Image default
Επιχειρήσεις

Lidl: Πού επενδύει κεφάλαια μισού δισ.

Η γερμανική εταιρεία Generative AI Aleph Alpha ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει με επιτυχία περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series B.

Επικεφαλής της επένδυσης είναι το Innovation Park Artificial Intelligence (Ipai), η Bosch Ventures και οι εταιρείες του Schwarz Group, του μεγαλύτερου λιανοπωλητή στην Ευρώπη και ιδιοκτήτη των Lidl και Kaufland.

Πιο αναλυτικά, η όμιλος Schwarz, ο οποίος ελέγχει τη Lidl και αναπτύσσει ένα νέο τμήμα πληροφορικής, είναι εκ των εισηγητών μιας συμφωνίας επένδυσης σε έναν κόμβο τεχνητής νοημοσύνης με έδρα την πόλη Χαϊλμπρόν, στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας, ο οποίος δημιουργήθηκε από κοινού με ίδρυμα που ίδρυσε ο Ντίτερ Σβαρτζ, ιδρυτής της Lidl.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aleph Alpha, εκ των επενδυτών στην Aleph Alpha περιλαμβάνεται επίσης η μονάδα επιχειρηματικών κεφαλαίων της Bosch, του μεγαλύτερου προμηθευτή ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Η Aleph Alpha ιδρύθηκε το 2019 και συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων που εστιάζουν στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, το λογισμικό δηλαδή που μπορεί να δημιουργήσει εξελιγμένο κείμενο, εικόνες ή κώδικα υπολογιστή μιμούμενο την αντίστοιχη ανθρώπινη ικανότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η γερμανική νεοφυής επιχείρηση ενδέχεται να δυσκολευτεί να ξεχωρίσει σε μια ολοένα και πιο πολυπληθή αγορά δημιουργικής AI, με ανταγωνιστές με τεράστια χρηματοδότηση, όπως η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, η Google και η Meta, μητρική του Facebook, οι οποίοι επενδύουν σημαντικά στον χώρο.

Η Aleph Alpha, η οποία απασχολεί περίπου 70 υπαλλήλους, στοχεύει να διακριθεί προσφέροντας προστασία δεδομένων, ασφάλεια και διαφάνεια στο λογισμικό για πελάτες, μεταξύ άλλων σε ευαίσθητους τομείς όπως η επιβολή του νόμου και η υγειονομική περίθαλψη. Η startup έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 28 εκατ. ευρώ.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τον έλεγχο για το πώς θα εξελιχθεί το μέλλον», δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Aleph Alpha, Γιόνας Άντρουλις. Οι πελάτες της εταιρείας «έχουν πλήρη κυριαρχία σε ό,τι συμβαίνει».

Περίπου το ένα τέταρτο της χρηματοδότησης προέρχεται μέσω επένδυσης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται από ερευνητικές επιχορηγήσεις και δεσμεύσεις για κοινή επιχειρηματική ανάπτυξη που δεν θα αποδυναμώσουν τους μετόχους, δήλωσαν στους Financial Times άνθρωποι που γνωρίζουν τη συμφωνία. Πρόσθεσαν ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Aleph Alpha θα αποτιμηθεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ κατά τη συναλλαγή.

Η εταιρεία δεν γνωστοποίησε την αποτίμησή της.

Διαβάστε ακόμη 

Πεπ Γκουαρντιόλα: Οι στρατηγικές και οι αποδοχές του ανθρώπου που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Αθανασίου (Lamda): «Επιθετικός, αλλά επιτεύξιμος ο στόχος μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού να είναι έτοιμο το 2026»

Η άδεια καρέκλα του Κασσελάκη, ο Προκόπης και ο Καραμανλής, το δίλημμα της Εφης, ο Μητσοτάκης και ο Δούκας και η Alpha Bank στην τελική ευθεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το thetimes.gr

 

Σχετικα αρθρα

Prodea: Στις 22 Δεκεμβρίου η Συνέλευση των ομολογιούχων

admin

Επενδύσεις €54 εκατ. σχεδιάζει την επόμενη 4ετία η Alumil

admin

Νέος Εσωτερικός Ελεγκτής στην CNL Capital

admin

HELLENiQ ENERGY: Σε ποιους δείκτες αλλάζει το free float

admin

Motor Oil: Σε λειτουργία νέο Disaster Recovery

admin

REDS: Νέα διευθύνουσα σύμβουλος η Ιωάννα Δρέττα

admin

NOVA: Τι προσφέρει στους πελάτες της μετά τη βλάβη στο δίκτυο

admin

Heaven on Earth: Νέο κατάστημα στην καρδιά της Αθήνας στο City Link

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά από τον Αλέξανδρο Κατσιώτη

admin

Ocado: Στα ρομπότ πέρασαν οι υπηρεσίες για τη συσκευασία

admin

Alpha Trust: Διάθεση 19.520 ιδίων μετοχών σε ΔΣ και προσωπικό

admin

Κι επίσημα στο ταμπλό του Χ.Α. η Orilina Properties

admin