Image default
Ευρώπη

«Λύση δύο κρατών» για τη Μέση Ανατολή προκρίνει η Γαλλίδα ΥΠΕΞ

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά ξεκαθάρισε, σε συνέντευξή της την Κυριακή, τη θέση της Γαλλίας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και κάλεσε τους Ευρωπαίους να επαναβεβαιώσουν την ανάγκη για πολιτικό διάλογο και λύση δύο κρατών.

Η Κολονά επανέλαβε το μήνυμα που μετέφερε την προηγούμενη ημέρα στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Αίγυπτο, στη συνέντευξή της στην εφημερίδα La Tribune, και βρήκε την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη γαλλική θέση.

Η Κολονά ξεκίνησε «καταδικάζοντας τη Χαμάς και τις τρομοκρατικές ενέργειές της», ενώ ζήτησε παράλληλα έναν «πολιτικό ορίζοντα» για να αποφευχθεί η ανάφλεξη της περιοχής.

Κατά την άποψή της, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας «λύσης δύο κρατών». Μια λύση που καθιστά δυνατή «την εξεύρεση τρόπων που θα εγγυώνται το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε ένα κράτος».

Η Κολονά επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει «προφανώς» το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά πρέπει να σέβεται «σχολαστικά» το διεθνές δίκαιο διασφαλίζοντας την ασφάλεια των αμάχων.

«Ο αγώνας πρέπει να στοχεύει τη Χαμάς και όχι τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι επίσης υποφέρουν από την κατάσταση», επέμεινε.

Όσον αφορά την τύχη του λαού της Γάζας, η υπουργός επέμεινε στο μήνυμα της Γαλλίας από την αρχή της σύγκρουσης: «απρόσκοπτη και διαρκή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

«Η Γαλλία θα παράσχει περαιτέρω βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον αυτών που ήδη δίνει στον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μια ειδική γαλλική πτήση με επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και στρατιωτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με την Κολονά, η Γαλλία εργάζεται επίσης για «πρόσθετες συνεισφορές» στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Ενώ δύο Αμερικανοί όμηροι απελευθερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι λίγοι Γάλλοι υπήκοοι πιθανώς κρατούνται ακόμα στη Γάζα. Ένας απο αυτούς έχει επιβεβαιωθεί σίγουρα ότι κρατείται. Η Υποργός Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα ότι  μπορούν «να υπολογίζουν στη Γαλλία», ενώ εγγυήθηκε επίσης ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των Γάλλων από τη Γάζα.

«Αυτό προφανώς προϋποθέτει μια εκεχειρία στη στρατιωτική δράση και τους βομβαρδισμούς», επέμεινε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ενώ οι φωνές εντός της ΕΕ διίστανται ως προς τη θέση που πρέπει να υιοθετηθεί, η ίδια κάλεσε τους Ευρωπαίους να «επαναβεβαιώσουν την ανάγκη για πολιτικό διάλογο και λύση δύο κρατών», όπως υπερασπίζεται η Γαλλία.

Σχετικα αρθρα

Με 180% τρέχει η Rolls Royce

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς επηρέασε την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Πέθανε ο Τσάρλι Μάνγκερ, ο πιο στενός συνεργάτης του Γουόρεν Μπάφετ

admin

Buy Now, Pay Later: Εν μέσω ανησυχιών, η Αυστραλία ετοιμάζεται να βάλει κανόνες

admin

Παραδοχή Σολτς: Δυσχεραίνει το έργο της κυβέρνησης το «όχι» του Συνταγματικού Δικαστηρίου

admin

Σολτς: «Υπαρξιακής σημασίας» να συνεχιστεί η βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Η Γαλλία δεσμεύει το 10% της επικράτειας της για την προστασία της βιοποικιλότητας

admin

Εξαίρεση του ρωσικού χάλυβα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ζητά η Τσεχία

admin

Εντός στόχων για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2040 η Ιρλανδία

admin

Συμφωνία ΕΕ – Αραβικών κρατών για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

admin

Novartis: Αναβαθμίζει τις ετήσιες προβλέψεις της

admin

«Χακάρισμα» στην αγορά κατοικίας: Τι είναι και πώς δίνει εισόδημα σε Gen Z και Millennials

admin