Image default
Οικονομία

Λαγκάρντ: Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό, αλλά και κίνδυνοι για την ευρωοικονομία – Πονοκέφαλος οι δημοσιονομικοί κανόνες

Την πεποίθηση ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στη μάχη κατά του πληθωρισμού διατηρεί η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τονίζοντας πάντως ότι το χάσμα γύρω από τους δημοσιονομικούς κανόνες συνιστά «πονοκέφαλο».

Την πεποίθηση ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στη μάχη κατά του πληθωρισμού διατηρεί – σύμφωνα με πληροφορίες του - – η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τονίζοντας πάντως ότι το χάσμα γύρω από τους δημοσιονομικούς κανόνες συνιστά «πονοκέφαλο».

Σημειώνεται ότι η Λαγκάρντ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η προσοχή είναι στραμμένη στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών ότι οι αξιωματούχοι αναμένεται να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια, μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις.

  • Διαβάστε ακόμα: Στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το -, η Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού οδεύει καλώς, με την έλλειψη συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες να αποτελεί πάντως πρόβλημα. Αυτό διεμήνυσε, όπως αναφέρεται, στη διάρκεια επικοιωνίας που είχε τη Δευτέρα με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup.

Όπως σημείωσε, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του -, η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με στασιμότητα για τα επόμενα τρίμηνα, όπως επίσης και καθοδικούς κινδύνους, αν και όσον αφορά στο σκέλος των τιμών, οι κίνδυνοι είναι πλέον πιο ισορροπημένοι. Παράλληλα, παρατήρησε ότι η απασχόληση αν και ανθεκτική, παρουσιάζει σημάδια αποδυνάμωσης.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε μνεία και στις επιπτώσεις των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν άμεσα σε τέτοιου είδους ερεθίσματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας γύρω από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ εγκαίρως για τον Ιανουάριο συνιστά πρόβλημα, καθώς θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στη νομισματική πολιτική για περισσότερη δράση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, απάντησε ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για την επίτευξη συμφωνίας φέτος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι εφικτό, αλλά πολύ δύσκολο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεσμεύτηκε να αυξήσει την πίεση στην Ιταλία για να επικυρώσει τη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το συγκεκριμένο βήμα να μην γίνει, σημειώνοντας ότι άλλες κυβερνήσεις δεν θα μπορούν επί του παρόντος να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο διάσωσης σε ενδεχόμενη τραπεζική κρίση. Όπως είπε, το ζήτημα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός για τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς οι θέσεις παραμένουν πολύ διαφορετικές.

Σχετικα αρθρα

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 11 – 15 Δεκεμβρίου

fastpath

Με αστερίσκους από την ΕΚΤ το «stop» στα μετρητά στις μεταβιβάσεις ακινήτων

fastpath

Αυξήθηκαν 23,2% οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Νοέμβριο

admin

UBS: Bullish για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών 

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση κατά 54,4% στα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

fastpath

Μητσοτάκης από ΔΙΜΕΑ: Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών

fastpath

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει έως τις 15 Δεκεμβρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις

fastpath

Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα μας για την ακρίβεια

fastpath

Ενεργοποιείται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ύψους 61,5 εκατ. ευρώ

fastpath

«Λάμπουν» διεθνώς τα ελληνικά ομόλογα – «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία

fastpath

Γιατί η UBS δηλώνει «bullish» για τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Deloitte: 9 στις 10 επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην καινοτομία – Οι μοχλοί ανάπτυξης και τα εμπόδια

admin