Image default
Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ: Κατέθεσαν οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του για τις επιχειρηματικές απάτες – «Δεν είχαμε καμία εμπλοκή»

Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Έρικ και ο Ντόναλντ Τζούνιορ, κατέθεσαν σήμερα ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη με τα έγγραφα που ένας δικαστής έκρινε ότι είχαν παραποιηθεί δολίως με σκοπό να εμφανιστούν μεγαλύτερης αξίας τα ακίνητα που ανήκαν στην εταιρεία του πατέρα τους, την Trump Organization.

Καταθέτοντας ο ένας μετά τον άλλον, οι ενήλικοι γιοι του Τραμπ είπαν και οι δύο ότι δεν εμπλέκονταν στις αμφισβητούμενες εκτιμήσεις που απειλούν με κατάρρευση των αυτοκρατορία των ακινήτων του Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ τους ανέθεσε τη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησής όταν ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ, μεταξύ 2017-21.

Ο Έρικ Τραμπ είπε ότι δεν γνώριζε καν τις οικονομικές καταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να εξασφαλιστούν δάνεια και ευνοϊκότερα ασφάλιστρα, τα οποία επέτρεψαν στην εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της. Ωστόσο, έδειξε να αποθαρρύνεται όταν ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Άντριου Άμερ παρουσίασε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βιντεοκλήσεις και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που τον έδειχναν να συζητά την οικονομική αποτίμηση ορισμένων ακινήτων-ορόσημων για την εταιρεία, όπως και την αλλαγή στη μεθοδολογία εκτίμησης ενός γηπέδου γκολφ. Απάντησε ότι δεν θυμόταν πολλές από αυτές τις επικοινωνίες που είχε.

«Ασφαλώς ήμουν ενήμερος αλλά δεν νομίζω ότι ήμουν ο βασικός εμπλεκόμενος ή έστω πολύ εμπλεκόμενος», είπε όταν ρωτήθηκε για την αποτίμηση του ακινήτου Σέβεν Σπρινγκς, στα βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ κατηγορεί τους λογιστές για τα ψεύδη στα οικονομικά έγγραφα

Από την πλευρά του, νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος γιος του πρώην προέδρου, παραδέχτηκε σήμερα στο δικαστήριο ότι είχε υπογράψει οικονομικά έγγραφα της οικογενειακής εταιρείας, τα οποία αργότερα ένας δικαστής της Νέας Υόρκης τα έκρινε «δόλια», αλλά προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη στους υπαλλήλους του.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του ο 45χρονος Ντόναλντ Τζούνιορ είπε ότι βασιζόταν σε λογιστές του Trump Organization και της συνεργαζόμενης εταιρείας Mazars για να κάνουν ακριβείς εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

«Έχουν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για όλα αυτά από εμένα. Για αυτόν τον λόγο έχουμε λογιστές», υποστήριξε.

«Δεν θυμάμαι» και «εμπιστευόμουν τους λογιστές» ήταν οι απαντήσεις που έδωσε και σήμερα, δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, όταν του παρουσιάστηκε μεγάλος αριθμός οικονομικών εγγράφων τα οποία υπέγραψε ο ίδιος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Η γενική εισαγγελία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τους δύο μεγαλύτερους γιους του, τον Ντόναλντ Τζούνιορ και τον Έρικ, ότι «φούσκωναν» τις αξίες των ακινήτων με σκοπό να εξασφαλίζουν ευνοϊκά δάνεια από τράπεζες και μικρότερα ασφάλιστρα.

Η κατάθεση του Ντόναλντ Τζούνιορ ολοκληρώθηκε πριν από το μεσημεριανό διάλειμμα και στο βήμα του μάρτυρα κλήθηκε ο αδελφός του, ο Έρικ.

Γιατί κατηγορούνται τα δύο αδέλφια

Οι δύο αδελφοί ανέλαβαν την εταιρεία το 2017, όταν ο πατέρας τους εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος πρόκειται να καταθέσει τη Δευτέρα.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς ζητά να επιβληθεί πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων δολαρίων στους Τραμπ και να απαγορευτεί δια παντός στον Ντόναλντ, τον Ντόναλντ Τζούνιορ και τον Έρικ να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πολιτεία.

Εκτός από τα επίσημα έγγραφα, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ρωτήθηκε και για ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν δημοσιογράφο του περιοδικού Forbes που εστάλη στις 3 Μαρτίου 2017 και εξέφραζε σοβαρές αμφιβολίες για το ύψος της περιουσίας του Τραμπ. Ο δημοσιογράφος αμφισβητούσε κυρίως τα τετραγωνικά της τριώροφης κατοικίας του τότε προέδρου στον Πύργο Τραμπ της Νέας Υόρκης. Το e-mail στάθηκε στους δύο αδελφούς Τραμπ και τον οικονομικό διευθυντή της Trump Organization τον Άλεν Γουάσελμπεργκ. «Είναι τρελά όλα γράφονται εδώ» απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. Σήμερα ωστόσο είπε ότι δεν θυμάται το συγκεκριμένο επεισόδιο, ούτε αν «επαλήθευσε» το ύψος της περιουσίας, όπως του ζητούσε ο δημοσιογράφος.

Αυτή η τριώροφη μεζονέτα του Τραμπ είναι ένα από τα παραδείγματα που επικαλείται η κατηγορούσα αρχή, επειδή η αξία της δηλώθηκε στα 327 εκατομμύρια δολάρια, με βάση τα τετραγωνικά της: 2.700 τετραγωνικά μέτρα, αντί για 1.000 που είναι η πραγματική επιφάνειά της.

Τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσαν οι εισαγγελικές αρχές στο δικαστήριο δείχνουν ότι και οι δύο γιοι του Τραμπ είχαν υπογράψει δηλώσεις που βεβαίωναν ότι παρείχαν ακριβείς πληροφορίες στην Mazars, την λογιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζονταν και συνέταξε τις οικονομικές καταστάσεις.

-

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα μέτρα από την κυβέρνηση: Επιστρέφει η επιδότηση ρεύματος, με βάση τον… Ταχυδρομικό Κώδικα

Σε νέα φάση ο πόλεμος στο Ισραήλ: Περικυκλωμένη η Γάζα, χτυπήματα της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο

Καιρός: Πού και πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία τύπου «Π» – Οι «κόκκινες» περιοχές

Σχετικα αρθρα

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στη Γάζα – «Δεν θα απελευθερώσουμε άλλους ομήρους», διαμηνύει η Χαμάς

admin

Ιράν: Ξεκίνησε η δίκη του διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κρατείται εδώ και έναν χρόνο

admin

Παναγία των Παρισίων: Κίνδυνος να διακοπούν οι εργασίες λόγω της χρήσης μολύβδου

admin

Χτυπήθηκε θέση της δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο – Δεν υπάρχουν θύματα

admin

Αίγυπτος: Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές – Τέσσερις υποψήφιοι, ο Σίσι… και οι άλλοι

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σφοδρές μάχες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – Οι ασθένειες απειλούν τους άμαχους

admin

Συρία: Έξι άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμό του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά τον γιο του έχασε και τον ανιψιό του στη Γάζα, υπουργός του Νετανιάχου

admin

Εκτός φυλακής το 2024 ο Άντονι Σέντερ, μέλος της «οικογένειας» Gambino – Σκότωσε και τεμάχισε 11 ανθρώπους

admin

DW: Επικείμενη εισβολή από τη Βενεζουέλα στη Γουϊάνα, ο Μαδούρο σκοπεύει να προσαρτήσει μία τεράστια έκταση

admin

Ecofin: Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: O Γκουτέρες καταδικάζει τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων

admin