Image default
Πρώτο Θέμα

Η γεωπολιτική της διεύρυνσης της ΕΕ

Του Mark Leonard

Πού θα τελειώσουν τα σύνορα της Ευρώπης; Στις 6 Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συνήλθαν στη Γρανάδα της Ισπανίας, για να συζητήσουν ένα ζήτημα που έχει γοητεύσει ευρωπαϊστές, ομάδες προβληματισμού και δημοσιογράφους σε όλο το μπλοκ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη  χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την έναρξη επίσημων ενταξιακών συνομιλιών στις 15 Δεκεμβρίου. Αλλά η συζήτηση στην Ισπανία δείχνει ότι το ερώτημα δεν αφορά πλέον την πραγματικότητα την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι πλέον ένα υπαρξιακό ζήτημα με εκτεταμένες επιπτώσεις για την ΕΕ και τον ρόλο της σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.

Η ΕΕ φαίνεται να κινείται προς μια ριζική επανεφεύρεση, μια “επαναθεμελίωση” που βασίζεται σε τρεις πυλώνες, καθένας από τους οποίους αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων. Αναζητά ένα μεγάλο παζάρι μεταξύ γεωπολιτικών επιταγών και φιλελεύθερων αξιών.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η ασφάλεια. Καθώς η ΕΕ μετατοπίζεται από ένα σχέδιο ειρήνης σε ένα σχέδιο πολέμου, αναγκάζεται να επανεξετάσει ορισμένες από τις βασικές της υποθέσεις. Προφανέστατα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εγκαταλείψουν την αποστροφή τους για τη σκληρή εξουσία. Αλλά είναι ακόμα ασαφές το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία: μπορούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενωθούν και να αναπτύξουν τις δικές τους στρατιωτικές ικανότητες ή θα σπαταλήσουν τα χρήματά τους σε έτοιμο εξοπλισμό από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα;

Τα εθνικά σύνορα, που κάποτε θεωρούνταν εύπλαστα από τους ηγέτες της ΕΕ, έχουν αποκτήσει νέο νόημα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στον πυρήνα της, η συζήτηση για τη διεύρυνση αφορά τον καθορισμό των συνόρων της σφαίρας επιρροής του μπλοκ, διασφαλίζοντας ότι χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία μπορούν να επιδιώξουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον αντί να αντιμετωπίζονται ως ουδέτερα κράτη μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.

Η μεταβαλλόμενη αντίληψη της ΕΕ για την ασφάλεια υπογραμμίζει τη σημασία της διεύρυνσης. Δεδομένης της στρατηγικής χρήσης της μετανάστευσης, της ενέργειας και των κρίσιμων πρώτων υλών, καθώς και της αυξανόμενης εθνικοποίησης της τεχνολογικής καινοτομίας και ρύθμισης, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στο ΝΑΤΟ για την κάλυψη όλων των αμυντικών τους αναγκών. Μόνο με την επέκταση και την ενίσχυση της ΕΕ μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτό μας φέρνει στον δεύτερο πυλώνα: την οικονομία. Οι Ευρωπαίοι, αναμφισβήτητα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, πίστευαν στη μεταμορφωτική δύναμη της οικονομικής αλληλεξάρτησης και στην ικανότητά της να μετατρέπει τους πρώην αντιπάλους της σε συμμάχους. Ωστόσο, δεδομένης της εργαλειοποίησης των εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας και των απειλών της Κίνας να περιορίσει τις ιατρικές προμήθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η ΕΕ επιδιώκει τώρα μεγαλύτερη αυτάρκεια για τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων.

Όμως η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να επιτύχει πλήρη αυτάρκεια. Αντί να επιδιώκουν τη “στρατηγική αυτονομία”, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια διαφορετικών σχέσεων με πολλούς εταίρους, διασφαλίζοντας ότι θα έχουμε εναλλακτικές σε περίπτωση που μια χώρα προσπαθήσει ποτέ να μας εκβιάσει. Για παράδειγμα, η Ουκρανία και τα Βαλκάνια θα μπορούσαν να προσφέρουν κρίσιμες εισροές και εργατικό δυναμικό, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της παγκόσμιας θέσης της Ευρώπης.

Αλλά εδώ είναι επίσης όπου η ώθηση για διεύρυνση μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντική αντίθεση. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στη Βαρσοβία, είδα τις συνέπειες της κρίσης των σιτηρών που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και η Πολωνία είναι ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και κατανοεί τη γεωπολιτική λογική της διεύρυνσης καλύτερα από τις περισσότερες χώρες, έχει επίσης έντονες επιφυλάξεις. Μια σημαντική ανησυχία είναι η πιθανότητα οικονομικής αναταραχής που θα επηρέαζε αρνητικά τον αγροτικό τομέα της Πολωνίας. Και μετά, υπάρχει η λιγότερο ελκυστική προοπτική η Πολωνία να μετατραπεί σε καθαρό συνεισφέροντα στον προϋπολογισμό της ΕΕ εάν η Ουκρανία γίνει κράτος μέλος.

Ο τρίτος πυλώνας είναι οι αξίες. Στο παρελθόν, η Ευρώπη ήταν χωρισμένη μεταξύ των φιλελεύθερων κοσμοπολίτικων κρατών μελών της ΕΕ και εκείνων εκτός του μπλοκ, κάτι που απαιτούσε σταδιακή ολοκλήρωση και μετασχηματισμό, ένα κεφάλαιο του κοινοτικού κεκτημένου (το σώμα του δικαίου της ΕΕ) κάθε φορά. Αλλά τώρα, αυτή η διχοτόμηση είναι εμφανής εντός της ίδιας της ΕΕ, με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία να ασπάζονται τον ανελεύθερο εθνικισμό.

Η διεύρυνση προσφέρει μια πιθανή λύση και για τα δύο στρατόπεδα. Για τους φιλελεύθερους της Ευρώπης, αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να εφαρμόσουν εσωτερικές μεταρρυθμίσεις μέσω των όρων του κράτους δικαίου και της ειδικής πλειοψηφίας. Αυτή η προσέγγιση, μπορεί κανείς να ελπίζει, θα μετριάσει τις εθνικιστικές τάσεις που συχνά παρεμπόδισαν τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Αντίθετα, οι ανελεύθεροι της Ευρώπης πιστεύουν ότι με την αποδοχή της Σερβίας υπό τον αυταρχικό Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πιθανώς μια πιο εθνικιστική Ουκρανία, η συλλογική δύναμη του ανελεύθερου μπλοκ θα ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να αμφισβητήσει τη Γερμανία και τη Γαλλία, τους de facto ηγέτες της ΕΕ.

Η νίκη του φιλελευθερισμού δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. Οι πολιτικοί κληρονόμοι του Μπενίτο Μουσολίνι βρίσκονται ήδη στην εξουσία στην Ιταλία και η Γαλλία μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της εάν η Μαρίν Λεπέν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ωστόσο, η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Η σημερινή κατάσταση θυμίζει τα χρόνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν εάν έπρεπε να διευρύνουν το μπλοκ ή να εμβαθύνουν την ολοκλήρωσή του. Ελπίζοντας να έχουν “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”, προσπάθησαν να κάνουν και τα δύο. Αλλά όταν τα Βαλκάνια επικράτησαν στο χάος, οι σχολιαστές έκαναν παραλληλισμούς μεταξύ της ηγεσίας της ΕΕ και του Νέρωνα που ταλαιπωρούσε τη Ρώμη. Σήμερα, η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν παρόμοιο κίνδυνο, καθώς τα έντονα υπαρξιακά διλήμματα περιορίζονται σε γραφειοκρατικές συζητήσεις για προϋπολογισμούς, διαδικασίες και θεσμούς.

Για να ευδοκιμήσει σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η ΕΕ πρέπει να επεκτείνει και να εμβαθύνει την ολοκλήρωσή της. Αλλά η επίτευξη αυτού μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη το 2023 από ό,τι το 2004. Αντί να καθοδηγεί την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Βαλκάνια στην ίδια διαδικασία προσχώρησης που ανέλαβαν η Πολωνία και η Ουγγαρία, η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει νέα, καινοτόμα πλαίσια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο βρώμικη δομή αλληλοκαλυπτόμενων κύκλων, αντί για την Ευρώπη των “ομόκεντρων κύκλων” που οραματίζονται οι ηγέτες του μπλοκ. Αλλά για να επιβιώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό του για να βρει μια μεγάλη συμφωνία, όχι απλώς να επεκτείνει τα σύνορά του.

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους

admin

Η εκδίκηση των PIIGS: Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται…

admin

Bank of America: Από τις αρχές του 2024 ο «πόνος» των Κεντρικών Τράπεζων

admin

Συντάξεις: Ποιες αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2024

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα

fastpath

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

admin

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

admin

Το κολοσσιαίο πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία 

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τράπεζες: Πτωση14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

admin

Eλληνική οικονομία: Θετική η Morgan Stanley – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

fastpath

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ’ όσα “έβγαλαν” το 2023

admin