Image default
Πολιτική

Σπαρτιάτες: Τι περιλαμβάνει ο φάκελος Αδειλίνη – Πώς θα μοιραστούν οι έδρες τους στη Βουλή αν κηρυχθούν έκπτωτοι

Το ημερολόγιο των φυλακών Δομοκού που καταγράφει αναλυτικά τις επισκέψεις βουλευτών των Σπαρτιατών στον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη περιλαμβάνει ο φάκελος της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργιάς Αδειλίνη με τον οποίο καλεί τη Βουλή να άρει την ασυλία των 11 βουλευτών του ακροδεξιού μορφώματος προκειμένου να τους εξετάσει ως υπόπτους για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έγγραφο του σωφρονιστικού καταστήματος όπου κρατείται ο πρωτόδικα καταδικασμένος για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης καταγράφει πως από τον Ιανουάριο του 2023 εως και τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς επισκέφθηκε τον Ηλία Κασιδιάρη τέσσερις φορές ενώ ο Πέτρος Δημητριάδης τρεις.

Πέραν αυτού ο φάκελος της κυρίας Αδειλίνη περιλαμβάνει τις καταθέσεις του προέδρου των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού ξεκίνησε όταν ο κ. Στίγκας κατήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας τους βουλευτές του ως καθοδηγούμενους από εξωκοινοβουλευτικό κέντρο που λειτουργεί με όρους Greek mafia με απώτερο σκοπό να τον ανατρέψουν από την ηγεσία. Ο ίδιος υπονόησε ότι πίσω από τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις κρύβεται ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο πρόεδρος των Σπαρτιατών κατά την πρώτη κατάθεση φέρεται να επαναλαμβάνει όσα δημοσίως έχει υποστηρίξει. Ωστόσο, σε δεύτερη κατάθεση, περίπου 15 ημέρες μετά την αρχική επιχειρεί να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις μιλώντας για μικροπροβλήματα που ξεπεράστηκαν.

Σημειώνεται πως στο ενδιάμεσο είχαν υπάρξει δημοσιεύματα που επεσήμαιναν το ενδεχόμενο της έκπτωσης όλων των βουλευτών από το αξίωμα τους και της απώλειας της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται το κόμμα.

Πάντως, η απόφαση της εισαγγελέως να συνεχίσει την προανακριτική έρευνα δείχνει πως δεν πείστηκε από τις παλινδρομήσεις του κ. Στίγκα.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη προκειμένου να αποφασίσει αν θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών.

Η τελική απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Το εκλογοδικείο και τα 3+1 σενάρια

Να σημειωθεί ότι το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων για το οποίο καλούνται προς εξέταση οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών είναι ήσσονος ποινικής σημασίας. Όμως, ενδεχόμενη επιβεβαίωση της τέλεσής του θα λειτουργήσει καταλυτικά για την παράλληλη διαδικασία που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα στο εκλογοδικείο για το αν είναι νόμιμη η λειτουργία του κόμματος. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται στις αρχές του 2024 να εξετάσει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις τελευταίες εθνικές εκλογές, της εκλογής των 12 βουλευτών και κατά τις απόφασης της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που ανακήρυξε τον συγκεκριμένο συνδυασμό. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως η πραγματική ηγεσία στους Σπαρτιάτες ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη, και όχι από τον κ. Στίγκα, και ως εκ τούτου ο συνδυασμός δεν θα έπρεπε να πάρει το πράσινο φως για την συμμετοχή του στην εκλογική αναμέτρηση. Εάν το εκλογοδικείο καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της κυρίας Αδειλίνη, τότε το κόμμα Σπαρτιάτες θα κηρυχτεί έκπτωτο και οι 12 βουλευτές θα εκπέσουν του αξιώματός τους. Παράλληλα, το ανώτατο δικαστήριο θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες.

Σύμφωνα με έγκριτους συνταγματολόγους τα πιθανά σενάρια για την κάλυψη των θέσεων έχουν ως εξής:

– Να μοιραστούν αναλογικά οι 12 έδρες στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, η ΝΔ παίρνει 5 επιπλέον έδρες και φτάνει τους 163, 2 ο ΣΥΡΙΖΑ και πάει στους 49 και από 1 έδρα τα υπόλοιπα 5 κόμματα. Οι έδρες αφορούν τις 12 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή οι Σπαρτιάτες

Σχετικα αρθρα

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Βαρεμένος

admin

Νίκος Παπανδρέου: Το δημογραφικό είναι ωρολογιακή βόμβα – Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο

admin

Οικονόμου για επεισόδια στου Ρέντη: Αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ. από ορισμένους

admin

Δόμνα Μιχαηλίδου για ψυχολόγους στα σχολεία: «Ακούμε κάθε παιδί»

admin

Χαρίτσης: «Ο φαύλος κύκλος της βίας, απαιτεί πολιτικά και κοινωνικά μέτρα, όχι δηλώσεις όταν ήδη έχει συμβεί το μοιραίο»

admin

Κασσελάκης στη ΛΑΡΚΟ: Δεν ξέρω καν αν υπάρχει μελέτη για το τι μέλλει γενέσθαι

admin

Βενιζέλος στον ΣΚΑΪ για επίσκεψη Ερντογάν και διακήρυξη των Αθηνών: «Μία καλή στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

admin

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αύριο στο Μαξίμου για την οπαδική βία μετά τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού

admin

Χαρίτσης: Αποτροπιασμός για τον τραυματισμό του αστυνομικού – Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για καλή γειτονία με Τουρκία

admin

Ο Τατάρ βλέπει κέρδη για όλους από την ελληνοτουρκική προσέγγιση – Επιμένει στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο

admin

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αύριο στο Μαξίμου για την οπαδική βία μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού

admin

Γαλλικός Τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν: Τουρκία και Ελλάδα ανοίγουν ένα πιο ειρηνικό κεφάλαιο στις ταραχώδεις σχέσεις τους

admin