Image default
Οικονομία

Σκρέκας μετά τα βαριά πρόστιμα: Δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας

Μετά τα μεγάλα πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες, ο Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την Ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι ο «πληθωρισμός της απληστίας» δεν μπορεί να γίνει ανεκτός και τα πρόστιμα δυο εκατομμυρίων ευρώ δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα αυτό το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ και το αυστηρότερο που μπορεί να επιβληθεί για οποίον παραβιάζει τον νόμο για αθέμιτη κερδοφορία.

Σκρέκας: Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι

Ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι ενώ μειώνεται το ενεργειακό κόστος και οι πρώτες ύλες, κάποιες εταιρείες διατηρούν ακριβές τις τιμές τους στα ράφια.

«Το πράγμα δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη, τα νοικοκυριά πιέζονται, και υπάρχουν κάποιες εταιρείες που προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερο σε αυτή τη συγκυρία. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε, το είπε ο πρωθυπουργός, το λέμε σε κάθε τόνο, τον πληθωρισμό της απληστίας, ενώ μειώνεται το κόστος των προϊόντων, μειώνεται το ενεργειακό κόστος, μειώνονται οι πρώτες ύλες, κάποιες εταιρείες να διατηρήσουν ψηλά και ακριβά τις τιμές στο ράφι.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι, δεν μπορούμε να παραμένουμε αμέτοχοι και να βλέπουμε τα ίδια προϊόντα να πωλούνται πιο ακριβά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, και μάλιστα αγορές όπου οι καταναλωτές έχουν και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Η Ελλάδα έχει πάρει τρεις πρωτοβουλίες τόνισε ο κ. Σκρέκας:
 

  • Έλεγχοι για αισχροκέρδεια 
  • Διαφάνεια στις τιμές με τον e-καταναλωτή και 
  • πρωτοβουλίες μείωσης τιμής και καλάθι του νοικοκυριού. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, 348 προϊόντα μέχρι χθες, 213 προ μιας εβδομάδας, με γνωστές μάρκες, προχώρησαν σε μόνιμη τιμή στο ράφι κατά τουλάχιστον 5%, με κωδικούς βασικούς για τη διατροφή του νοικοκυριού. 

«Ο ελληνικός πληθωρισμός είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης στα τρόφιμα, παρόλα αυτά είναι μεγάλος, προσεγγίζει το 9,8% και επιμένει» τόνισε ο κ. Σκρέκας.  

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι σε τρεις αλυσίδες τον Αύγουστο (παραβίαση νόμου για το περιθώριο κέρδος) εισπράχθηκαν εντός 20 ημερών. Μια εταιρεία μπορεί να πληρώσει άμεσα και να έχει και μια έκπτωση, ή να προσφύγει στα δικαστήρια διευκρίνισε ο υπουργός. 

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση θα δώσει νέο market pass, ο Κώστας Σκρέκας διευκρίνισε ότι «εξαντλήσαμε τη δυνατότητα του προϋπολογισμού για τη στήριξη των νοικοκυριών, δαπανώντας πάνω από 9 δισ. ευρώ στην ενεργειακή κρίση, το 2022». Το 2023 συνεχίζεται η ενεργειακή επιδότηση, ενώ το market pass θα συνεχιστεί στη πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας και στα αδύναμα νοικοκυριά που εντάχθηκαν για πρώτη φορά πριν ένα μήνα, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου πληρώθηκαν οι δικαιούχοι της προηγούμενης χρονιάς.

Σχετικα αρθρα

Ρεύμα: Τι πρέπει να ξέρετε για τα «έγχρωμα» τιμολόγια – Tips για συμφέρουσα επιλογή

fastpath

ΥΠΕΝ: Πληροφορίες για τα τιμολόγια ρεύματος με ισχύ από 01.01.2024

fastpath

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ερωτήσεις & απαντήσεις για το τι ισχύει από 1/1/2024

admin

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το φορολογικό νομοσχέδιο – 10 αλλαγές κοινωνικής δικαιοσύνης

admin

Η Ουκρανία εκτιμά ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει σχεδόν στους 60 εκατ. τόνους το 2023

fastpath

Κύριες συντάξεις: Υπεγράφη η εγκύκλιος για αύξηση 3% από 1/1/2024

admin

Παπαθανάσης: Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας η απόφαση του Ecofin

admin

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε σε υψηλά πέντε μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο

fastpath

Υπ. Ανάπτυξης: Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εισαγόμενο πληθωρισμό

admin

Ecofin: «Πράσινο φως» στο τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

admin

Δημοσιονομικοί Κανόνες ΕΕ: Τι αναφέρει η συμβιβαστική πρόταση – Ειδική μεταχείριση στο ελληνικό χρέος για τις πληρωμές του 2033

fastpath

ΑΣΕΠ: Τα προσωρινά αποτελέσματα για 143 θέσεις σε 17 φορείς της Υγείας

admin