Image default
Οικονομία

Συντάξεις: Ξανά στις 200.000 εκκρεμότητες – Οι καθυστερήσεις «σώζουν» τον ισολογισμό του ΕΦΚΑ

Συντάξεις: Ξανά στις 200.000 εκκρεμότητες - Οι καθυστερήσεις «σώζουν» τον ισολογισμό του ΕΦΚΑ
Στο ΕΤΕΑΕΠ συσσωρεύονται 105.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη. Οι εκκρεμότητες ανέρχονται στις 195.000.

Κοντά στις 200.000 εξακολουθούν να κινούνται οι εκκρεμότητες στις συντάξεις, παρά τις εκκαθαρίσεις δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων την περίοδο 2022-23.

Αλλά καθώς η διεκπεραίωση των φακέλων έγινε με fast track διαδικασίες, υπάρχουν αυτή τη φορά 11.500 συντάξεις με λάθη υπολογισμού και χιλιάδες άλλα παράπονα και αιτήσεις θεραπείας.

Στον ΕΦΚΑ, για κύρια σύνταξη, βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εκκρεμότητα σχεδόν 50.000 αιτήσεις, συν 28.000 φάκελοι οι οποίοι αφορούν σε μεικτό χρόνο ασφάλισης στην ημεδαπή και σε χώρες –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα στο ΕΤΕΑΕΠ συσσωρεύονται 105.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη.

Συνολικά, μαζί με τις 11.5000 αιτήσεις για διορθώσεις (λάθη υπολογισμού), οι συνολικές εκκρεμότητες ανέρχονται στις 195.000.

Ακόμη και η πρόβλεψη για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης παράλληλα με την χορήγηση της κύριας και με βάση την 15ετία που ισχύσει στο ΙΚΑ/ΕΤΕΑΜ, αποσκοπεί ακριβώς στην διεκπεραίωση των φακέλων και την απονομή συντάξεων σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασφαλισμένους.

Και αυτό καθώς σε πολλές περιπτώσεις (Δημόσιο, Ειδικά Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών κ.α.), ενώ δινόταν η κύρια σύνταξη με 32 ή 35 έτη (π.χ. ΟΤΕ, τράπεζες), το αντίστοιχο επικουρικό δεν έδινε σύνταξη με λιγότερα από 25 έτη.

Για παράδειγμα, το επικουρικό του ΟΤΕ συγκροτήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία (διαδοχική ασφάλιση) το 2010 ή 2012, αλλά θα πρέπει να περιμένουν να συμπληρώσουν το 67ο έτος προκειμένου να πάρουν την επικουρική σύνταξη.

Η γραφειοκρατία, οι ατυχείς ή ανίδεες διοικήσεις και η πολυνομία, παράλληλα με την καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των απασχολουμένων, είναι οι αιτίες στις τραγικές καθυστερήσεις αναφορικά με την απονομή των συντήξεων. Ωστόσο, πίσω από το… χειρόγραφο σύστημα κρύβεται και μια ζοφερή οικονομική αλήθεια:
«Αν διεκπεραιωθούν όλες οι εκκρεμότητες θα καταρρεύσει το Ασφαλιστικό Σύστημα» έλεγε στην στήλη αρμόδιος κυβερνητικό παράγοντας.

Ήδη, η σχετική προώθηση σημαντικού αριθμού αιτήσεων για την κύρια σύνταξη έφερε τον ΕΦΚΑ σε ισορροπία τρόμου φέτος Με τα έσοδα να υπολείπονται, έστω και κατά τι, των δαπανών για συντάξεις.

Αν η έκδοση των συντάξεων επιταχυνθεί, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει, σε συνδυασμό με την υποδηλωμένη και υποασφαλισμένη εργασία (δηλώνεται μερική απασχόληση, ενώ υποκρύπτεται πλήρες 8ωρο), συν το χαμηλότερο ύψος των εισαγωγικών μισθών έναντι όσων συνταξιοδοτούνται, αναμένεται αυτές οι αιτίες να σημάνουν την περεταίρω διεύρυνση των λειτουργικών ελλειμμάτων του Ασφαλιστικού.

Εξάλλου, η ισορροπία τρόμου των οικονομικών στηρίζεται, πέραν της καθυστέρησης απονομής των συντάξεων, τόσο στην μη καταβολή αυξήσεων στις επικουρικές όσο και στις υποδεέστερες του πληθωρισμού αναπροσαρμογές στις κύριες συντάξεις. Όπως ο νόμος προβλέπει είναι αλήθεια…

Συγκεκριμένα: πέρυσι με επίσημο πληθωρισμό 9,6% δόθηκαν αυξήσεις 7,75% από τις αρχές του έτους (1/2 του πληθωρισμού και το ½ του ΑΕΠ), ενώ για το τρέχον άρτος με πληθωρισμό ίσως πάνω του 4,4%, «οι αυξήσεις θα είναι κοντά στο 3%» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Δηλαδή, μέσα στην διετία οι συνταξιούχοι χάνουν πάνω από τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες και 14 μονάδες στις επικουρικές. Ενόσω παραμένει μη τιμαριθμοποιούμενη η φορολογική κλίμακα, ενώ επιβάλλεται και δεύτερη φορολογία, Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), για κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ και επικουρικές άνω των 300 ευρώ…

Σχετικα αρθρα

Beige Book: Επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, δείχνουν τα στοιχεία της Fed

admin

Περισσότερες από 7.500 κλήσεις στη γραμμή 1520 για την προστασία καταναλωτών

admin

20η Καταβολή Πρώτης Αρωγής – Έχουν καταβληθεί 121,7 εκατ. ευρώ σε πάνω από 33.613 πλημμυροπαθείς

admin

Τα ελληνικά ομόλογα στο ίδιο επίπεδο με τα γαλλικά το 2024 εκτιμά ο οίκος Wood

fastpath

Δ. Σονιάδου (Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο) στη Nafetmporiki TV: « Να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η ισοτιμία εκταμίευσης»

admin

Βυθίστηκαν οι τραπεζικές χορηγήσεις τον Οκτώβριο

admin

Θ. Πελαγίδης στη Naftemporiki TV: «Ο ρυθμός του πληθωρισμού αποκλιμακώνεται, αλλά οι τιμές δεν θα πέσουν»

admin

Διίστανται οι απόψεις των Μπόστικ και Μπάρκιν της Fed για την πορεία του πληθωρισμού

admin

ΟΠΕΚΑ: Αύριο καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα

admin

Ρεύμα: Κατακόρυφη μείωση των παραπόνων καταναλωτών – Ξεκινά ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής

admin

ΓΣΕΒΕΕ: Να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

fastpath

Ταξί: Ακινητοποιημένα στην Αττική 5 και 6 Δεκεμβρίου

admin