Image default
Οικονομία

Κινεζικοί οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα

Ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας, ο Lianhe Credit αναβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από BBB- σε επενδυτική βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές.

Ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας, ο Lianhe Credit αναβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από BBB- σε επενδυτική βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές. Η αναβάθμιση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από έναν άλλον μεγάλο κινεζικό οίκο αξιολόγησης. Ο China Chengxin Credit Rating Group αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Β- σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική.

  • Σαρλ Μισέλ – Φον ντερ Λάιεν: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Οι δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με βάση τους ακόλουθους λόγους: Το 2022, επωφελούμενη από τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού κ.λπ., η ελληνική οικονομία ανέκαμψε έντονα και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ξεπέρασε τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται σταθερά το 2023. Επίσης, όπως αναφέρεται στις αξιολογήσεις, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να προωθεί μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς και η ικανότητα της κυβέρνησης να εξισορροπεί τα δημοσιονομικά της βελτιώνεται σταθερά, με σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και της επιβάρυνσης του χρέους. Εξάλλου, επισημαίνεται πως η επαρκής τραπεζική ρευστότητα και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών διασφαλίζουν ότι η κερδοφορία παραμένει σταθερή, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν 12 ετών. Ακόμη, σημειώνεται πως η ελληνική αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, με την ανεργία να μειώνεται σε νέο χαμηλό ρεκόρ από το 2009 και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ξεπερνάει τα 20.000 δολάρια. Περαιτέρω, αναφέρεται ότι τον Ιούνιο του 2023, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε συντριπτική νίκη στις εκλογές, επιτρέποντας την ομαλή μετάβαση της κυβέρνησης και εξασφαλίζοντας τη συνέχιση των πολιτικών οικονομικής και δημοσιονομικής αναδιάρθρωσης της Ελλάδας.

Η αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους δύο από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας αντανακλά την εμπιστοσύνη της κινεζικής πλευράς στη βελτιωμένη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τους μειωμένους τραπεζικούς κινδύνους, τις προοπτικές μακροοικονομικής ανάπτυξης και τη μεταρρυθμιστική δυναμική της.

Τέλος, εκφράζεται η πεποίθηση ότι η ανάκτηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα θα προσελκύσει ισχυρά περισσότερους Κινέζους επενδυτές στην ελληνική αγορά και θα απελευθερώσει περαιτέρω τις δυνατότητες της σινοελληνικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

--

Σχετικα αρθρα

Beige Book: Επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, δείχνουν τα στοιχεία της Fed

admin

Περισσότερες από 7.500 κλήσεις στη γραμμή 1520 για την προστασία καταναλωτών

admin

20η Καταβολή Πρώτης Αρωγής – Έχουν καταβληθεί 121,7 εκατ. ευρώ σε πάνω από 33.613 πλημμυροπαθείς

admin

Τα ελληνικά ομόλογα στο ίδιο επίπεδο με τα γαλλικά το 2024 εκτιμά ο οίκος Wood

fastpath

Δ. Σονιάδου (Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο) στη Nafetmporiki TV: « Να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η ισοτιμία εκταμίευσης»

admin

Βυθίστηκαν οι τραπεζικές χορηγήσεις τον Οκτώβριο

admin

Θ. Πελαγίδης στη Naftemporiki TV: «Ο ρυθμός του πληθωρισμού αποκλιμακώνεται, αλλά οι τιμές δεν θα πέσουν»

admin

Διίστανται οι απόψεις των Μπόστικ και Μπάρκιν της Fed για την πορεία του πληθωρισμού

admin

ΟΠΕΚΑ: Αύριο καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα

admin

Ρεύμα: Κατακόρυφη μείωση των παραπόνων καταναλωτών – Ξεκινά ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής

admin

ΓΣΕΒΕΕ: Να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

fastpath

Ταξί: Ακινητοποιημένα στην Αττική 5 και 6 Δεκεμβρίου

admin