Image default
NATIONAL BANK

Π. Μυλωνάς (Εθνική): Εκταμιεύσεις 2 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο – Ισχυρή δυναμική για την κερδοφορία από τόκους

Σε τροχιά πιστωτικής επέκτασης παρέμεινε η Εθνική Τράπεζα το πρώτο εννεάμηνο του έτους, παρά τη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων, με τον ετήσιο στόχο των 1,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει η διοίκηση να θεωρείται εφικτός.

Αυτό δήλωσε κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, κάνοντας λόγο για ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 5% σε ετήσια βάση με βασικό “όχημα” τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Το τρίτο τρίμηνο, οι εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ και σε βάθος εννεαμήνου το μέγεθος αυτό άγγιξε τα 4,4 δισ. ευρώ.

“Τα περιθώρια κέρδους παραμένουν εξαιρετικά υψηλά στα corporate δάνεια”, υπογράμμισε ο ίδιος. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η τράπεζα εκτιμά επιβράδυνση στις εκταμιεύσεις δανείων, ο CEO απάντησε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν προβλέπεται προς το παρόν, αντιθέτως δεν αποκλείεται αν δούμε και επιτάχυνση των νέων δανείων το επόμενο διάστημα.

Διατηρήσιμη η δυναμική του ΝΙΙ

Όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), η διοίκηση της Εθνικής επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του κλάδου ότι η ισχυρή δυναμική θα διατηρηθεί οπωσδήποτε ως τα τέλη του έτους, με την κορύφωση του ρυθμού αύξησης του ΝΙΙ να τοποθετείται είτε στο τελευταίο τρίμηνο είτε στις αρχές του 2024.

Δύο είναι οι λόγοι της αναθεώρησης των εκτιμήσεων για την κορύφωση του ΝΙΙ -από το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2023- όπως εξήγησε η διοίκηση της τράπεζας. Ο πρώτος είναι η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσεις υψηλότερα από τις προσδοκίες της ΕΤΕ και ο δεύτερος η καθοδήγηση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά στις εκδόσεις ομολόγων MREL και TIER1, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε τη σημαντική βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών της τράπεζας στο εννεάμηνο, με τον δείκτη CET1 να αγγίζει το 18% πλέον, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε νέες εκδόσεις. Ειδικά για το MREL, εξήγησε ότι η τράπεζα διαθέτει ήδη επίπεδα MREL ύψους 24,5%, έχοντας σχεδόν καλύψει τον στόχο του Ιανουαρίου 2025.

Ισχυρή εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου

Σημαντική ήταν, επίσης, η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ, η οποία κατόρθωσε να επιτύχει τους στόχους της δύο έτη νωρίτερα από τον προγραμματισμό της. Συγκεκριμένα το γ΄τρίμηνο, το υπόλοιπο NPEs διαμορφώθηκε στα 1,1 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPEs στο 3,6%, από 1,7 δισ. ευρώ και 5,3% το β΄ τρίμηνο του έτους. Σημαντικό είναι δε, όπως επισήμανε ο κ. Μυλωνάς, ότι εντός του 2023 σημειώθηκε σχεδόν μηδενική δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

“Κλειδώνει” η επιβράβευση των μετόχων

Τα ισχυρά αποτελέσματα της τράπεζας, τα οποία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην ισχυρή πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την υπερβάλλουσα ρευστότητα ύψους 7,4 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει η Εθνική ανοίγουν τον δρόμο για την επιβράβευση των μετόχων -ενδεχομένως ακόμη υψηλότερη από τις αρχικώς εκτιμώμενη.

Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, είναι πιθανό το payout ratio να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα του εύρους 20-30% που έχει ήδη εξαγγελθεί από τη διοίκηση, ενώ θα συνδυαστεί και με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών το 2024.

Σχετικα αρθρα

ΕΤΕ: Νέο ρεκόρ για τον τουρισμό το 2023 – Οι εισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ.

admin

Εθνική Τράπεζα: Στο 18,39% το ποσοστό του ΤΧΣ, στο 5,06% εκείνο της Capital Group Companies

admin

Π. Μυλωνάς: Η επιτυχής διάθεση του 22% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ λειτουργεί προσθετικά στην αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος

admin

Ποιοι είναι οι 10 ξένοι επενδυτές που μπήκαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας

admin

Πάνω από 8 δισ. ευρώ “σήκωσε” το ΤΧΣ για την Εθνική – Στα €5,30 η τιμή διάθεσης

admin

Mobile app για νέους “λανσάρει” η Εθνική Τράπεζα

admin

Η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στη ΔΕΘ με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και το ESG

admin

ΤΧΣ: Προχωρά στη διάθεση ποσοστού 20% της Εθνικής Τράπεζας – Στα 5,00-5,44 ευρώ η τιμή

admin

Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Deutsche Bank, Axia και Optima bank

admin

Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Deutsche Bank, Axia και Optima bank

admin

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη μετά φόρων €855 εκατ. στο εννεάμηνο

admin

Γκ. Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει βήματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού

admin