Image default
Οικονομία

Έρευνα ΙΟΒΕ: Στα €2,5 δισ. η συνεισφορά του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία το 2022

Η συνεισφορά του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι σημαντική και πολύπλευρη αναφέρει η έρευνα του ΙΟΒΕ.

Η μελέτη που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αναδεικνύει τη σημαντική συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, μία συμβολή που αναδεικνύεται με ιδιαίτερη έμφαση κάθε χρόνο στις 11.11, ημέρα που έχει θεσμοθετηθεί ως «Ημέρα Ασφάλισης».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης για το Οικονομικό & Κοινωνικό Αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα το 2022, ο κλάδος προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, παρέχει προστασία σε άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς και συμβάλλει καταλυτικά στην επιχειρηματικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα:

Προστατεύει επιχειρήσεις και πολίτες

Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα δίκτυ προστασίας για επιχειρήσεις και πολίτες και καταβάλλουν σημαντικές αποζημιώσεις κάθε χρόνο σε ασφαλισμένους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το σύνολο των αποζημιώσεων και παροχών των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα εκτιμάται σε €2,2 δισ. ετησίως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα (δασικές πυρκαγιές Ιουλίου – Αυγούστου 2023 & κακοκαιρία “Daniel”), για τα οποία η εκτίμηση των αποζημιώσεων ανέρχεται συνολικά σε πάνω από €420 εκατ.

Δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την οικονομία και ενισχύει την απασχόληση

Η συνολική συνεισφορά του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία το 2022, πέραν των αποζημιώσεων, εκτιμάται σε €2,5 δισ. Για κάθε €1 προστιθέμενης αξίας του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης, δημιουργούνται συνολικά €3 στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, η συνολική συμβολή της αλυσίδας αξίας του ασφαλιστικού κλάδου στην απασχόληση εκτιμάται σε 49,7 χιλ. θέσεις εργασίας. Κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υποστηρίζει άλλες 5,7 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Επενδύει στην οικονομία και συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα

Οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέρχονται σε €17,4 δισ. Ως προς τα δημόσια έσοδα, η συνολική συνεισφορά του κλάδου εκτιμάται σε €1,12 δισ., αποτελώντας το 2% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Διαθέτει φερεγγυότητα και υψηλή αξιοπιστία

Οι ασφαλιστικές εταιρίες διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία, έχουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη (184,6%)* και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες του Solvency II.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε σχετικά: «Στη φετινή Ημέρα Ασφάλισης τιμούμε την ασφαλιστική αγορά και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτή και τονίζουμε τη σημαντική συμβολή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνία και την οικονομία, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στη μελέτη του ΙΟΒΕ. Καθημερινά, εκπληρώνουμε την αποστολή μας, αποζημιώνοντας με €6 εκατ. τους ασφαλισμένους μας. Συνεισφέρουμε στο ΑΕΠ της χώρας και στα δημόσια έσοδα ενώ παράλληλα είμαστε μεγάλος επενδυτής και εργοδότης. Προσφέρουμε πολλά και μπορούμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα μέσω συνεργασίας με την Πολιτεία.»

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας δήλωσε: «Σκοπός της μελέτης που εκπόνησε το ΙΟΒΕ είναι η εξέταση της συνεισφοράς του κλάδου της ασφάλισης στην οικονομία και κοινωνία, κυρίως σε όρους συμβολής στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και τα δημόσια έσοδα. Το αποτύπωμα αυτό είναι πολύπλευρο και έντονο και συνολικά η δραστηριότητα του κλάδου έχει κρίσιμη σημασία για την ελληνική οικονομία και ευρύτερα για τη χώρα. Με δεδομένη την υψηλή συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και το χαμηλό βαθμό διείσδυσής της σε σύγκριση με τις πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, το περιθώριο για ενίσχυση της συμβολής του κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστιο.»

Σχετικα αρθρα

Γεωργιάδης: Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας

fastpath

Αύξηση 15,1% σημείωσε ο τζίρος των εταιρειών ένδυσης το 2022 – Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις

admin

Πώς χρησιμοποιούν οι Ελληνες το διαδίκτυο

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Τι θα κρίνει μία συμφωνία εντός του 2023 – Οι επόμενες κινήσεις 

admin

Γερμανία: Αισιοδοξία Σολτς ότι θα καλυφθεί η «τρύπα» των 17 δισ. στον προϋπολογισμό του 2024

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο λύνει χρόνια προβλήματα

admin

Κόλλιας (ΟΕΕ): Οι οικονομολόγοι πείστηκαν ότι έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά

fastpath

Σκρέκας: Έχουμε πάρει μέτρα που τονώνουν τον ανταγωνισμό

fastpath

Σταϊκούρας: Ισχυροποιείται ο γεωπολιτικός και οικονομικός ρόλος της Ελλάδας

admin

Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας για διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές

admin

Αυξήθηκαν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

admin

ΕΕ: Συμφωνίες με Νορβηγία και Ην. Βασίλειο για αλιευτικές δυνατότητες αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ

admin