Image default
Οικονομία

Κίνα: Προβλέψεις για έλλειμμα προϋπολογισμού 2024 στο 3,5% του ΑΕΠ

Ανοδική αναθεώρηση «βλέπουν» διεθνείς αναλυτές για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Κίνας του 2024, κάτι που προμηνύει μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη στο μέλλον.

Ανοδική αναθεώρηση «βλέπουν» διεθνείς αναλυτές για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Κίνας του 2024, κάτι που προμηνύει μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη στο μέλλον.

Η UBS, η China International Capital Corporation και η Kaiyuan Securities αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τον δείκτη του ελλείμματος το 2024 σε πολύ πάνω από το 3% του ΑΕΠ, φτάνοντας μέχρι και το 3,5%. Το Πεκίνο προσπάθησε να διατηρήσει σταθερό το έλλειμμα, αλλά τον περασμένο μήνα αύξησε τον δείκτη του 2023 στο 3,8% ως μέρος των προσπαθειών για τη στήριξη της οικονομίας.

Αυτή η πρόσφατη αναθεώρηση του προϋπολογισμού «μπορεί να υποδεικνύει μια αλλαγμένη προσέγγιση στη δημοσιονομική πολιτική», έγραψε σε σημείωμα η επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την Κίνα, Wang Tao, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η κυβέρνηση θα θέσει το ποσοστό στο 3,5-3,8% το 2024.

Καθώς η αγορά κατοικίας και οι εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες το επόμενο έτος, η αύξηση του προϋπολογισμού θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι οικονομολόγοι της CICC, Zhang Wenlang και Peng Wensheng, αναμένουν επίσης ότι το έλλειμμα θα οριστεί στο 3,5-3,8% του ΑΕΠ και δήλωσαν ότι βλέπουν περισσότερες δαπάνες να κατευθύνονται σε τομείς όπως η κοινωνική ασφάλιση, η επιστήμη και η εκπαίδευση. Ο αναλυτής της Kaiyuan Securities, He Ning, έγραψε σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα ότι το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί στο 3,5-4% του ΑΕΠ.

Αυτές οι προβλέψεις είναι σύμφωνες με τις συστάσεις ορισμένων οικονομολόγων που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση – συμπεριλαμβανομένου του Zhang Yansheng, πρώην ανώτερου αξιωματούχου στην κύρια υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας. Το Πεκίνο θα πρέπει να ορίσει το ονομαστικό έλλειμμά του στο 3,8% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 5,18 τρισ. γιουάν ή 710 δισ. δολάρια, είπε κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε συνέδριο τον Οκτώβριο.

Το ονομαστικό έλλειμμα της Κίνας αναφέρεται στο χάσμα μεταξύ εσόδων και δαπανών που καταγράφεται στον γενικό προϋπολογισμό της Κίνας, ο οποίος καλύπτει κυρίως τις καθημερινές δαπάνες. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί συχνά κεφάλαια που απομένουν από τα προηγούμενα χρόνια για να μειώσει αυτό το έλλειμμα. Ορισμένοι οικονομολόγοι αποκλείουν αυτά τα μεταφερόμενα κεφάλαια για να έχουν μια πιο ακριβή εικόνα του πραγματικού δημοσιονομικού αντίκτυπου του προϋπολογισμού.

Για παράδειγμα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Hui Shan προέβλεψαν ότι το ονομαστικό έλλειμμα της Κίνας θα μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Ωστόσο, βλέπουν το έλλειμμα εντός του προϋπολογισμού, το οποίο αποκλείει τις μεταφορές υπολειπόμενων κεφαλαίων, να αυξάνεται στο 5,3% του ΑΕΠ το 2024 σε σύγκριση με 5% φέτος, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη.

Οι οικονομολόγοι εξετάζουν επίσης ευρύτερα μέτρα για το έλλειμμα — τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δαπάνες που χρηματοδοτούνται από την έκδοση ομολόγων τοπικών κυβερνήσεων και χρέη που εκδίδονται από σχήματα χρηματοδότησης ή LGFV, και τα οποία γενικά είναι αρκετά πολλαπλάσια από το έλλειμμα. Αυτό το είδος των δαπανών που χρηματοδοτούνται από τις τοπικές κυβερνήσεις ήταν υπό πίεση φέτος, καθώς η επιβράδυνση στην αγορά των ακινήτων έχει μειώσει τα έσοδα της αυτοδιοίκησης.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του - αναμένουν επί του παρόντος την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,5% το 2024 μετά την ανάπτυξη κατά 5,2% φέτος. Το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος συνεδριάζει τον Δεκέμβριο για να θέσει οικονομικούς στόχους για το επόμενο έτος, αν και συνήθως δεν δημοσιοποιούνται μέχρι την άνοιξη.

Σχετικα αρθρα

Ρεύμα: Τι πρέπει να ξέρετε για τα «έγχρωμα» τιμολόγια – Tips για συμφέρουσα επιλογή

fastpath

ΥΠΕΝ: Πληροφορίες για τα τιμολόγια ρεύματος με ισχύ από 01.01.2024

fastpath

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ερωτήσεις & απαντήσεις για το τι ισχύει από 1/1/2024

admin

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το φορολογικό νομοσχέδιο – 10 αλλαγές κοινωνικής δικαιοσύνης

admin

Η Ουκρανία εκτιμά ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει σχεδόν στους 60 εκατ. τόνους το 2023

fastpath

Κύριες συντάξεις: Υπεγράφη η εγκύκλιος για αύξηση 3% από 1/1/2024

admin

Παπαθανάσης: Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας η απόφαση του Ecofin

admin

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε σε υψηλά πέντε μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο

fastpath

Ecofin: «Πράσινο φως» στο τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

admin

Δημοσιονομικοί Κανόνες ΕΕ: Τι αναφέρει η συμβιβαστική πρόταση – Ειδική μεταχείριση στο ελληνικό χρέος για τις πληρωμές του 2033

fastpath

ΑΣΕΠ: Τα προσωρινά αποτελέσματα για 143 θέσεις σε 17 φορείς της Υγείας

admin

Ecofin: Ενέκρινε το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψής της Ελλάδας – Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισ. ευρώ

fastpath