Image default
Επιχειρήσεις

Mytilineos: Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις – Αύξηση 48% στα καθαρά κέρδη 9μήνου

Αύξηση 48% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία ανήλθαν σε €462 εκατ. εμφάνισε στο εννεάμηνο η Mytilineos, έναντι €312 εκατ. το εννεάμηνο του 2022.

Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €3,336, αυξημένα κατά 46% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν άνοδο 36% και ανήλθαν σε €723 εκατ., έναντι €533 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών σε €4.088 εκατ., σε σύγκριση με €4.573 εκατ. το εννεάμηνο του 2022, ενώ ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα €1.372 εκατ., μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους €231εκατ., που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt).

Το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,37x, επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που αντανακλάται σε ορισμένο βαθμό στις αποδόσεις που διαπραγματεύονται τα ομόλογα που έχει εκδώσει η Mylilineos, με πιο πρόσφατη την επιτυχημένη έκδοση 7-ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €500εκατ. με επιτόκιο 4,0%.

Σημειώνεται, ότι μετά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της από τις Fitch και S&P, η Εταιρεία βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της επίτευξης του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ένταξη της Mytilineos  στους ESG Leaders του δείκτη MSCI μετά την αξιολόγηση σε επίπεδο «AA» για τις πρακτικές ESG

Η παγκόσμια ηγετική θέση της Mytilineos στον τομέα της βιωσιμότητας επιβεβαιώνεται μέσω της παρουσίας της στο κορυφαίο 10% των εταιρειών του κλάδου της και σε άλλους διεθνώς 2 αναγνωρισμένους ESG Raters όπως: Sustainalytics, ISS Quality Score, S&P Global, Refinitiv, FTSE, EcoVadis, ESG Book, - & Ideal Ratings.

Σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων του 2022, η Mytilineos κατορθώνει να παραμένει σταθερά σε ανοδική πορεία, κατακτώντας όλο και υψηλότερα επίπεδα μεγεθών, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ενέργειας και μετάλλων που χαρακτήρισε το Εννεάμηνο του 2023.

Οι συνέργειες ανάμεσα στους Κλάδους της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας και τα ευρύτερα οφέλη που προκύπτουν από τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό της MYTILINEOS Energy & Metals γίνονται όλο και περισσότερο ορατά απέναντι σε μια συγκυρία ιδιαίτερα απαιτητική. Η εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει με καίριο τρόπο τις αγορές ενέργειας ενόσω οι οικονομίες προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον υψηλού κόστους χρήματος , το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υποσκάπτοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Κατά τη διάρκεια του 2023, πέραν των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων, η Mytilineos συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς της στόχους μέσω μιας σειράς εξαγορών όπως των εταιρειών Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra που ενδυναμώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της Εταιρείας, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Παράλληλα, στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ενισχύει το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας

Διαβάστε ακόμη

Ιχθυοκαλλιέργεια: Πώς έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια – Οι προοπτικές και οι δυνατότητες ασφάλισης

Φώτης Γιόφτσιος (ΤΕΝ ΒRINKE Hellas): «Κλεισμένες» επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ έως και το 2025 στο εγχώριο real estate

Χρήστος Αργυρού: Από τα «σκληρά ποτά» …στα φακελάκια της Lipton το «άρμα» ανάπτυξης της Καρούλιας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

FREENOW: Προσφέρει εορταστικό μπόνους έως και 4 εκατ. ευρώ για τους συνεργάτες οδηγούς της (pics)

admin

UBS: Αναμένει αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα

admin

ΕΥ Ελλάδος: Νέα ακαδημία για εκπαίδευση λογιστών στην ελεγκτική

admin

Freenow: Προσφέρει εορταστικό μπόνους έως 4 εκατ. σε συνεργάτες οδηγούς

admin

Pfizer: Νέες συνεργασίες με ΕΚΠΑ και ΙΤΕ ανακοίνωσε το CDI

admin

Azur Selection: Οι δύο εξαγορές ξενοδοχείων σε Βόλο και Μεγανήσι και η ματαίωση του project της Μυκόνου (pics)

admin

Δάνεια έως €12,5 εκατ. με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες από την Εθνική Τράπεζα

admin

H Lavipharm εξαγόρασε από τη Sanofi το φάρμακο Flagyl για την ελληνική αγορά

admin

Χρηματιστήριο: «Ανοικτή» η…αναμέτρηση με τις 1300 μονάδες τέλος του 2023

admin

Εξάρχου (Intrakat): Τα σχέδια για τον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος – Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

admin

Μ. Μουστάκας: Επενδύσεις άνω των 10 δισ. από ΓΕΚ Τέρνα

admin

Titan: Ολοκλήρωσε την έκδοση ομολογιών με ιδιωτική τοποθέτηση – Προβλέπει EBITDA πάνω από 500 εκατ. το 2023

admin