Image default
Οικονομία

Αλεξοπούλου: «Πολιτική βούληση της κυβέρνησης η προώθηση πράσινων τεχνολογιών »

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την προώθηση πράσινων τεχνολογιών αλλά και την πεποίθηση πως η ενεργειακή αυτονομία και η μείωση των ρύπων είναι βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της επιβεβαίωσε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου από το βήμα του συνεδρίου «Green Deal Greece 2023».

Η κυρία Αλεξοπούλου στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2023», που οργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην ομιλία της στη θεματική ενότητα «Αστικό Περιβάλλον και βιώσιμες υποδομές» αναφέρθηκε στις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ενθάρρυνση της χρήσης πράσινων τεχνολογιών με στόχο τη μείωση των ρύπων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ιδίως στις αστικές περιοχές.

Ανέφερε, πως ο σχεδιασμός του υπουργείου ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, ο οποίος θα ενθαρρύνει τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες και αποδοτικές μορφές μεταφορών. Η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου τόνισε πως οι δράσεις που υλοποιούνται περιλαμβάνουν την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την αύξηση των υποδομών φόρτισης αλλά και τη σημασία της δημιουργίας ευνοϊκού νομικού πλαισίου για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών και την ανάγκη εκπαίδευσης για την ομαλή υιοθέτησή τους.

Παράλληλα η κυρία Αλεξοπούλου τόνισε πως για να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας.

«Τα βήματα είναι απλά: Πρέπει να φύγουμε από τη λογική του ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτου για την μετακίνηση στην πόλη. Ως κράτος οφείλουμε πρωτίστως να αποθαρρύνουμε τη χρήση των παλιών ρυπογόνων οχημάτων εφαρμόζοντας το νόμο. Η χρήση τους είναι οικονομικά ασύμφορη και καθίσταται εφικτή γιατί δεν συντηρούνται, δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους και δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας. Ως κράτος οφείλουμε να μειώσουμε τα όρια ταχύτητας εντός πόλης στα 30km/h μειώνοντας αντίστοιχα τους ρύπους και βελτιώνοντας την Οδική Ασφάλεια.  Εν συνεχεία θα δοθεί προτεραιότητα στους ευάλωτους χρήστες της Οδού έναντι των αυτοκινήτων. Ως κράτος οφείλουμε να βελτιώσουμε την υπηρεσία των ΜΜΜ. Με την επέκταση του Μετρό, τον εξηλεκτρισμό του στόλου των ταξί τον εκσυγχρονισμό του στόλου των λεωφορείων με νέα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και επενδύσεις σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες όπως το πράσινο υδρογόνο. Περιμένουμε με επιστημονικό ενδιαφέρον την παρουσία των πρώτων υδρογονοκίνητων λεωφορείων στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία. Για τη χώρα μας είναι σημαντική η μείωση των εκπομπών ρύπων και η ολοένα και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονόμησή της» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η υφυπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην προώθηση ενεργειακής αυτονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας έτσι το μήνυμα της ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

--

Σχετικα αρθρα

Ρεύμα: Τι πρέπει να ξέρετε για τα «έγχρωμα» τιμολόγια – Tips για συμφέρουσα επιλογή

fastpath

ΥΠΕΝ: Πληροφορίες για τα τιμολόγια ρεύματος με ισχύ από 01.01.2024

fastpath

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ερωτήσεις & απαντήσεις για το τι ισχύει από 1/1/2024

admin

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το φορολογικό νομοσχέδιο – 10 αλλαγές κοινωνικής δικαιοσύνης

admin

Η Ουκρανία εκτιμά ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει σχεδόν στους 60 εκατ. τόνους το 2023

fastpath

Κύριες συντάξεις: Υπεγράφη η εγκύκλιος για αύξηση 3% από 1/1/2024

admin

Παπαθανάσης: Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας η απόφαση του Ecofin

admin

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε σε υψηλά πέντε μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο

fastpath

Ecofin: «Πράσινο φως» στο τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

admin

Δημοσιονομικοί Κανόνες ΕΕ: Τι αναφέρει η συμβιβαστική πρόταση – Ειδική μεταχείριση στο ελληνικό χρέος για τις πληρωμές του 2033

fastpath

ΑΣΕΠ: Τα προσωρινά αποτελέσματα για 143 θέσεις σε 17 φορείς της Υγείας

admin

Ecofin: Ενέκρινε το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψής της Ελλάδας – Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισ. ευρώ

fastpath