Image default
Ευρώπη

Η Γερμανία εξετάζει την αμφιλεγόμενη λύση του outsourcing για το μεταναστευτικό

Η Γερμανία επιδιώκει να αναθέσει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου στην Αφρική, εν μέσω πιέσεων από το φιλελεύθερο μέλος του συνασπισμού FDP και μιας ταυτόχρονης γενικής αύξησης των αιτήσεων ασύλου. Η εν λόγω κίνηση μοιάζει παρόμοια με το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει τους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.

Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια γενική αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης και των αιτήσεων ασύλου, η Γερμανία είδε μέχρι στιγμής αύξηση των αιτήσεων ασύλου για το 2023 κατά περισσότερο από 70% σε σύγκριση με πέρυσι. Γι’ αυτό και το FDP προτείνει να αποσταλούν οι αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός ΕΕ ώστε εκεί να επεξεργαστούν οι αιτήσεις τους.

«Περιμένω από τον υπουργό Εσωτερικών να επανεξετάσει το συντομότερο δυνατόν πώς μπορεί να διευκολυνθεί η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες, καθώς αυτό συμφωνήσαμε στη συμφωνία συνασπισμού μας», δήλωσε στο Euractiv η κοινοβουλευτική εισηγήτρια του FDP για τη μετανάστευση, Ann-Veruschka Jurisch.

Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος της θητείας του συνασπισμού το 2025, πρόσθεσε η Jurisch, ενισχύοντας τα αιτήματα του προέδρου της ομάδας του FDP στο γερμανικό κοινοβούλιο, Christian Dürr.

«Αυτή η διάταξη θα κρατήσει τους ανθρώπους που δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους δοθεί άσυλο από το να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Dürr στην Süddeutsche Zeitung την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών από το κόμμα  του Γερμανού καγκελάριου, επεξεργάζονται επίσης μια παρόμοια πρόταση.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση δεν βρίσκει σύμφωνη την υπουργό Εσωτερικών του SPD Nancy Faeser, η οποία υπέγραψε συμφωνία με το Μαρόκο την Τρίτη το βράδυ για την επιτάχυνση του επαναπατρισμού των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο με αντάλλαγμα την ευκολότερη νόμιμη μετανάστευση στη Γερμανία.

Οι μεταναστευτικές συμφωνίες με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής θα ήταν πιο αποτελεσματικές για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Σε συμμόρφωση με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η πρόταση του FDP θυμίζει το αμφιλεγόμενο σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να μεταφέρει αεροπορικώς αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα για επεξεργασία των αιτήσεών τους, το οποίο ανακοινώθηκε πέρυσι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αντιμετωπίσει εμπόδια στην εφαρμογή του σχεδίου, με τη νομοθεσία να βρίσκεται υπό αναθεώρηση, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σταμάτησε τις πτήσεις προς τη Ρουάντα λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μετά από αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν η πολιτική του εμποδιστεί. Το FDP, ακόμα δεν δείχνει να έχει διάθεση να διατυπώσει τέτοιες απειλές.

Σύμφωνα με το FDP, οι αιτήσεις ασύλου θα μπορούσαν πράγματι να ανατεθούν «σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων», παρά την επικράτηση αυταρχικών κυβερνήσεων στη Βόρεια Αφρική, δήλωσε η Jurisch.

«Η εγκατάλειψη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκλείεται», τόνισε, προσθέτοντας ότι η όποια νομοθεσία θα συμπληρώσει και δε θα αντικαταστήσει μια επικείμενη συμφωνία της ΕΕ για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η κυβέρνηση πλησιάζει έτσι στην πιο ριζοσπαστική ρητορική της κεντροδεξιάς CDU/CSU, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο Hendrik Wüst, ο πρωθυπουργός του CDU του περιφερειακού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πιθανός υποψήφιος για την καγκελαρία το 2025, έχει ξεκινήσει παρόμοια συζήτηση από την Τρίτη απευθύνοντας τη δικιά του έκκληση για να μεταφερθεί η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στο εξωτερικό.

Ο Wüst αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση του CDU θα λάβει πιο ριζοσπαστικά μέτρα, καθώς ένας εκπρόσωπός του δήλωσε στο Euractiv ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό των όποιων μέτρων.

Παρόλα αυτά, χαιρέτισε τις τρέχουσες συνομιλίες του συνασπισμού με τις αφρικανικές χώρες χαρακτηρίζοντάς τες  μια « σωστή προσέγγιση», όπως είπαν.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin: « Βουτιά» έως και 7,5% μετά το ράλι

admin

Ευρωζώνη: Δεν γλιτώνει την ύφεση- Βαρίδι η γερμανική οικονομία

admin

ΕΚΤ και Fed: Η πιο σημαντική εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική

admin

Η γερμανική εμμονή για λιτότητα κάνει «μπάχαλο» την Ευρώπη

admin

Αυτόματα ταμεία: Γιατί αμφισβητείται η χρησιμότητά τους

admin

Γερμανία: Συμφωνία για αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο

admin

Ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να τορπιλίσει την COP28

admin

Τσάρλι Μάνγκερ: «Πολύ προσεκτικός» -ίσως και λίγο τσιγγούνης-για να μην γίνει δισεκατομμυριούχος

admin

Από την Ελλάδα της κρίσης στη Γερμανία της κρίσης;

admin

La Repubblica: Η Γαλλία θέλει Ντράγκι αντί Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν

admin

Βαθαίνουν τα προβλήματα του Έλον Μασκ με τους Σκανδιναβούς: Έχασε κρίσιμη δικαστική μάχη

admin

Ο δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος CEO, που δεν αναγνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοί του

admin