Image default
Οικονομία

Σενετάκης: Η έρευνα και η καινοτομία στο κέντρο της εθνικής στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη

Η έρευνα και η καινοτομία είναι στο κέντρο της εθνικής στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη που βασίζεται στη γνώση, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης μιλώντας στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο , που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία – Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου.

Η έρευνα και η καινοτομία είναι στο κέντρο της εθνικής στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη που βασίζεται στη γνώση, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης μιλώντας στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο , που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία – Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου.

«Η καινοτομία είναι παντού» τόνισε ο κ. Σενετάκης και σημείωσε πως μαζί με την έρευνα είναι δύο τομείς όπου θα μπορούσαν να βρουν πεδίο ανάπτυξης οι διμερείς μας σχέσεις με τον Καναδά, οι οποίες μετρούν ήδη οκτώ δεκαετίες σε διπλωματικό επίπεδο, με μια πολύ σημαντική παρουσία της ελληνικής Διασποράς στην καναδική επικράτεια.

Ανέπτυξε, δε, τις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στον τομέα της έρευνας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην προσήλωση στον στόχο της βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της πλατφόρμας Elevate Greece, που περιλαμβάνει 800 startups αλλά και στην ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και της εξωστρέφειας του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας.

Ο κ. Σενετάκης μίλησε ακόμη για τις συνέργειες που ήδη «τρέχουν» με τη Γερμανία, την Κίνα, το Ισραήλ αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της συμφωνίας συνεργασίας για την επιστήμη και την τεχνολογία, η οποία ανοίγει νέες δυνατότητες συνεργασίας στους συγκεκριμένους τομείς και διαύλους συνεργασίας με το εξαιρετικό δυναμικό της ελληνικής Διασποράς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης στο πρόγραμμα Horizon Europe για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει για ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πεδίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ με αφορμή την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και της διασύνδεσης του Καναδά με το πρόγραμμα υπογράμμισε τις ατελείωτες δυνατότητες συνεργασίας που θα προκύψουν μέσα από αυτή την εξέλιξη.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία ΕΥΡΗΚΑ (EUREKA), έναν διακρατικό οργανισμό με αποστολή τη διασύνδεση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Ερευνητικών Ινστιτούτων για την υλοποίηση κοινών δράσεων εφαρμοσμένης έρευνας ή/και ανάπτυξης προσανατολισμένης στην αγορά, επισημαίνοντας πως τώρα που έγινε αποδεκτή η αίτηση ένταξης του Καναδά, την οποία υποστήριξε σθεναρά η Ελλάδα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας για ελληνικές και καναδικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς έρευνας.

Τέλος, ο κ. Σενετάκης αναφέρθηκε στον τομέα του open science (ανοιχτή επιστήμη) που έχει τεθεί ως προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα για την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής σ’ αυτό το πεδίο, που θα έχει ως βάση την προκαταρκτική δουλειά που έχει γίνει ήδη από τις ενεργές ομάδες του οικοσυστήματος της έρευνας.

Στόχος μας δεν είναι μόνο να συμβαδίσουμε με την ευρωπαϊκή στρατηγική, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τον αντίκτυπο της χρήσης των αποτελεσμάτων της δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας, σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε, τέλος, στη σημασία της υπογραφής ενός μνημονίου κατανόησης επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας που θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία των οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα και τον Καναδά και ταυτόχρονα και τις διμερείς σχέσεις.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση κατά 54,4% στα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

fastpath

Μητσοτάκης από ΔΙΜΕΑ: Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών

fastpath

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει έως τις 15 Δεκεμβρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις

fastpath

Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα μας για την ακρίβεια

fastpath

Ενεργοποιείται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ύψους 61,5 εκατ. ευρώ

fastpath

«Λάμπουν» διεθνώς τα ελληνικά ομόλογα – «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία

fastpath

Γιατί η UBS δηλώνει «bullish» για τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Deloitte: 9 στις 10 επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην καινοτομία – Οι μοχλοί ανάπτυξης και τα εμπόδια

admin

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

admin

Capital Link: Σήμερα η 25η συνάντηση κορυφής στη Νέα Υόρκη για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις

admin

Εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο: Νικήτρια η παράταξη με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κόλλια

admin

Αγροτική επιχειρηματικότητα: Αύξηση του προϋπολογισμού για τα «μικρά δάνεια» από 3.000 έως 25.000 ευρώ

admin