Image default
Τοις Μετρητοίς

Titan Cement: Ισχυρά μεγέθη με έντονη αναπτυξιακή δυναμική

Χάρμα ιδέσθαι ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της Titan Cement International (TITC) με τον όμιλο να διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική του και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους καταγράφοντας  ισχυρά μεγέθη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι πωλήσεις του ομίλου κατέγραψαν αύξηση 13,9% φτάνοντας τα 1,892 δισ. ευρώ έναντι 1,662 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.  Τα  κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν  κατά 72% και διαμορφώθηκαν στα 397 εκατ. ευρώ από 231,3 εκατ. ευρώ που ήταν στο περσινό 9μηνο,  σαν αποτέλεσμα των ψηφιακών συστημάτων παραγωγής, του βελτιωμένου ενεργειακού μείγματος και της συγκράτησης του κόστους ενέργειας.

Παράλληλα τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν κατά +121,8%, στα 198 εκατ. ευρώ από 89,1 εκατ. ευρώ που  ήταν το 9μηνο του 2022 με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 2,64 ευρώ. Σημαντικό στοιχείο των αποτελεσμάτων ήταν και η ισχυρή μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 147 εκατ. ευρώ κατεβάζοντάς τον στα 765 εκατ. ευρώ παρά τις αυξημένες επενδυτικές δαπάνες αναπτυξιακού χαρακτήρα ύψους 158 εκατ. ευρώ που είχαν ως επίκεντρο την αποτελεσματική επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, την εξοικονόμηση κόστους παραγωγής, τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση των logistics.

Εντυπωσιακές συνεχίζουν να είναι οι επιδόσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα. Μάλιστα η Titan Cement αναφέρει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα διατηρήθηκε αμείωτη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί διψήφια αύξηση του όγκου πωλήσεων στην εγχώρια αγορά. Στην Αττική, περιοχή όπου ο όμιλος έχει έντονη παρουσία, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν διπλάσιος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, αυξημένη δραστηριότητα παρατηρήθηκε  και στη νησιωτική χώρα σε συναφείς με τον τουρισμό δραστηριότητες, στην ηπειρωτική χώρα σε μείζονος κλίμακας δημόσια έργα υποδομών, αλλά και στην περιφέρεια σε μικρότερης κλίμακας έργα υποδομών. Αυτό ίσως είναι ένα ισχυρό δείγμα και για τον κατασκευαστικό κλάδο και τους εισηγμένους ομίλους.

Θετικά κινήθηκε και η Τουρκία όπου οι όγκοι πωλήσεων του τσιμέντου λόγω κυρίως της επιτάχυνσης των έργων ανακατασκευής και ανακαίνισης κατέγραψαν διψήφια αύξηση ενώ σε συνδυασμό και με τις συνεχείς ανοδικές αναπροσαρμογές των τιμών στο προϊόν, προκειμένου να αντισταθμιστεί ο υψηλός πληθωρισμός, η Titan  Cement κατάφερε να σημειώσει βελτίωση στη κερδοφορία της.

Μεγάλο αναγνωστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προοπτικές στο δελτίο τύπου του ομίλου όπου αναγράφονται πέρα από τα έντονα χαρακτηριστικά ανάπτυξης της Titan και ορισμένα γενικά επενδυτικά στοιχεία για το οικονομικό περιβάλλον που φαίνεται να διαμορφώνεται για το 2024 τόσο στην ανθεκτική αμερικανική οικονομία όσο στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης η μετοχή της Titan Cement μετά το ανοδικό πέρασμα πάνω από την αντίσταση των 18 ευρώ έχει να αντιμετωπίσει αυτή των 19,44 ευρώ. Ανοδική καταστρατήγηση της εν λόγω αντίστασης θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τη καταγραφή τιμών με το 2 μπροστά. Ο διαγραμματικός στόχος με τη φόρα που έχουν πάρει οι προοπτικές ανάπτυξης των θεμελιωδών στοιχείων  του ομίλου εντοπίζεται στα 23 ευρώ ή ένα +20% από τη τωρινή τιμή διαπραγμάτευσης.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

November 10, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intralot: Τα καλύτερα νέα τα έχει αφήσει για το 2024

admin

Lavipharm: Κοιτώντας πλέον δυνατά μπροστά

admin

Αλέξανδρος Εξάρχου: Η τεράστια ευκαιρία που εμφανίζεται μια φορά κάθε 100 χρόνια

admin

ΔΕΗ και τιμολόγια…

admin

2024: Η χρονιά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

admin

Dow Jones : Σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά

admin

MSCI Argentina: Το τίναγμα του Javier Milei

admin

Dollar Index: Στοιχειοθετείται η βύθιση του δολαρίου

admin

Στο πάρτι και τα πολύτιμα μέταλλα

admin

Η αφύπνιση του real estate και η ανύπαρκτη επενδυτική παιδεία

admin

Ο θηριώδης ελέφαντας και το ορόσημο των 1400 μονάδων

admin

Γενικός Δείκτης: Βλέποντας στο βάθος τις 1400 μονάδες.

admin