Image default
Ευρώπη

Όρους για τη «βάναυση οικονομική βοήθεια» προς την Ουκρανία θέτει ο Φίτσο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο θα υποστηρίξει τελικά τη «βάναυση οικονομική βοήθεια» προς την Ουκρανία – παρά τη φιλορωσική ρητορική του – με ορισμένες εγγυήσεις. Συγκεκριμένα, θέλει να λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα εν λόγω χρήματα δεν θα γίνουν αντικείμενο κατάχρησης, ενώ μέρος αυτών ζητάει να χρησιμοποιηθούν για την ανανέωση των συνοριακών υποδομών και τη στήριξη των σλοβακικών εταιρειών που συμμετέχουν στην ουκρανική ανοικοδόμηση.

Ο Φίτσο είναι επίσης έτοιμος να στείλει 400 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ, στην περίπτωση που ο αυξημένος προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά δε θα περικοπεί ο προϋπολογισμός του ταμείου συνοχής.

«Η Ουκρανία είναι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο και ζητούμε για τη βάναυση οικονομική της στήριξη εγγυήσεις ότι αυτά ευρωπαϊκά χρήματα (που αποτελούν και σλοβακικά χρήματα) δεν θα γίνουν αντικείμενο κατάχρησης», δήλωσε ο Φίτσο σχετικά με την ενίσχυση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η Ουκρανία στον προϋπολογισμό της.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου περιλαμβάνονται επίσης αναφορές για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την ΕΕ, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Η πραγματική δοκιμασία της προσέγγισης του Φίτσο θα είναι αν θα ασκήσει βέτο στην αύξηση του ποσού του εν λόγω μηχανισμού κατά 20 δισ. ευρώ, η οποία, σε αντίθεση με την προτεινόμενη αύξηση του προϋπολογισμού, προορίζεται για τη χρηματοδότηση όπλων, πυρομαχικών και άλλης στρατιωτικής βοήθειας και πρέπει να περάσει ομόφωνα.

Η διχογνωμία μεταξύ των λόγων του Φίτσο και των συμπερασμάτων του Συμβουλίου έγινε για πρώτη φορά εμφανής κατά τη διάρκεια ακρόασης στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του σλοβακικού κοινοβουλίου το πρωί της Πέμπτης. Ο Μίχαλ Σιμέτσκα, ηγέτης της αντιπολίτευσης, της Προοδευτικής Σλοβακίας, ρώτησε τον Φίτσο πώς η στάση του κατά της στρατιωτικής βοήθειας συνάδει με τη διατύπωση του σχεδίου για «πελύπλευρη» βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Ερμηνεύουμε την πελύπλευρη βοήθεια ως ανθρωπιστική και μόνο πολιτική», δήλωσε ο Φίτσο, αλλά τελικά επέλεξε να μην διαμαρτυρηθεί ούτε για τη ρητή αναφορά της στρατιωτικής βοήθειας στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του την Πέμπτη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Φίτσο δήλωσε πως η επικεφαλής της Επιτροπής σέβεται «το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών να υποστηρίξουν την Ουκρανία στρατιωτικά ή όχι».

Αλλά το αν αυτό θα επεκταθεί σε βέτο επί της στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ σε όλο το μπλοκ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, μένει να φανεί.

Σχετικα αρθρα

La Repubblica: Η Γαλλία θέλει Ντράγκι αντί Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν

admin

Βαθαίνουν τα προβλήματα του Έλον Μασκ με τους Σκανδιναβούς: Έχασε κρίσιμη δικαστική μάχη

admin

Ο δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος CEO, που δεν αναγνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοί του

admin

Ποινικό αδίκημα πλέον η δημόσια καύση θρησκευτικών κειμένων στη Δανία

admin

Συνάντηση Σάντσεθ – Όρμπαν με στόχο να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για την Ουκρανία

admin

Ecofin: Νέο αδιέξοδο για το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά με θετικές προοπτικές λύσης

admin

Επέκταση της παγκόσμιας ανάπτυξης των εφοδιαστικών αλυσίδων

admin

Η Κίνα του αύριο είναι η Κίνα του σήμερα

admin

Eurogroup: «Οδηγία» για περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2024

admin

Αλ. Νικολόπουλος (Hellasfin): Β’ εξάμηνο του ’24 βλέπουν χαλάρωση οι επενδυτές

admin

Γερμανία: Δεν θα ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους ο προϋπολογισμός του 2024

admin

Συμφωνο Σταθερότητας: Υπέρ της «απλοποίησης των κανόνων» ο Τζεντιλόνι

admin