Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας δέχθηκαν επικρίσεις από εγχώριους βουλευτές, κυρίως της αντιπολίτευσης της κάθε χώρας, επειδή απείχαν από το ψήφισμα του ΟΗΕ που προέτρεπε το Ισραήλ να εφαρμόσει ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός χωρίς να καταδικάσει τη Χαμάς.
Χάρτης των ψηφοφοριών στην Ευρώπη
Το ψήφισμα υποβλήθηκε από την Ιορδανία κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή. Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και οι ΗΠΑ, είχαν προσπαθήσει, αλλά τελικά απέτυχαν, να συμπεριλάβουν στο ψήφισμα καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς. Αντ’ αυτού, η εκδοχή που τελικά εγκρίθηκε με 120 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, ζητούσε κατάπαυση του πυρός , ενώ γενικά καταδίκαζε τη βία κατά των αμάχων.
Στη Γερμανία, επικριτές από διάφορα κόμματα και την κοινωνία των πολιτών μίλησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφού η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) απείχε επίσης από το ψήφισμα.
«Επειδή το ψήφισμα δεν κατονομάζει με σαφήνεια την τρομοκρατία της Χαμάς, δεν ζητά με αρκετή σαφήνεια την απελευθέρωση όλων των ομήρων και δεν επιβεβαιώνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αποφασίσαμε μαζί με πολλούς από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μην ψηφίσουμε υπέρ», δήλωσε η Μπέρμποκ μετά την ψηφοφορία.
Ενώ η γερμανική Tagesspiegel επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές ανέφερε ότι η απόφαση για αποχή είχε συντονιστεί μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών (Πράσινοι) και της καγκελαρίας (Σοσιαλδημοκράτες), η αντίδραση ήρθε από τον τρίτο εταίρο του συνασπισμού, το φιλελεύθερο FDP.
«Η ψήφος του υπουργείου Εξωτερικών είναι απογοητευτική και ακατανόητη», δήλωσε στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας του FDP Μπιγιάν Τζιρ Σαράι. Κριτική ασκήθηκε επίσης από τα συντηρητικά κόμματα της αντιπολίτευσης CDU και CSU και τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Γερμανία, Ρον Πρόσορ, ο οποίος δήλωσε ότι η αποχή δεν ήταν «αρκετή»
Παρότι συμφωνούσε με το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου, η ολλανδική αντιπροσωπεία από την άλλη δήλωσε ότι η παράλειψη του δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ και η έλλειψη έμφασης στην απελευθέρωση των ομήρων οδήγησαν στην αποχή της.
«Απείχαμε επειδή υπήρχαν πολλά καλά πράγματα σε αυτό το ψήφισμα, αλλά ζητούσε και την κατάπαυση του πυρός, κάτι που σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (VVD/Renew) κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης το Σάββατο.
«Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον για το Ισραήλ», πρόσθεσε.
Νομοθέτες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν επίσης την κίνηση αυτή. «Οι πιο σφοδρές επιθέσεις μέχρι στιγμής στη Γάζα, οι επικοινωνίες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, επίκειται χερσαίος πόλεμος. Αλλά η Ολλανδία παραμένει σιωπηλή στον ΟΗΕ. Ντροπή!», έγραψε ο σοσιαλιστής νομοθέτηςΤζάσπερ βαν Ντάικ (SP/EU Left) σε ανάρτησή του στο X.
Τα ολλανδικά κόμματα D66 (Ανανέωση) και SP ζήτησαν έκτακτη συζήτηση στο κοινοβούλιο για το θέμα. «Το D66 θέλει μια συζήτηση για τη Γάζα την επόμενη εβδομάδα. Αντί για κατάπαυση του πυρός, βλέπουμε μια κλιμάκωση της βίας. Αντί για πρόσβαση σε βοήθεια, βλέπουμε έναν συνεχιζόμενο αποκλεισμό. Αυτό οδηγεί σε πολλές απώλειες αμάχων και σε ένα πιο ανασφαλές Ισραήλ», δήλωσε ο νομοθέτης του D66 Σουρντ Σούρντσμα στο X.
Ενώ η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia/ECR) υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής της, τονίζοντας ότι ήταν σύμφωνη με τη θέση πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και χωρών της G7 που ανησυχούν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, νομοθέτες της Αριστεράς χαρακτήρισαν την αποχή της κυβέρνησης «σοβαρό λάθος».
«Δεν ήταν αποδεκτό (…) Το ψήφισμα δεν ήταν ισορροπημένο», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP).
«Νομίζω ότι ήταν λάθος. Ευτυχώς που η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία το ψήφισαν. Πείτε το εκεχειρία, πείτε το ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, πείτε το ανθρωπιστική παύση, απλά σταματήστε αυτή τη σφαγή αμάχων. Η ανησυχία είναι τεράστια», δήλωσε η γραμματέας του PD Έλλυ Σλέιν.
«Η ειρήνη απαιτεί ευθύτητα και θάρρος, όχι την αδυναμία και τη δειλία μιας κυβέρνησης που δείχνει ότι θεωρεί τον πόνο των αμάχων δραματική αλλά αναπόφευκτη συνέπεια του πολέμου», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε.
Τέλος, στην Αθήνα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης (Ευρωπαϊκή αριστερά) δήλωσε ότι η ψηφοφορία του ΟΗΕ ήταν μια «ημέρα ντροπής» για την Ελλάδα.
«[Ήταν] μια μέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την ιστορία του», είπε.
«Ακόμα και τώρα, η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση των ομήρων, αντί να εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε μια επικίνδυνη για την ασφάλεια, μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του συγκεκριμένου συμμάχου», πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.