Image default
Οικονομία

ΕΕΝΜΑ – ΥΝΑΝΠ: Οι προκλήσεις για τη shortsea ναυτιλία στο επίκεντρο συνάντησης

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της ΕΕΝΜΑ με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.

Από την ΕΕΝΜΑ, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Βασίλης Τερζής, η Β’ Αντιπρόεδρος Έλπη Πετράκη, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Αλεξανδράτος, ο Ταμίας Στράτος Τσαλαμανιός και ο Σύμβουλος Διοίκησης Ανδρέας Συρίγος, επίτιμος Αρχηγός ΛΣ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν θέματα που αφορούν στη shortsea ναυτιλία, με ιδιαίτερη αναφορά σε χρόνια προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε ο κλάδος να καταστεί βιώσιμος και ανταγωνιστικός. Η συζήτηση βασίστηκε σε δύο πυλώνες: στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου και της ελληνικής σημαίας και ειδικότερα των πλοίων που εκτελούν εθνικές μεταφορές και στα ζητήματα της καθημερινής διαδικασίας των πλοίων shortsea, τα οποία αντιμετωπίζουν προσκόμματα λόγω της νομοθεσίας που δεν έχει προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα.
Αναφορά έγινε στην επιβολή Φ.Π.Α. 24% στην ναυπήγηση, μετασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων που δεν εκτελούν πλόες ανοιχτής ναυσιπλοΐας, στα καύσιμα, λιπαντικά και εφόδια αυτών, καθώς και στην εισαγωγή πλοίων, που δεν θα δραστηριοποιηθούν στην ανοιχτή ναυσιπλοΐα, τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο Φ.Π.Α είναι σημαντικά χαμηλότερος έως και μηδενικός.

Επιπλέον, στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης στην χώρα μας και ο προβληματισμός για την έλλειψη ναυτικών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ταυτόχρονα με την ανεργία των νέων. Ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ τόνισε πως η ναυτική εκπαίδευση χρειάζεται να τεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής του Υπουργείου και της πολιτείας, σε συνεργασία με τις εφοπλιστικές Ενώσεις, με σωστή ενημέρωση των νέων μας για το στρατηγικό πλεονέκτημα του ναυτικού επαγγέλματος και ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης, θέση με την οποία συμφώνησε απολύτως ο Υπουργός, θέτοντάς το θέμα ως προτεραιότητα του Υπουργείου.

Σχετικα αρθρα

Γεωργιάδης: Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας

fastpath

Αύξηση 15,1% σημείωσε ο τζίρος των εταιρειών ένδυσης το 2022 – Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις

admin

Πώς χρησιμοποιούν οι Ελληνες το διαδίκτυο

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Τι θα κρίνει μία συμφωνία εντός του 2023 – Οι επόμενες κινήσεις 

admin

Γερμανία: Αισιοδοξία Σολτς ότι θα καλυφθεί η «τρύπα» των 17 δισ. στον προϋπολογισμό του 2024

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο λύνει χρόνια προβλήματα

admin

Κόλλιας (ΟΕΕ): Οι οικονομολόγοι πείστηκαν ότι έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά

fastpath

Σκρέκας: Έχουμε πάρει μέτρα που τονώνουν τον ανταγωνισμό

fastpath

Σταϊκούρας: Ισχυροποιείται ο γεωπολιτικός και οικονομικός ρόλος της Ελλάδας

admin

Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας για διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές

admin

Αυξήθηκαν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

admin

ΕΕ: Συμφωνίες με Νορβηγία και Ην. Βασίλειο για αλιευτικές δυνατότητες αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ

admin