Image default
Οικονομία

Συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας με τον ΥΝΑΝΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστο Στυλιανίδη τη Δευτέρα 30/10/2023.

Η συνάντηση παρόντων όλων των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση της Ένωσης από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Ξηραδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψης, που αποσκοπούσε τόσο με τη γνωριμία των παραβρισκόμενων όσο και με την ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις και προκλήσεις της χρηματοδότησης της Ελληνικής Ναυτιλίας, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της θαλάσσιας οικονομίας και την προσέλκυση νέων χρηματοδοτικών οργανισμών. Κάνοντας μία ιστορική ανασκόπηση της πορείας της ναυτιλιακής χρηματοδότησης της Ελληνικής Ναυτιλίας τα τελευταία 20 χρόνια αναφέρθηκε στη μείωση των ναυτιλιακών χαρτοφυλακίων των ξένων τραπεζών μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, την άνοδο των Ελληνικών τραπεζών καθώς και τις υπάρχουσες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης (εισαγωγή σε ξένα Χρηματιστήρια, Funds, leasing houses) που έρχονται να συμπληρώσουν τα κενό της τραπεζικής αγοράς.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Κ. Οικονόμου τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία αυξάνοντας συνεχώς τα χαρτοφυλάκιά τους τα οποία ανέρχονται συνολικά σε $14 δισ. ήτοι 27% της συνολικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης της ελληνικής ναυτιλίας.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ελληνόκτητος στόλος για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ναυτιλίας. Ο κ. Στυλιανίδης συμφώνησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι απαιτούνται ουσιαστικές επενδύσεις, καινοτόμες λύσεις και νέοι μηχανισμοί χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και τη σταδιακή ενεργειακή της μετάβαση. Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και τη συμμετοχή των Αναπτυξιακών τραπεζών στη στήριξη της ανανέωσης του στόλου της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, του Ακτοπλοϊκού στόλου και των βοηθητικών πλοιαρίων των Ελληνικών λιμένων και θαλασσών.

Ο Υπουργός εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την προσέλκυση κεφαλαίων για την αναγκαία ανανέωση αυτών των κλάδων με πλοία νεότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον και αναφέρθηκε στις σχετικές συζητήσεις του με τους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε.

Κλείνοντας την συνάντηση ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο για την ενδιαφέρουσα συζήτηση και εξέφρασε την επιθυμία να ξανασυναντηθεί σύντομα με το Δ.Σ. προκειμένου να συμβάλλουν τα μέγιστα και οι δύο πλευρές στη στήριξη της Ελληνικής ναυτιλίας και των αναγκαίων επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση του κλάδου.

Σχετικα αρθρα

Ecofin: Ενέκρινε το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψής της Ελλάδας – Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισ. ευρώ

fastpath

Σδούκου: Ενεργειακή γέφυρα για την υπόλοιπη η Βόρεια Ελλάδα

fastpath

EE: Κοντά σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες πριν το τέλος του έτους

admin

Κίνα: Ανεργία, χρέος, φούσκα ακινήτων και μειωμένη κατανάλωση πλήττουν την οικονομία

admin

Παπαθανάσης: Δικαίωση και θετική πρόκληση η έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

admin

ΥΠΕΘΟ: Τρεις θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup και το ECOFIN

admin

Πηγές υπουργείου Ανάπτυξης: Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εισαγόμενο πληθωρισμό

fastpath

Great Sea Interconnector: Συναντήσεις του ΑΔΜΗΕ στην Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

fastpath

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΤ

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο – Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων

fastpath

Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 19,6% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο 10μηνο

admin