Image default
Τοις Μετρητοίς

ΟΤΕ: Σε δεινή διαγραμματική θέση

ΟΤΕ: Σε δεινή διαγραμματική θέση

Όλο και περισσότερο δυσκολεύει η διαγραμματική εικόνα του ΟΤΕ με τη μετοχή να φαίνεται ότι πάει σε μετωπική με τη στήριξη των 12,55 ευρώ μετά και το χθεσινό -5,22% και το ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τα 13 ευρώ. Το δε μηνιαίο candlestick έχει αποτυπώσει μια «άσχημη»  άνω σκιά που επιβαρύνει περαιτέρω τον υπάρχον καθοδικό σχηματισμό.  Το άμεσο ζητούμενο είναι η επαναφορά της μετοχής όχι μόνο πάνω από το όριο των 13 ευρώ αλλά και πάνω από τo Vwap των τελευταίων δύο μηνών που εντοπίζεται στα  13,44 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που η μετοχή παραμείνει κάτω από τα 13 ευρώ δίχως κάποια ένδειξη διορθωτικής ανάτασης τότε θα πρέπει να αναμένουμε τη «συμπεριφορά» της λίγο πάνω ή μέσα στην ισχυρή ζώνη στήριξης της τελευταίας σχεδόν τετραετίας, αν αφαιρέσουμε φυσικά τα πτωτικά ευτράπελα της πανδημικής κρίσης το Μάρτη του 2020. Η ζώνη αυτή εκτείνεται από τα 12,55 έως και τα 12 ευρώ.

Κάτω από εκεί θα αλλάξουν πολλά για τη μετοχή. Ήδη πάντως, αν και θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση έως και τα τέλη Νοεμβρίου όπου και θα ολοκληρωθεί το μηνιαίο candlestick, έχει διαρραγεί καθοδικά το μακροπρόθεσμο  ichimoku cloud  όπου κρατούσε την ανοδική πορεία του ΟΤΕ από το Σεπτέμβριο του 2013.

Τα αποτελέσματα τώρα του 9μήνου δεν έδειξαν κάτι το τόσο ανησυχητικό  που να δικαιολογούν το χθεσινό -5,22% που είναι το τρίτο ποσοστιαίο αρνητικό ρεκόρ πτώσης μέσα στο 2023. Αναλυτικότερα ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε για το φετινό 9μηνο στα 2,538 δισ. ευρώ μειωμένος κατά -1,2% σε σχέση με τα 2,569 δισ. ευρώ του 2022 με τα καθαρά κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους να παρουσιάζουν όμως άνοδο +0,2% στα 397,2 εκατ. ευρώ από 396,4 εκατ. ευρώ και τα βασικά κέρδη ανά μετοχή να κλείνουν με άνοδο +3,7% στα 0,9334 ευρώ από 0,900 ευρώ.

Θετικό ήταν και το στοιχείο της μείωσης του καθαρού δανεισμού από τα 774,2 εκατ. ευρώ που ήταν την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι στα 671,9 εκατ. ευρώ ή πτώση 13,2% την ίδια ώρα μάλιστα που πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 620 εκατ. ευρώ έως το τέλος της φετινής χρήσης. Ο δε καθαρός δανεισμός του ομίλου αντιστοιχεί σε μόλις 0,5 φορές του ετήσιου προσαρμοσμένου ΕΒΙTDA (AL). Αφήστε που στο τρίτο τρίμηνο του 2023, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ σε “ΒΒΒ+” με σταθερή προοπτική.

Στο μεταξύ εκεί ακριβώς που υπάρχει ο ισχυρός ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση και στη κινητή τηλεφωνία   ο ΟΤΕ αύξησε για το μεν πρώτο κατά 3,3% τους συνδρομητές και στο δε δεύτερο πέτυχε στο τρίμηνο ετήσια αύξηση 5,5% στους συνδρομητές συμβολαίου.

Επίσης ο ΟΤΕ μείωσε τόσο το ενεργειακό κόστος όσο και το  κόστος προσωπικού κατά 6,7% αποτυπώνοντας κυρίως το όφελος από το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που υλοποιήθηκε νωρίτερα το 2023, σε συνδυασμό με την τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη την προηγούμενη άνοιξη.

Τα οικονομικά στοιχεία του 9μήνου για το 2023 ήταν σε γενικές γραμμές λίγο καλύτερα από εκείνα του 2022 με τη μόνη διαφορά ότι τον περασμένο Νοέμβρη η μετοχή είχε ένα Vwap στα 15,39 ευρώ ενώ τώρα βρίσκεται 2 ευρώ κάτω στα 13,38 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

November 10, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intralot: Τα καλύτερα νέα τα έχει αφήσει για το 2024

admin

Lavipharm: Κοιτώντας πλέον δυνατά μπροστά

admin

Αλέξανδρος Εξάρχου: Η τεράστια ευκαιρία που εμφανίζεται μια φορά κάθε 100 χρόνια

admin

ΔΕΗ και τιμολόγια…

admin

2024: Η χρονιά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

admin

Dow Jones : Σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά

admin

MSCI Argentina: Το τίναγμα του Javier Milei

admin

Dollar Index: Στοιχειοθετείται η βύθιση του δολαρίου

admin

Στο πάρτι και τα πολύτιμα μέταλλα

admin

Η αφύπνιση του real estate και η ανύπαρκτη επενδυτική παιδεία

admin

Ο θηριώδης ελέφαντας και το ορόσημο των 1400 μονάδων

admin

Γενικός Δείκτης: Βλέποντας στο βάθος τις 1400 μονάδες.

admin