Image default
Ευρώπη

Σύγκρουση Ουκρανίας – Πολωνίας για τα μπλόκα των φορτηγών

Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε τους Πολωνούς οδηγούς φορτηγών να σταματήσουν τον αποκλεισμό των συνόρων, καθώς διαμαρτύρονται για την αδράνεια της κυβέρνησής τους στις απώλειες των επιχειρήσεών τους έναντι των ξένων ανταγωνιστών κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι μεταφορείς έχουν μάλιστα κλείσει από τη Δευτέρα τους δρόμους προς τρία συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία.

Οι φορτηγατζήδες σκοπεύουν να σταματήσουν την εμπορική κυκλοφορία έως ότου η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες επαναφέρουν τα όρια στις μεταφορές για τους Ουκρανούς μεταφορείς από την εποχή πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών που είχαν ως αποτέλεσμα η Πολωνία να επιβάλει απαγόρευση των ουκρανικών εισαγωγών τροφίμων. «Θα το κάνουμε με τον τρόπο που το έκαναν οι αγρότες – θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε μέχρι η κυβέρνηση να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να αντιδράσει σε αυτό», δήλωσε ο Jacek Sokół, ιδιοκτήτης μιας μικρής εταιρείας φορτηγών.

Οι οδηγοί φορτηγών από την Ουκρανία  απαλλάσσονταν στην αρχή από την υποχρέωση να έχουν άδεια για τη διέλευση των πολωνικών συνόρων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ επιχειρήσεις από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν δημιουργήσει παραρτήματα στην Πολωνία. Η απαλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα ουκρανικά φορτηγά που διασχίζουν τα πολωνικά σύνορα να ανέρχονται σε περίπου 900.000, σε σύγκριση με 180.000 φορτηγά ετησίως πριν από τον πόλεμο.

Οι διαδηλωτές ζητούν την επαναφορά των περιορισμών στον αριθμό των φορτηγών με ουκρανική άδεια που εισέρχονται στην Πολωνία και την απαγόρευση των εταιρειών μεταφορών με κεφάλαια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαμαρτυρία τους ωστόσο αποδοκιμάστηκε τόσο από την πολωνική  κυβέρνηση  όσο και την ΕΕ, η οποία κάλεσε τους φορτηγατζήδες να άρουν τον αποκλεισμό και να επιτρέψουν τις μεταφορές να συνεχιστούν. Η ουκρανική κυβέρνηση κάλεσε τη Βαρσοβία να αναλάβει δράση.

«Καλούμε τους Πολωνούς διαδηλωτές να σταματήσουν τον αποκλεισμό των συνόρων και να επιλέξουν άλλες μορφές υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους που δεν θα παρεμποδίζουν τη μετακίνηση μέσω των συνόρων», απευθύνθηκε ο Ουκρανός πρέσβης στην Πολωνία Vasyl Zharych σε ανακοίνωσή του.

Αναφερόμενος στον αποκλεισμό του δρόμου, είπε ότι τέτοιες μέθοδοι μπορούν μόνο να εργαλειοποιηθούν στα χέρια «του κοινού μας εχθρού, των Ρώσων τρομοκρατών», ενώ βλάπτουν τα συμφέροντα τόσο του Κιέβου όσο και της Βαρσοβίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Oleksandr Kubrakov δήλωσε, από την άλλη, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για έναν «εποικοδομητικό διάλογο» που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των φορέων και των δύο χωρών, έγραψε στο X (πρώην Twitter).

Η εξαίρεση της ΕΕ, που παρατείνεται μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, επιτρέπει στους Ουκρανούς φορτηγατζήδες να διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ χωρίς πρόσθετες άδειες. Ωστόσο, η συμφωνία δεν τους επιτρέπει να μεταφέρουν και να αφήνουν φορτία σε έδαφος της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

La Repubblica: Η Γαλλία θέλει Ντράγκι αντί Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν

admin

Βαθαίνουν τα προβλήματα του Έλον Μασκ με τους Σκανδιναβούς: Έχασε κρίσιμη δικαστική μάχη

admin

Ο δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος CEO, που δεν αναγνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοί του

admin

Ποινικό αδίκημα πλέον η δημόσια καύση θρησκευτικών κειμένων στη Δανία

admin

Συνάντηση Σάντσεθ – Όρμπαν με στόχο να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για την Ουκρανία

admin

Ecofin: Νέο αδιέξοδο για το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά με θετικές προοπτικές λύσης

admin

Επέκταση της παγκόσμιας ανάπτυξης των εφοδιαστικών αλυσίδων

admin

Η Κίνα του αύριο είναι η Κίνα του σήμερα

admin

Eurogroup: «Οδηγία» για περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2024

admin

Αλ. Νικολόπουλος (Hellasfin): Β’ εξάμηνο του ’24 βλέπουν χαλάρωση οι επενδυτές

admin

Γερμανία: Δεν θα ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους ο προϋπολογισμός του 2024

admin

Συμφωνο Σταθερότητας: Υπέρ της «απλοποίησης των κανόνων» ο Τζεντιλόνι

admin