Image default
Τοις Μετρητοίς

Πετρέλαιο: Μαύρα τα έχουν βάψει οι «μπουρλοτιέρηδες» αναλυτές των $100

Θετική ένδειξη για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων είναι η καθοδική κίνηση του συμβολαίου στο πετρέλαιο Light Crude Oil, όπου εκεί που αναφανδόν τα media και οι ειδικοί «μπουρλοτιέρηδες» αναλυτές ωρύονταν για τα 100 δολάρια ανά βαρέλι έχει βρεθεί να χάνει διαδοχικά τις σημαντικές στηρίξεις των 90 και των 78 δολαρίων και να κείτεται στα 76,40 δολάρια βλέποντας στο διαγραμματικό βάθος τη ζώνη στήριξης των 73,50 με 70 δολαρίων.

Αν μάλιστα η τιμή περάσει και παγιωθεί κάτω από τα 70 δολάρια τότε το πλήγμα θα είναι σοβαρό για τη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται του πετρελαϊκού καρτέλ OPEC+ αλλά φυσικά  και για τη «σύμμαχο»  Ρωσία. Οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο έχουν ήδη οδηγήσει την οικονομία του Ριάντ στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τριών ετών.

Η δε ασθενέστερη ζήτηση από τα διυλιστήρια  είναι πολύ πιθανό να σπρώξει σε χαμηλότερη τιμή το συμβόλαιο του πετρελαίου. Στην Ευρώπη, η κατανάλωση ντίζελ και νάφθας, δηλαδή τα βασικά καύσιμα για φορτηγά, τρένα, πλοία και κατασκευές, έχει σχεδόν καταρρεύσει, ενώ στις ΗΠΑ η κατά κεφαλήν ζήτηση για βενζίνη αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας.

Τη ζημιά από ότι φαίνεται την έχει κάνει η εξ αποστάσεως εργασία, η σημαντική βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσω της πράσινης ενέργειας και το μικρότερο εναπομείναν πορτοφόλι από τον επίμονο πληθωρισμό.

Χαρακτηριστικά της όλης κατάστασης είναι και τα οικονομικά αποτελέσματα της γιγάντιας Saudi Aramco (2222) όπου ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2023 πτώση 23% στα καθαρά κέρδη κλείνοντας στα 32,6 δισ. δολάρια από 42,4 δισ. δολάρια λόγω της χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και του όγκου των πωλήσεων.

Η Aramco  με κεφαλαιοποίηση 2,158 τρισ. δολάρια αποτελεί τη τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως μετά την Apple και την Microsoft ενώ ως γνωστόν είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας μέσω των παχυλών μερισμάτων. Διαγραμματικά η μετοχή έχει μπει σε μια πτωτική βραχυχρόνια τάση με πρώτο στόχο τη καθοδική διάσπαση της στήριξης στα 32,70 ριάλ ( 1 ριάλ = 0,249 ευρώ) και κίνηση προς τα 31,60 ριάλ.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία. 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

November 12, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intralot: Τα καλύτερα νέα τα έχει αφήσει για το 2024

admin

Lavipharm: Κοιτώντας πλέον δυνατά μπροστά

admin

Αλέξανδρος Εξάρχου: Η τεράστια ευκαιρία που εμφανίζεται μια φορά κάθε 100 χρόνια

admin

ΔΕΗ και τιμολόγια…

admin

2024: Η χρονιά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

admin

Dow Jones : Σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά

admin

MSCI Argentina: Το τίναγμα του Javier Milei

admin

Dollar Index: Στοιχειοθετείται η βύθιση του δολαρίου

admin

Στο πάρτι και τα πολύτιμα μέταλλα

admin

Η αφύπνιση του real estate και η ανύπαρκτη επενδυτική παιδεία

admin

Ο θηριώδης ελέφαντας και το ορόσημο των 1400 μονάδων

admin

Γενικός Δείκτης: Βλέποντας στο βάθος τις 1400 μονάδες.

admin