Image default
Ευρώπη

Σύμπνοια των πορτογαλικών κομμάτων για πρόωρες εκλογές

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Πορτογαλίας ζήτησαν την Τετάρτη από τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «σε δύο μήνες», μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.

Αφού έκανε δεκτή την παραίτησή του Κόστα, ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί με όλα τα κόμματα την Τετάρτη και τους συμβούλους του την Πέμπτη ώστε να αποφασίσει αν θα ορίσει νέο υποψήφιο πρωθυπουργό ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

«Η προτιμώμενη λύση» για τους σοσιαλιστές είναι ο πρόεδρος να διορίσει έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό που θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης η οποία θα υποστηρίζεται από την παρούσα σοσιαλιστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουίς Μοντενέγρο, επικεφαλής του κεντροδεξιού PSD (ΕΛΚ), ζητά πρόωρες εκλογές «το συντομότερο δυνατό». Το ίδιο υποστήριξαν και τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του τρίτου κόμματος, της ακροδεξιάς Chega.

Τα κόμματα δεν επιθυμούν να καθυστερήσουν τη διάλυση του κοινοβουλίου ώστε να μπορέσει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2024.

Παρόλα αυτά, ο Μοντενέγρο δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στον προϋπολογισμό «αν είναι πιο χρήσιμο για τη χώρα», αλλά υποστήριξε πως «ό,τι μπορεί να επιταχυνθεί πρέπει να επιταχυνθεί» και ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε «δύο μήνες περίπου».

Σημειώνεται πως ο  Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα σε προηγούμενες δηλώσεις του  είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού άλλης κυβέρνησης με την ίδια σοσιαλιστική πλειοψηφία σε ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση του Αντόνιο Κόστα.

Το σχέδιο για το κέντρο δεδομένων καταπίνει τον Κόστα

Στο επίκεντρο της έρευνας, η οποία ξεκίνησε το 2019, βρίσκεται η κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων στο Sines αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναπτύχθηκε από την Start Campus και εγκαινιάστηκε από τον Κόστα τον Απρίλιο του 2021.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο δικηγόρος και σύμβουλος Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάδο – στενός φίλος του Κόστα- φέρεται να χρησιμοποίησε αυτή τη φιλία για να επηρεάσει αποφάσεις της κυβέρνησης και άλλων φορέων που επηρεάζουν το κέντρο.

Εκτός από τη φιλία του με τον πρωθυπουργό, ο Ματσάδο είχε επίσης στενή σχέση με τον Βίτορ Εσκάρια, προσωπάρχη του Κόστα, μέσω του οποίου φέρεται να διευκόλυνε την πρόσβαση των διευθυντών του Start Campus σε μέλη της κυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του πορτογαλικού πρακτορείου Lusa.

Από το 2021 και μετά, ο Ματσάδο φέρεται να είχε τακτικές επαφές με τον Αντόνιο Κόστα και τον προσωπάρχη του, αλλά και με άλλα μέλη της κυβέρνησης, συγκεκριμένα με τον υπουργό Υποδομών, Ζοάο Γκαλάμπα, στον οποίο απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες την Τρίτη.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, ο προσωπάρχης αποδέχθηκε τα αιτήματα του Ματσάδο να παρεμβαίνει στην κυβέρνηση και σε άλλους οργανισμούς για θέματα που αφορούσαν την εταιρεία, ενώ ο διευθυντής της εταιρίας ανέπτυξε άμεσες επαφές με τον υπουργό Γκαλάμπα, σε επίσημες συναντήσεις, ιδιωτικά γεύματα και δείπνα.

Η εισαγγελία έκρινε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για τα αδικήματα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας πολιτικού αξιωματούχου και της εξαγοράς επιρροής.

Σχετικα αρθρα

Ευρωζώνη: Δεν γλιτώνει την ύφεση- Βαρίδι η γερμανική οικονομία

admin

ΕΚΤ και Fed: Η πιο σημαντική εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική

admin

Η γερμανική εμμονή για λιτότητα κάνει «μπάχαλο» την Ευρώπη

admin

Αυτόματα ταμεία: Γιατί αμφισβητείται η χρησιμότητά τους

admin

Γερμανία: Συμφωνία για αυξήσεις στους μισθούς στο Δημόσιο

admin

Ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να τορπιλίσει την COP28

admin

Τσάρλι Μάνγκερ: «Πολύ προσεκτικός» -ίσως και λίγο τσιγγούνης-για να μην γίνει δισεκατομμυριούχος

admin

Από την Ελλάδα της κρίσης στη Γερμανία της κρίσης;

admin

La Repubblica: Η Γαλλία θέλει Ντράγκι αντί Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν

admin

Βαθαίνουν τα προβλήματα του Έλον Μασκ με τους Σκανδιναβούς: Έχασε κρίσιμη δικαστική μάχη

admin

Ο δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος CEO, που δεν αναγνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοί του

admin

Ποινικό αδίκημα πλέον η δημόσια καύση θρησκευτικών κειμένων στη Δανία

admin