Image default
Οικονομία

UBS: Αναμένει μείωση των επιτοκίων από την Fed ως και 275 μονάδες βάσης μέσα στο 2024

Η UBS αναμένει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια έως και 275 μονάδες βάσης το 2024.

H UBS αναμένει από τη Federal Reserve (Fed) να μειώσει τα επιτόκια έως και 275 μονάδες βάσης το 2024, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις της αγοράς, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδηγείται σε ύφεση.

Όπως αναφέρει το CNBC, στην έκθεση για τις προοπτικές του 2024-2026 για την αμερικανική οικονομία, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η ελβετική τράπεζα δήλωσε ότι παρά την οικονομική ανθεκτικότητα έως το 2023, πολλοί από τους «αντίθετους ανέμους» και κινδύνους παραμένουν. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι της τράπεζας θεωρούν ότι «λιγότερα από τα στηρίγματα για την ανάπτυξη, που επέτρεψαν το 2023 να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια, θα συνεχίσουν να υπάρχουν το 2024».

Η UBS αναμένει ότι ο αποπληθωρισμός και η αυξανόμενη ανεργία θα αποδυναμώσουν την οικονομική παραγωγή το 2024, οδηγώντας την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να μειώσει τα επιτόκια, για να ανακόψει την οικονομική αποδυνάμωση.

Μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουλίου 2023, η FOMC θέσπισε μια σειρά από 11 αυξήσεις επιτοκίων, για να αυξήσει το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed από ένα εύρος στόχου 0,25-0,5% σε 5,25-5,5%.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έκτοτε σταμάτησε σε αυτό το επίπεδο, ωθώντας τις αγορές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί,ενώ παράλληλα άρχισαν τις εικασίες για το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα των μελλοντικών περικοπών τους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι βέβαιος» ότι η FOMC είχε κάνει ακόμη αρκετά για να επαναφέρει τον πληθωρισμό σταθερά στο στόχο του 2%.

Η UBS σημείωσε ότι παρά τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9% κατά τη διάρκεια του έτους έως το τέλος του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, οι αποδόσεις αυξήθηκαν και οι χρηματιστηριακές αγορές δέχθηκαν πιέσεις ύστερα από τη συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο. Η τράπεζα πιστεύει ότι αυτό έχει ανανεώσει τις ανησυχίες για την ανάπτυξη και δείχνει ότι η οικονομία «δεν έχει βγει ακόμη στο ξέφωτο».

«Η επέκταση φέρει το αυξανόμενο βάρος των υψηλότερων επιτοκίων. Τα πρότυπα πιστώσεων και χορηγήσεων φαίνεται να γίνονται αυστηρότερα πέρα ​​από την απλή ανατιμολόγηση. Το καυθαρό εισόδημα από την αγορά εργασίας συνεχίζει να αναθεωρείται χαμηλότερα, με την πάροδο του χρόνου», τόνισε η UBS.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι δαπάνες στην οικονομία φαίνονται αυξημένες σε σχέση με το εισόδημα, ωθημένες από τα δημοσιονομικά κίνητρα και διατηρούνται σε αυτό το επίπεδο από την υπερβολική αποταμίευση», αναφέρει η τράπεζα.

Η UBS εκτιμά ότι η ανοδική πίεση στην ανάπτυξη από τη δημοσιονομική ώθηση το 2023 θα εξασθενίσει το επόμενο έτος, ενώ οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών «αδυνατίζουν» και οι ισολογισμοί φαίνονται λιγότερο ισχυροί.

«Επιπλέον, εάν η οικονομία δεν επιβραδυνθεί σημαντικά, αμφιβάλλουμε ότι η FOMC θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών. Το 2023 είχε καλύτερη απόδοση επειδή πολλοί από αυτούς τους κινδύνους απέτυχαν να υλοποιηθούν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί», δήλωσε η UBS.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, αναμένουμε σημαντικά βραδύτερη ανάπτυξη το 2024, αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας και σημαντικές μειώσεις στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών ταμείων, με το εύρος στόχου να τελειώνει το έτος μεταξύ 2,50% και 2,75%», αναφέρει η τράπεζα.

Η UBS αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα μέσα του επόμενου έτους, με την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ να πέφτει σε μόλις 0,3% το 2024 και την ανεργία να αυξάνεται σχεδόν στο 5% μέχρι το τέλος του έτους.

«Με αυτό το πρόσθετο αποπληθωριστικό κίνητρο, αναμένουμε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το επόμενο έτος θα οδηγήσει την ανάκαμψη το 2025, ωθώντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ πίσω περίπου στο 2-1/2%, περιορίζοντας την κορυφή του ποσοστού ανεργίας στο 5,2% στις αρχές του 2025. Προβλέπουμε «κάποια επιβράδυνση το 2026, εν μέρει λόγω της προβλεπόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το φορολογικό νομοσχέδιο – 10 αλλαγές κοινωνικής δικαιοσύνης

admin

Κύριες συντάξεις: Υπεγράφη η εγκύκλιος για αύξηση 3% από 1/1/2024

admin

Παπαθανάσης: Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας η απόφαση του Ecofin

admin

Ecofin: «Πράσινο φως» στο τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

admin

Δημοσιονομικοί Κανόνες ΕΕ: Τι αναφέρει η συμβιβαστική πρόταση – Ειδική μεταχείριση στο ελληνικό χρέος για τις πληρωμές του 2033

fastpath

ΑΣΕΠ: Τα προσωρινά αποτελέσματα για 143 θέσεις σε 17 φορείς της Υγείας

admin

Ecofin: Ενέκρινε το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψής της Ελλάδας – Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 5,7 δισ. ευρώ

fastpath

Σδούκου: Ενεργειακή γέφυρα για την υπόλοιπη η Βόρεια Ελλάδα

fastpath

Κύριες συντάξεις: Η ΚΥΑ και η εγκύκλιος για αύξηση 3% – Τα ποσά από 1/1/2024

admin

EE: Κοντά σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες πριν το τέλος του έτους

admin

Κίνα: Ανεργία, χρέος, φούσκα ακινήτων και μειωμένη κατανάλωση πλήττουν την οικονομία

admin

Eurobank: Επιβράδυνση του πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης το γ’ τρίμηνο 2023

fastpath