Image default
Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ: Αναλαμβάνει να υλοποιήσει έργα 523 εκατ. ευρώ για λογαριασμό φορέων του δημοσίου

Μεγαλώνει περισσότερο το χαρτοφυλάκιο έργων που έχει αναλάβει να ωριμάσει – υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) που έχει δημιουργήσει.

Έπειτα από την 4η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, υπό την προεδρία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα χθες, ανατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ 11 έργα, συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ, ή 523 εκατ. ευρώ αν αφαιρέσουμε την ιδιωτική συμμετοχή (99 εκατ.) στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή».

Κύριοι των έργων αυτών είναι υπουργεία όπως το Εσωτερικών, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ οι πόροι προέρχονται από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), το  ΕΣΠΑ, ή το ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα) και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναλυτικά πρόκειται για τα παρακάτω έργα:

 1. Αναβάθμιση των εθνικών χερσαίων Συνοριακών Σημείων Διέλευσης (Εισηγητής: αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, προϋπολογισμού 80,65 εκατ. ευρώ, πόροι από ΠΔΕ και ΠΕΠ). Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των πυλών εισόδου/εξόδου των χερσαίων συνόρων της, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες εισόδου πολιτών τρίτων χωρών και αγαθών, ενισχύοντας παράλληλα και το σχέδιο της εθνικής πολιτικής και ασφάλειας.
 2. Αναβάθμιση οδικού συνοριακού σταθμού Κήπων Έβρου (Εισηγητής: Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών), προϋπολογισμού 4,84 εκατ. ευρώ (ΠΔΕ και ΠΕΠ). Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Οδικού Συνοριακού Σταθμού Κήπων.
 3. Υλοποίηση παρεμβάσεων υπόχρεων λιμενικών εγκαταστάσεων του ΔΕΔ-Μ στην εφαρμογή́ του Κώδικα «International Ship and Port Facilities Security Code (ISPS), με εισηγητή τον υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 17,45 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ). Η χρηματοδότηση αφορά στην προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού ασφάλειας από τους αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης των υπόχρεων Λιμένων (ΦΔΕΛ), σύμφωνα με τα αντίστοιχα Σχέδια Ασφαλείας.
 4. Επιβατικός σταθμός λιμένα Σούδας. Ανέγερση νέου Σταθμού́ Επιβατών στο λιμένα της Σούδας (εισηγητής: Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), προϋπολογισμού 10,42 εκατ. ευρώ (πόροι από Ταμείο Ανάκαμψης – ΤΑΑ). Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στον λιμένα της Σούδας, με βάση το σχέδιο του λιμένα.
 5. Εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης – επέκταση προβλήτας και κρηπιδωμάτων λιμένα Στυλίδας, του υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προϋπολογισμού 15,80 εκατ. ευρώ (ΤΑΑ). Το έργο αφορά στην εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης, καθώς και στην επέκταση προβλήτας και κρηπιδωμάτων στον λιμένα Στυλίδας.
 6. Αλλάζω Συσκευή (υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ύψους 189 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90.000.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προβλέπονται και 99.000.000  Ιδιωτική Συμμετοχή. Το έργο αφορά σε χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων για μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, με την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, κυρίως θέρμανσης – ψύξης, σε αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού.
 7. Air & Marine Pollution (Εισηγητής: Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας), προϋπολογισμού 26,18 εκατ. ευρώ. Το έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου και Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής και Θαλάσσιας Ρύπανσης (Air & Marine Pollution)» αφορά στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης, σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος που θα υποδειχθούν στη μελέτη εφαρμογής, με σκοπό την υποστήριξη λήψης αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές.
 8. Πρόγραμμα Προστασίας Δασών – Antinero III ύψους 200,00 εκατ. ευρώ. Σε συνέχεια της υλοποίησης των προγραμμάτων Antinero I και ΙΙ και λόγω των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω υλοποίηση δράσεων αντιπυρικής προστασίας κατά τα έτη 2024 και 2025.
 9. Ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο της Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών (6 εκατ. ευρώ). Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, την προστασία και την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
 10. Σχέδιο για την αντικατάσταση του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας και μείωση του αποτυπώματος (1,23 εκατ. ευρώ). Το προτεινόμενο έργο έχει ως αντικείμενο την κατάρτιση αναλυτικής μελέτης, στρατηγικής και ανάπτυξης μηχανισμού χρηματοδότησης για τη σταδιακή ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας, με στόχο τη μείωση εκπομπών CO2 και την επιτάχυνση και εξομάλυνση της πράσινης μετάβασης στον κρίσιμο αυτό κλάδο.
 11. Στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν επίσης και Αντιδιαβρωτικά- Αντιπλημμυρικά Έργα (επεκτάθηκε το AntiNero II), προϋπολογισμού 86,43 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Αυξήθηκαν 23,2% οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Νοέμβριο

admin

UBS: Bullish για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών 

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση κατά 54,4% στα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

fastpath

Μητσοτάκης από ΔΙΜΕΑ: Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών

fastpath

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανοίγει έως τις 15 Δεκεμβρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις

fastpath

Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα μας για την ακρίβεια

fastpath

Ενεργοποιείται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας ύψους 61,5 εκατ. ευρώ

fastpath

«Λάμπουν» διεθνώς τα ελληνικά ομόλογα – «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία

fastpath

Γιατί η UBS δηλώνει «bullish» για τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Deloitte: 9 στις 10 επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην καινοτομία – Οι μοχλοί ανάπτυξης και τα εμπόδια

admin

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

admin

Capital Link: Σήμερα η 25η συνάντηση κορυφής στη Νέα Υόρκη για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις

admin