Image default
BLOOMBERG

Bloomberg: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να βάλει φρένο στην αύξηση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά «βάζοντας φρένο» στις αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι τα μέτρα που έχει λάβει , έχουν συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού.

Μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που συνεδριάζουν στην Αθήνα  θα διατηρήσουν σήμερα το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, σύμφωνα και με τους 59 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του -.

Η παύση θα ακολουθήσει μετά την περαιτέρω επιβράδυνση των δύο κύριων δεικτών τιμών της Ευρωζώνης και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών για τα 20 κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ο ακριβότερος δανεισμός συμπιέζει τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ECB Is Expected to Keep Rates Higher for Longer |
Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Αν και αρκετοί προειδοποιούν για περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη σε περίπτωση που η ένταση στη Μέση Ανατολή επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν μειώσεις των επιτοκίων πριν από το επόμενο φθινόπωρο.

«Η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 25-26 Οκτωβρίου θα έχει σχεδόν σίγουρα ως αποτέλεσμα το Διοικητικό Συμβούλιο να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%. Επιπλέον, πιθανώς να προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι τα βασικά επιτόκια της θα παραμείνουν σε αναμονή μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», επισήμανε ο David Powell, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης.

Υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση. Το πιο πιεστικό είναι ίσως το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ (1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) – που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να στηρίξει την οικονομία.

Αρκετοί αξιωματούχοι θέλουν να σταματήσουν την επανεπένδυση των τίτλων που λήγουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αν και πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται το μεσημέρι μετά την που πραγματοποιείται στην Αθήνα – διατηρώντας την παράδοση της ΕΚΤ να συνεδριάζει τακτικά μακριά από τη βάση της στη Φρανκφούρτη. Μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιτόκια

Τα επιτόκια έχουν ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του -, αν και η επιβεβαίωση αυτού από την ΕΚΤ μπορεί να απέχει ακόμη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane δήλωσε προσφάτως ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον πληθωρισμό θα συνεχιστεί μέχρι το 2024, κυρίως λόγω των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς.

Η μη αύξηση των επιτοκίων θα έφερνε την ΕΚΤ σε ευθυγράμμιση με την Fed, η οποία αναμένεται να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού για δεύτερη φορά την επόμενη εβδομάδα.

Views on ECB Rate Path Next Year Diverge Sharply |
Οι απόψεις για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ το επόμενο έτος διίστανται

Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προσδοκίες τους για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και τώρα αναμένουν μόνο μία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα και με το μήνυμα της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για «αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα» ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο.

Με φόντο την οικονομία

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για τον αντίκτυπο που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στην οικονομία.

Τον Σεπτέμβριο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η μετάδοση του υψηλότερου κόστους δανεισμού προχωρούσε ακόμη πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν. Αυτή την εβδομάδα, μια έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι τράπεζες συνέχισαν να περιορίζουν τις πιστώσεις το τρίτο τρίμηνο.

Οι τάσεις αυτές τροφοδοτούν τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την S&P Global.

Euro-Area Activity Contracts at Start of Fourth Quarter

Στα θετικά νέα, περιλαμβάνεται η αύξηση των τιμών καταναλωτή που επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα στο 4,3%, δηλαδή λιγότερο από το μισό της διψήφιας κορυφής τους πριν από έναν χρόνο περίπου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού πηγαίνει καλά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το -.

Ακόμα κι έτσι, παράλληλα με την ενδεχόμενη αύξηση των τιμών της ενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ένα ασθενέστερο ευρώ αποτελεί επίσης κίνδυνο για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Περιορισμός της ρευστότητας

Με τα επιτόκια να βρίσκονται πιθανότατα στο υψηλό τους, οι αξιωματούχοι εστιάζουν περισσότερο σε άλλα ζητήματα- όπως το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του PEPP που συσσωρεύτηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η τρέχουσα εκτίμηση προβλέπει την πλήρη επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που λήγουν μέχρι το 2024, αν και ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ισχυρίζονται ότι η στάση αυτή θα πρέπει να επανεξεταστεί. Αν και μια συζήτηση για το θέμα είναι πιθανή αυτή την εβδομάδα, η λήψη της σχετικής απόφασης δεν αναμένεται σύντομα.

ECB Balance Sheet Is Set to Shrink Slowly |
Ο Ισολογισμός της ΕΚΤ αναμένεται να συρρικνώνεται αργά

Ένα άλλο θέμα που ίσως συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση είναι το επίπεδο των ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών, με ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής να πιέζουν για μια αύξηση που θα μείωνε τους τόκους που καταβάλλονται επί των συνολικών διαθεσίμων των τραπεζών στην ΕΚΤ.

Άλλοι λένε ότι είναι καλύτερο να συνδεθεί η συζήτηση με την αναθεώρηση του επιχειρησιακού πλαισίου της κεντρικής τράπεζας – υποδηλώνοντας ότι είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί του χρόνου.

Διαβάστε ακόμη:

Κριστίν Λαγκάρντ: Πιθανή νέα είσοδος ξένων τραπεζών στην Ελλάδα

Λαγκάρντ: Παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις η Ελλάδα

Γιάννης Στουρνάρας στο δείπνο της ΕΚΤ: Η Ακρόπολη των Αθηνών και η σύγχρονη Ευρώπη

 

Σχετικα αρθρα

Άλμα της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων – Βαδίζουν στον καλύτερο μήνα από την κρίση του 2008

admin

Πέθανε στα 99 του ο Charlie Munger, το alter ego του Warren Buffett

admin

Ανατροπή στην Ευρώπη: Οι χώρες PIIGS εκδικούνται, Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται

admin

Narasimhan (Novartis): Αναμένουμε αύξηση των πωλήσεων – Προτεραιότητα τα καινοτόμα φάρμακα για σπάνιες ασθένειες

admin

Shein: Kατέθεσε αίτηση για την εισαγωγή της αμερικανικό χρηματιστήριο

admin

Βρετανία: Απογοητευτικές πωλήσεις προβλέπουν τα καταστήματα λιανικής τα Χριστούγεννα

admin

Blackstone: Ετοιμάζεται για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

admin

Bloomberg: Ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα για τα Ελγίνεια Μάρμαρα στη συνάντηση με τον Σούνακ

admin

Τι κερδίζει η Κίνα μέσω… Παλαιστίνης

admin

Σαουδική Αραβία: Δανείστηκε 11 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει το έλλειμα του προϋπολογισμού

admin

Βρετανία: Άλμα στα τιμολόγια ρεύματος από αρχές 2024 – Λιγότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη αύξηση

admin

Ολλανδία: Εφιάλτης για την Ευρώπη η νίκη-σοκ του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς

admin