Image default
Επιχειρήσεις

ΤΙΤΑΝ: Ισχυρό τρίμηνο λόγω ζήτησης και τιμολόγησης περιμένει η Optima

ΤΙΤΑΝ: Ισχυρό τρίμηνο λόγω ζήτησης και τιμολόγησης περιμένει η Optima

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2023 της Titan Cement International (TCI), αναμένεται κύκλος εργασιών €644,6 εκατ. (+2,9% σε ετήσια βάση), EBITDA €141,1 εκατ. (+43,5% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη €68,7 εκατ. (με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν έκτακτα γεγονότα). Η Titan Cement International αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το 3Q23 την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Optima εκτιμά ότι οι αυξήσεις των τιμών (ο ΤΙΤΑΝ προχώρησε σε άλλη μια αύξηση τιμών στις αρχές του έτους), αλλά και η θετική δυναμική της εγχώριας αγοράς μετά την ισχυρή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το 1ο εξάμηνο του 2023, θα παραμείνουν και το 3ο τρίμηνο του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά περίπου 29% σε ετήσια βάση στα €99,3 εκατ. και τα EBITDA να διαμορφώνονται στα €17,9 εκατ., αυξημένα κατά >4x σε ετήσια βάση, λόγω των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων που σχετίζονται με την ενέργεια, των εξόδων μεταφοράς και της αυξανόμενης συνεισφοράς από τις εγχώριες πωλήσεις υψηλού περιθωρίου κέρδους και τις υψηλότερες τιμές.

Για τις ΗΠΑ, αναμένεται ότι οι αυξήσεις των τιμών του τσιμέντου και η ανθεκτική αύξηση του όγκου των πωλήσεων που υποστηρίζεται από τις υψηλές δαπάνες για υποδομές, θα υπεραντισταθμίσουν την ασθενέστερη ζήτηση για κατοικίες και τη δυσμενή κίνηση του δολαρίου έναντι του ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 9,8% σε ετήσια βάση στα €360 εκατ. το 2ο τρίμηνο του 2023, ενώ με την παραδοχή διεύρυνσης του περιθωρίου κέρδους κατά 561 μ.β. φτάνουμε σε EBITDA €67,2 εκατ., που αντιπροσωπεύει πρόοδο 57,0% σε ετήσια βάση.

Στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι αυξήσεις των τιμών, οι υγιείς όγκοι και, κυρίως, το χαμηλότερο κόστος ενέργειας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υποδηλώνουν καλύτερη κερδοφορία το 3ο τρίμηνο του 23 σε σύγκριση με το επίσης καλό 3ο τρίμηνο του 22. Η Optima εκτιμά ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα €111,0 εκατ., ενώ λόγω της υποχώρησης των λειτουργικών εξόδων που σχετίζονται με την ενέργεια, το 3Q23, τα EBITDA εμφανίζονται αυξημένα κατά 93,1% σε ετήσια βάση στα €42,1 εκατ.

Όσον αφορά την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται ότι το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Αίγυπτο θα αντισταθμίσει εν μέρει την ισχυρότερη δυναμική της αγοράς στην Τουρκία. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών στο 3Q23 εκτιμάται μειωμένος κατά 13,4% σε ετήσια βάση στο 3Q23 στα €62,3εκ., λόγω της αδύναμης αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα τα EBITDA να διαμορφωθούν στα €4,2εκ. έναντι EBITDA €5,4εκ. στο 3Q22.

Κάτω από τη γραμμή EBITDA: Λαμβάνοντας υπόψη τις αποσβέσεις ύψους €3 5εκατ., τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους €15 εκατ. και τον αποτελεσματικό φορολογικό συντελεστή του Ομίλου στο 20%, αναμένεται τα καθαρά κέρδη να διαμορφωθούν στα €68,7 εκατ. το 3Q23 σε σύγκριση με τα €43,9 εκατ. πριν από ένα έτος.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Πέμπτης, η Optima αναμένει από τη διοίκηση της ΤΙΤΑΝ να παράσχει επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με την περιφερειακή ζήτηση, το επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, καθώς και για το θέμα του κόστους.

 • Τιτάν
 • Optima
 • αποτελέσματα τριμήνου
 • εκτίμηση

  Σχετικα αρθρα

  FREENOW: Προσφέρει εορταστικό μπόνους έως και 4 εκατ. ευρώ για τους συνεργάτες οδηγούς της (pics)

  admin

  ΕΥ Ελλάδος: Νέα ακαδημία για εκπαίδευση λογιστών στην ελεγκτική

  admin

  Freenow: Προσφέρει εορταστικό μπόνους έως 4 εκατ. σε συνεργάτες οδηγούς

  admin

  Pfizer: Νέες συνεργασίες με ΕΚΠΑ και ΙΤΕ ανακοίνωσε το CDI

  admin

  Azur Selection: Οι δύο εξαγορές ξενοδοχείων σε Βόλο και Μεγανήσι και η ματαίωση του project της Μυκόνου (pics)

  admin

  Δάνεια έως €12,5 εκατ. με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες από την Εθνική Τράπεζα

  admin

  H Lavipharm εξαγόρασε από τη Sanofi το φάρμακο Flagyl για την ελληνική αγορά

  admin

  Χρηματιστήριο: «Ανοικτή» η…αναμέτρηση με τις 1300 μονάδες τέλος του 2023

  admin

  Εξάρχου (Intrakat): Τα σχέδια για τον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος – Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

  admin

  Μ. Μουστάκας: Επενδύσεις άνω των 10 δισ. από ΓΕΚ Τέρνα

  admin

  Titan: Ολοκλήρωσε την έκδοση ομολογιών με ιδιωτική τοποθέτηση – Προβλέπει EBITDA πάνω από 500 εκατ. το 2023

  admin

  ΤΙΤΑΝ: Προβλέπει EBITDA άνω των €500 εκατ. το 2023

  admin