Η Στρατιωτική Αστυνομία της Πολωνίας ερευνά τον πυροβολισμό ενός παράνομου μετανάστη στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν επιβεβαιωθεί από την τοπική εισαγγελία.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου δόθηκαν, (ο πυροβολισμός) ήταν αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, με τον πυροβολισμό να πέφτει όταν ο στρατιώτης σκόνταψε», δήλωσε στο Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνταγματάρχης Radosław Wiszenko, αναπληρωτής του εισαγγελέα του Μπιαλιστόκ για στρατιωτικές υποθέσεις.
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο στη Χατζόβκα. Τα έγγραφα και τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού θα παραδοθούν στην εισαγγελία τη Δευτέρα, αναφέρει η αστυνομία.
Το γραφείο του εισαγγελέα θα ερευνήσει το περιστατικό βάσει του στρατιωτικού κεφαλαίου του ποινικού κώδικα προς απρόσεκτο χειρισμό όπλων και ακούσια πρόκληση τραυματισμού σε άλλο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν λαμβάνεται υπόψιν ένα σενάριο για σκόπιμους πυροβολισμούς κατά μεταναστών.
Εάν κριθεί ένοχος, ο συγκεκριμένος στρατιώτης μπορεί να να έρθει αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια ή ακόμη και οκτώ χρόνια σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών ή θανάτου του μετανάστη.
Η Πολωνία αντιμετωπίζει μια μεγάλη μεταναστευτική κρίση από τα τέλη του καλοκαιριού του 2021, την οποία τόσο η Βαρσοβία όσο και η ΕΕ πιστεύουν ότι ενορχήστρωσε το καθεστώς του Alexander Lukashenko της Λευκορωσίας για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη συνοριακή με την ΕΕ χώρα.
Από τους πρώτους μήνες της κρίσης, η πολωνική κυβέρνηση αντιμετώπισε κατηγορίες από ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Grupa Granica (Ομάδα Συνόρων), ότι ο στρατός και οι συνοριοφύλακες απώθησαν παράνομα τους μετανάστες, συχνά με τη χρήση βίας.
Η μεταχείριση των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας έχει αποτυπωθεί και στον κινηματογράφο, στη νεότερη ταινία The Green Border, σε σκηνοθεσία της Agnieszka Holland. Η ταινία έχει ήδη κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα για την καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Παρ’ όλα αυτά, συνάντησε επικρίσεις και προκάλεσε κύμα επιθέσεων κατά της Holland για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση της χώρας και των πολωνικών συνοριακών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων και από το κυβερνών συντηρητικό στρατόπεδο. Από τους επικριτές δεν έλειπε και ο πρόεδρος Andrzej Duda, ο οποίος υπενθύμισε το σύνθημα «μόνο τα γουρούνια κάθονται στον κινηματογράφο», δημοφιλές κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και αναφερόμενος στους Πολωνούς που ήταν αρκετά εύπιστοι για να καταπιούν τη ναζιστική προπαγάνδα.
«Η απανθρωποποίηση και ο στιγματισμός των προσφύγων έχουν οδηγήσει στο να μην τους βλέπουμε πια ως ανθρώπους, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει ακόμη και σε γενοκτονία», δήλωσε η Holland στη συζήτηση που διοργάνωσαν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις συνέβαλαν μόνο στην προώθηση της ταινίας.