Image default
Επιχειρήσεις

Alpha Finance: Δυναμική ανάκαμψη για το Real Estate στην Ελλάδα

Alpha Finance: Δυναμική ανάκαμψη για το Real Estate στην Ελλάδα

Στη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων μετά από μία παρατεταμένη περίοδο κρίσης αναφέρεται σε νέα της έκθεση η Alpha Finance, ενώ προσθέτει πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ανάκαμψη του ελληνικού real estate θα συνεχιστεί χάρη στις θετικές μακροοικονομικές τάσεις, την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και του τουρισμού καθώς και την πιθανή αύξηση των χρηματοδοτήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στο ελληνικό real estate, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι την προηγούμενη δεκαετία, η ελληνική αγορά ακινήτων αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και βαθιάς ύφεσης που έπληξε τη χώρα. Η εντυπωσιακή ανάκαμψη των τελευταίων ετών οφείλεται, αφενός, στην πολιτική σταθερότητα και, αφετέρου, στις θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις που, μεταξύ άλλων, οδήγησαν στην ανάκαμψη των επενδύσεων και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, τονίζει στην έκθεσή της η χρηματιστηριακή.

Οι ελληνικές Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) ωφελήθηκαν από αυτήν την ανάκαμψη, επεκτείνοντας ενεργά τα χαρτοφυλάκιά τους και διαφοροποιώντας τις επενδύσεις τους. Η εγχώρια αγορά των ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει εννέα εταιρείες, εξειδικευμένες στην απόκτηση, διαχείριση και επένδυση σε ακίνητα και χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις παρούσες συγκυρίες προκειμένου να επιτύχουν ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών ΑΕΑΑΠ είναι αρκετά διαφοροποιημένα, ενώ κυρίαρχη θέση σε αυτά έχουν τα εμπορικά ακίνητα όπως κτίρια γραφείων, καταστήματα λιανικής και logistics, με την αξία των συνολικών χαρτοφυλακίων των εισηγμένων εταιρειών να αγγίζει τα €3,9 δισ. με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία.

Οι Ευρωπαϊκές ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται κοντά στη λογιστική τους αξία (NAV) κατά μέσο όρο, με βάση τα ιστορικά στοιχεία των τελευταίων 20 ετών, σημειώνει η Alpha Finance, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στην τρέχουσα συγκυρία, η αποτίμησή τους είναι πολύ χαμηλότερη, περίπου 30% discount από τη λογιστική τους αξία. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η αύξηση των επιτοκίων και η ανησυχία για τις αγορές ακινήτων αποτελούν τις βασικές αιτίες του μεγάλου discount με το οποίο διαπραγματεύονται σήμερα οι ευρωπαϊκές ΑΕΕΑΠ, γεγονός που καθιστά τις αποτιμήσεις στα τρέχοντα επίπεδα από τις χειρότερες των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται, επίσης, με discount σε σχέση με το NAV, την τελευταία 5ετία, και με ιδιαίτερα αυξημένο discount (20% με 30%), αυτή τη στιγμή, τονίζει στην έκθεσή της η χρηματιστηριακή. Οι αναλυτές της Alpha Finance εκτιμούν, όμως, ότι η τρέχουσα συγκυρία προσφέρει μία δυνητική επενδυτική ευκαιρία, λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές της εγχώριας αγοράς ακινήτων, την ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων από το β’ εξάμηνο του 2024 και την πιθανή βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς.

Στην έκθεση της Alpha Finance παρουσιάζονται, επίσης, τα βασικά χαρακτηριστικά των έξι μεγαλύτερων REICs της εγχώριας αγοράς (Prodea, Trastor, Premia, BriQ, Trade Estates and Noval Property) που περιλαμβάνουν τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη, τη στρατηγική, τη διοίκηση, την εσωτερική διακυβέρνηση και τη μετοχική τους δομή.

#Alpha_Finance #real_estate #ΑΕΕΑΠ #ανάκαμψη

Σχετικα αρθρα

Amazon: Γιατί επενδύει στην αυθημερόν παράδοση (vid)

admin

Orilina Properties: Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές της δημόσιας προσφοράς

admin

Την Δευτέρα (11/12) η «πρεμιέρα» της Orilina Properties στο Χρηματιστήριο

admin

Jefferies: Θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα- Εξαιρετική εικόνα στο χρηματιστήριο

admin

Galaxy Cosmos Mezz: Στις 20/12 η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου

admin

Medicon: Διαψεύδει δημοσιεύματα για πωλήσεις από βασικούς μετόχους

admin

Medicon: Καμία διαπραγμάτευση για πώληση μετοχών

admin

Ισχυρή αύξηση της αξίας συναλλαγών το Νοέμβριο στο Χ.Α.

admin

Στρατηγική συνεργασία Intersys με την Konica Minolta Ελλάς

admin

Vodafone: Δωρεάν απεριόριστα data για τα Χριστούγεννα

admin

Νέο κατάστημα PEPCO σε ακίνητο της Premia Properties στην Παιανία

admin

Ενωση Εισηγμένων Εταιρειών: Νέος πρόεδρος ο Φώτης Καρατζένης

admin