Image default
Πολιτική

Wall Street Journal: Πρότυπο για Ευρώπη και Αμερική η Ελλάδα, ο πρώην αδύναμος κρίκος της Γηραιάς Ηπείρου

Η Ευρώπη και η Αμερική θα μπορούσαν να διδαχθούν από τον πρώην αδύναμο κρίκο της Γηραιάς Ηπείρου, γράφει η Wall Street Journal, εξαίροντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, 10 χρόνια μετά τη χρεοκοπία. Γράφει, μάλιστα, για ένα «πρότυπο δημοσιονομικής πολιτικής».

Το αμερικανικό μέσο εστιάζει δε και στο κλίμα αισιοδοξίας που απορρέει από το γεγονός ότι η οικονομία αναμένεται να «αναπτυχθεί φέτος κατά περίπου 2,5%, η S&P αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 146% του ΑΕΠ από 189% το 2020 και οι επενδύσεις πληθαίνουν. Όλα αυτά συνέβησαν παρά την πανδημία, τη μεταναστευτική κρίση και αρκετές φυσικές καταστροφές»

Στο άρθρο με τίτλο, «η μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας», γίνεται σύγκριση ανάμεσα στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα, ενώ αναλύονται τα θετικά εκείνα στοιχεία που οδήγησαν τον πρώτο στην επανεκλογή. 

«Πριν από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα φαινόταν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει από τα οικονομικά και πολιτικά της τραύματα. Την Παρασκευή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα», σημειώνεται το άρθρο, όπου γίνεται λόγος για επίτευξη του στόχου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που διαφοροποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον προκάτοχό του, είναι ότι επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη. «Ο κ. Μητσοτάκης από τότε που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον κ. Τσίπρα και επανέφερε το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019, μείωσε τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 22% από 29%, εργάστηκε για τον εξορθολογισμό των κρατικών λειτουργιών και τώρα προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει το άρθρο.

Ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει: «Παραλίγο να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη, αρνούμενος να τηρήσει τους όρους διάσωσης και φτάνοντας στο σημείο να οργανώσει ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στη συνέχεια υπέγραψε μια συμφωνία διάσωσης με αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι παρότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, «ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλάβει ότι μια ατζέντα οικονομικής ανάπτυξης είναι το βασικό συστατικό για να εξασφαλίσει την υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις και για τη δημοσιονομική ισορροπία».

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός για τους Έλληνες επισκέπτες στον Λίβανο – «Εγκαταλείψτε τη χώρα»

Χωρίς δίπλωμα ο χειριστής του μηχανήματος που σκότωσε τον 56χρονο εργάτη στη Βάρη

Φιλέλληνας ή τυχοδιώκτης; – Ποιος ήταν ο Ιρλανδός αρχιστράτηγος Ρίτσαρντ Τσορτς που πολέμησε στην επανάσταση του 1821

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης για Σούνακ: Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας

admin

Αντρέας Κιντλ: Η Γερμανία λαμβάνει πολύ σοβαρά την ελληνική θέση που τονίζει την ανάγκη τήρησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων

admin

Για ποτό με τους βουλευτές του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης – Δείτε φωτογραφίες

admin

Έκθεση-«κόλαφος» για Ερντογάν από την Κομισιόν: Τι ζητά για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τη Χαμάς και τον Πούτιν

admin

Ανδρουλάκης: Προτείνουμε δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού

admin

Ο Μητσοτάκης στην αποφοίτηση 39 μελών του ΟΚΑΝΑ: Η ζωή είναι πολύ ωραία για να χάνεται σε κυκεώνα εξαρτήσεων

admin

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος

admin

Σε τελετή αποφοίτησης του ΟΚΑΝΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στόχος μας να ενισχύσουμε όλα τα προγράμματα καταπολέμησης και πρόληψης εξαρτήσεων»

admin

Παπασταύρου: Η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης αποτελεί ψηφιακή ενσάρκωση της καλής νομοθέτησης

admin

Μητσοτάκης για Σούνακ και τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά της Βρετανίας

admin

Δημοσιογράφος BBC που πήρε τη συνέντευξη από τον Μητσοτάκη: Ποτέ δεν φανταζόμουν την ακύρωση της συνάντησης

admin

Παπασταύρου: Η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης αποτελεί ψηφιακή ενσάρκωση της καλής νομοθέτησης

admin