θέλοντας να δείξει ότι δεν χτυπά εσκεμμένα αμάχους αλλά στόχους τρομοκρατών της Χαμάς. 

Από το πρωί ο ισραηλινός στρατός, όπως αναφέρει σε ανάρτηση που συνοδεύεται από βίντεο στο Twitter, επιτίθεται εναντίον τρομοκρατικών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ των στόχων που δέχθηκαν επίθεση ήταν αντιαρματικοί εκτοξευτές και υπόγειες υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

משעות הבוקר צה”ל תוקף מטרות טרור ברצועת עזה, בין המטרות שנתקפו היו מספר מפקדות מבצעיות, משגרי נ”ט ותשתיות תת-קרקע של ארגון הטרור חמאס.

תיעוד מתקיפות צה”ל ברצועת עזה: pic.twitter.com/i2YAvooamC

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 20, 2023

«Παλεύουμε για την ύπαρξή μας» λέει ο ισραηλινός στρατός – Με νέο βίντεο προετοιμάζει για την εισβολή στη Γάζα

«Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια, τους ανθρώπους μας, την ίδια την ύπαρξή μας» λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού. 

“We fight for our existence,” IDF Spokesperson LTC (Res.) Jonathan Conricus. pic.twitter.com/0c9nkuGqAs

— Israel Defense Forces (@IDF) October 20, 2023

«Αμυνόμαστε για να εμποδίσουμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι θηριωδίες που έγιναν την 7η Οκτωβρίου, δεν θα συμβούν ποτέ ξανά. Οι σταρτιώτες μας, οι έφεδροι, όλοι είναι πραγματικοί άνθρωποι. Δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, δάσκαλοι, γιοι, κόρες, πατεράδες και μητέρες» πρόσθεσε.

«Πολλοί από μας έχουμε χάσει τους αγαπημένους μας. Τα έχουμε αφήσει όλα πίσω για να παλέψουμε στην πρώτη γραμμή της μάχης και για να υπερασπιστούμε τις οικογένειές μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τα να παλέψουμε για την ασφάλεια και την ύπαρξή μας. Θα νικήσουμε τη Χαμάς στη μάχη και θα βοηθήσουμε το νότιο Ισραήλ να ακμάσει ξανά» συμπλήρωσε.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για ευρύτερη σύγκρουση» προειδοποιεί, την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ενώ η Χαμάς συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και η Χεζμπολάχ κλιμακώνει, από τη μεριά της, τις επιθέσεις.  Σε ένα από τα τελευταία δε μηνύματά του, ο ισραηλινός στρατός ξεκαθάρισε και πάλι ότι θα παλέψει μέχρι να ηττηθεί η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση

Το μήνυμα του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ

Νωρίτερα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, ανέφερε πως αφού πρώτα το Ισραήλ εξαλείψει τη Χαμάς, θα δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να ασκεί, πλέον, επιρροή στη ζωή των κατοίκων. Ακόμη, είπε ότι «η 7η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία εξάλειψης της Χαμάς».

Ο Γκαλάντ εξήγησε ότι η εισβολή χωρίζεται σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες είναι «μια στρατιωτική εκστρατεία με πυρά και αργότερα με ελιγμούς, σκοπός της οποίας είναι να καταστρέψει τους πράκτορες της Χαμάς και να βλάψει τις υποδομές τους» προκειμένου να εξοντωθεί η οργάνωση. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μάχες θα συνεχιστούν «με χαμηλότερη ένταση».

Το τελικό στάδιο της εκστρατείας θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Γκαλάντ, «τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, την άρση της ευθύνης του Ισραήλ για τη ζωή στη Λωρίδα και τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ».

Χθες, ο Γκαλάντ, αφού ανέλαβε ξανά την ευθύνη για την αδράνεια των IDF που επέτρεψε στη Χαμάς να επιτεθεί στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ακόμα ο υπουργός Άμυας του Ισραήλ στους στρατιώτες. 

Η προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η απάντησή του στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να είναι «μια τεράστια πρόκληση», ξεκαθάρισε την Παρασκευή εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων.

Οι IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) πρέπει «να είναι προετοιμασμένο για αυτό», είπε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ στο CNN την Παρασκευή. Σημείωσε ότι ο στρατός έχει καλέσει «περίπου 300.000 εφέδρους προκειμένου να προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρύτερη σύγκρουση».

Ο Ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι ενώ οι έφεδροι θα επικεντρωθούν στη Γάζα, οι IDF έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, το ισλαμιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν, συγκρούεται όλο και περισσότερο με το στρατό του Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι τουλάχιστον 23.000 κάτοικοι της πόλης Kiryat Shmona, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, κλήθηκαν να απομακρυνθούν, πέραν ενός προηγουμένου σχεδίου για την εκκένωση 28 κοινοτήτων που ζουν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα λιβανικά σύνορα.

Ο Λέρνερ θεωρεί την κυβέρνηση του Λιβάνου υπεύθυνη για τις ενέργειες της Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι είναι ένα κυρίαρχο κράτος με έλεγχο στα σύνορά του, και ως εκ τούτου έχει «την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι τρομοκράτες όπως η Χεζμπολάχ – ένας τρομοκρατικός στρατός – δεν θα εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ». Υποστήριξε επίσης ότι «η Χεζμπολάχ, υπό την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση του Ιράν, επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή μας».

BBC: Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός

Καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC. Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε αυτό, υπογραμμίζει το βρετανικό μέσο.

Η Χαμάς δεν κρατάει όλους τους ομήρους, καθώς ορισμένοι κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες. Η συνεχιζόμενη αιχμαλωσία τους στη Γάζα αποτελεί παράγοντα περιπλοκής για τους ισραηλινούς διοικητές που σχεδιάζουν την προβλεπόμενη εισβολή τους στην περιοχή. 

Ωστόσο υπενθυμίζεται πως οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς, όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο ABC News ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Nir Barkat. «Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας, να φέρουμε τους ομήρους μας [πίσω] ζωντανούς…», είπε, αλλά η «πρώτη και τελευταία προτεραιότητα» είναι η καταστροφή της Χαμάς.

Ισραηλινός στρατός: Η πλειοψηφία των ομήρων στη Γάζα είναι ζωντανοί

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN, ο στρατός του Ισραήλ τονίζει ότι η πλειονότητα των ομήρων στη Γάζα είναι ζωντανοί. Όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, ο ισραηλινός στρατός (IDF) δημοσίευσε νέες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των αγνοούμενων και των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

Πάνω από 20 από τους ομήρους είναι κάτω των 18 ετών, ενώ 10-20 από αυτούς είναι άνω των 60 ετών. Δεν είναι σαφές πόσοι όμηροι συνολικά κρατούνται στη Γάζα. Όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, ο αριθμός των αγνοούμενων είναι μεταξύ 100 και 200 ατόμων, ενώ εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη δήλωση τη Δευτέρα ότι ο αριθμός είναι τουλάχιστον μεταξύ 200-250.Συγκεκριμένα, ο Άμπου Ομπάιντα υποστήριξε ότι οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ κρατούν περίπου 200 όμηρους, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνται από άλλες οργανώσεις στη Γάζα. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των ομήρων λόγω των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Από την πλευρά τους, οι IDF τόνισαν ότι εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις για την ανεύρεση σορών κοντά στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθει στη Γάζα το νωρίτερο αύριο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά. Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω».

«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη. «Μια πρώτη παράδοση αναμένεται να αρχίσει αύριο ή εκεί γύρω», συνέχισε ο Γκρίφιθς.

Ειδήσεις σήμερα:

Διέρρηξαν το σπίτι του Καλλιάνου – Ανέβασε βίντεο 15 λεπτών δείχνοντας τα χαρακτηριστικά του δράστη

Χώρισε η Μελόνι μετά από 10 χρόνια – Το βίντεο που έκαψε τον σύντροφό της

Ο Μίλτος Τεντόγλου αποκαλύπτεται – Οι υποσχέσεις που συνήθισε, τα μπέργκερ, το μπουζούκι και το «έτυχε να είμαι καλός»

Σχετικα αρθρα

Βραζιλία: Πάνω από 900 φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών στα νότια

admin

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στη Γάζα – «Δεν θα απελευθερώσουμε άλλους ομήρους», διαμηνύει η Χαμάς

admin

Ιράν: Ξεκίνησε η δίκη του διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κρατείται εδώ και έναν χρόνο

admin

Παναγία των Παρισίων: Κίνδυνος να διακοπούν οι εργασίες λόγω της χρήσης μολύβδου

admin

Χτυπήθηκε θέση της δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο – Δεν υπάρχουν θύματα

admin

Αίγυπτος: Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές – Τέσσερις υποψήφιοι, ο Σίσι… και οι άλλοι

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σφοδρές μάχες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – Οι ασθένειες απειλούν τους άμαχους

admin

Συρία: Έξι άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμό του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά τον γιο του έχασε και τον ανιψιό του στη Γάζα, υπουργός του Νετανιάχου

admin

Εκτός φυλακής το 2024 ο Άντονι Σέντερ, μέλος της «οικογένειας» Gambino – Σκότωσε και τεμάχισε 11 ανθρώπους

admin

DW: Επικείμενη εισβολή από τη Βενεζουέλα στη Γουϊάνα, ο Μαδούρο σκοπεύει να προσαρτήσει μία τεράστια έκταση

admin

Ecofin: Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ

admin