Την κυριαρχία της Ελλάδας ως ναυτιλιακού κράτους επιβεβαιώνει μία ακόμα ανάλυση, την ίδια ώρα που άλλα κράτη φαίνεται να χάνουν τη δυναμική τους στον ναυτιλιακό στίβο λόγω αλλαγών στο διεθνές εμπόριο.
Συγκεκριμένα, η BIMCO, σε πρόσφατη ανάλυσή της, σημειώνει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 19% της παγκόσμιας χωρητικότητας (dwt) και τα μερίδιά τους στα tankers, bulk carriers και gas carriers είναι ιδιαίτερα υψηλά: 22% στα bulk carriers, 23% στα tankers και 18% στα gas carriers.
Τα δεδομένα αυτά παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την τελευταία έκθεση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και τo Review of Maritime Transport της UNCTAD.
Σε ό,τι αφορά την κορυφαία δεκάδα των ελληνικών συμφερόντων εταιρειών, η BIMCO σημειώνει ότι απαρτίζεται από «παραδοσιακές» πλοιοκτήτριες εταιρείες. Στην κορυφή βρίσκεται ο όμιλος Αγγελικούση με τον υπό διαχείριση στόλο των τριών εταιρειών του ομίλου να ανέρχεται σε 26,8 εκατ. dwt ενώ ακολουθεί ο όμιλος Γ. Προκοπίου με 16,1 εκατ. dwt. Σύμφωνα με στοιχεία της BIMCO, o όμιλος Αγγελικής Φράγκου διαχειρίζεται στόλο χωρητικότητας 14,3 εκατ. dwt ενώ σε απόσταση αναπνοής είναι η Cardiff Marine συμφερόντων του κ. Γιώργου Οικονόμου με χωρητικότητα στόλου στα 14,2 εκατ. dwt. Την πεντάδα κλείνει η Star Bulk Carriers του κ. Πέτρου Παππά με τη χωρητικότητα του στόλου φορτηγών πλοίων που διαχειρίζεται η εταιρεία να αγγίζει τα 13,4 εκατ. dwt.
Ο όμιλος Άννας Αγγελικούση και των υιών της Φραγκίσκου και Αντώνη Κανελλάκη (Alpha Bulkers, Pantheon Tankers και Alpha Gas) διαχειρίζεται στόλο 11 εκατ. dwt και η χωρητικότητα του στόλου της Thenamaris με επικεφαλής τον κ. Νικόλα Μαρτίνο διαμορφώνεται, βάσει δεδομένων των Clarksons και BIMCO, στα 10,9 εκατ. dwt. Minerva Marine και Marmaras Navigation διαχειρίζονται έκαστη 9,2 εκατ. dwt ενώ η Costamare Shipping κλείνει τη δεκάδα με 8,9 εκατ. dwt.