Image default
Οικονομία

Βραβευμένες επιχειρηματικές ιδέες προτείνουν καινοτόμες λύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα

Πώς μπορούν να παραχθούν βιολογικά προϊόντα με βάση τα βότανα, σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως σε υψόμετρο 800-1500 μέτρων στα Καμβούνια Όρη των Γρεβενών; Πώς χρησιμοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη για την επίλυση προβλημάτων ποιότητας και ποσότητας νερού, βοηθώντας τον αγροδιατροφικό τομέα στην πορεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό; Μπορούν να δημιουργηθούν πολύχρωμα λαχανικά σε μέγεθος κατά παραγγελία, τα οποία απευθύνονται σε εστιατόρια ελληνικής δημιουργικής κουζίνας; Οι απαντήσεις και στα τρία ερωτήματα φαίνεται πως είναι θετικές και δόθηκαν από ισάριθμες εταιρείες, που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του «Next Stage Sustainability Bootcamp». Το σχετικό πρόγραμμα διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και την Ideas Forward, σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom και σε αυτό συμμετείχαν startups, ερευνητές, επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και ομάδες με γνώμονα τη βιωσιμότητα.  

Στο πλαίσιο του προγράμματος, δέκα ομάδες έλαβαν εκπαίδευση, εξειδικευμένη καθοδήγηση και είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με επιχειρηματίες, φορείς και στελέχη οργανισμών που στηρίζουν έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναζητούν συνεργασίες. Την τελευταία ημέρα του προγράμματος οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις ιδέες τους στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από θεσμικούς επενδυτές και φορείς του αγροδιατροφικού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην CDXi Solutions, εταιρία- τεχνοβλαστό (spinoff) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA), η οποία παρέχει state-of-the-art λύσεις τεχνητής νοημοσύνης σε προβλήματα ποιότητας και ποσότητας νερού, βοηθώντας και τον αγροδιατροφικό τομέα στην πορεία για ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Το δεύτερο βραβείο απέσπασαν οι Corphes, εταιρεία τροφίμων που καινοτομεί σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της, παράγοντας αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας με βάση τα βότανα, σε ελεγχόμενες μικρές ποσότητες και σε συγκεκριμένες περιοχές όπως σε υψόμετρο από 800 ως 1.500 μέτρα στα Καμβούνια Όρη των Γρεβενών. Και τo 3o βραβείο δόθηκε στην ZARZAVAT private customized farming, μια αγροδιατροφική εταιρεία καλλιέργειας premium baby και πολύχρωμων λαχανικών σε tailor made μεγέθη, που απευθύνεται κυρίως σε εστιατόρια fine dining και ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, μπαρ και delicatessen. Οι κριτές έκαναν ειδική αναφορά στην ομάδα Think Beeg, η οποία με βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά, στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου των μελισσών και των προϊόντων της. Τα παιδιά μπορούν να δουν από κοντά την κοινωνία των μελισσών μέσω της κυψέλης παρατήρησης.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν κέρδισαν συνολικά βραβεία 5.000 ευρώ σε υπηρεσίες. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας διαθέτει για 12 μήνες το co-working space στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη διεύθυνση της ως έδρα της επιχείρησης, ενώ η Ideas Forward προσφέρει συμβουλευτική επιχειρηματικού μοντέλου και επενδυτικής ετοιμότητας. Οι 10 ομάδες που έλαβαν μέρος στο Next Stage Sustainability Bootcamp ήταν οι εξής: Topinambur, SmooCream, DEMETER, CDXi Solutions, Corphes, Think Beeg, SAVE THE WATER – SAVE OUR FUTURE, ZARZAVAT private customized farming, Social Food και Mesonisi inglorious products.

«Βοηθήσαμε 10 επιχειρηματικές ομάδες να ωριμάσουν την ιδέα  τους, να την παρουσιάσουν σε φορείς της πόλης και εν δυνάμει επενδυτές με σκοπό να συγκεντρώσουν επαφές και στήριξη για την ολοκλήρωση του εγχειρήματός τους» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΑΖΚ,  Κώστας Τραμαντζάς με την ολοκλήρωση του Next Stage Sustainability Bootcamp. Η Ελένη Σιαπικούδη, βοηθός προγράμματος στο Ίδρυμα Friedrich Naumann Ελλάδας και Κύπρου σημείωσε ότι «Βασικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε την καινοτομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα».  Στους στόχους του προγράμματος αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουρτέσης, συνιδρυτής της εταιρείας Ideas Forward σημειώνοντας ότι “στο Next Stage Sustainability Bootcamp θέλουμε να στηρίζουμε τους επιχειρηματίες που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι ομάδες που συμμετείχαν δοκιμάζουν κάτι καινούργιο, κάτι δύσκολο και πρωτοποριακό. Το εγχείρημα τους θα μας πάει όλους μπροστά, σε ένα βιώσιμο μέλλον σύμφωνα με τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη”.

--

Σχετικα αρθρα

Ρεύμα: Τι πρέπει να ξέρετε για τα «έγχρωμα» τιμολόγια – Tips για συμφέρουσα επιλογή

fastpath

ΥΠΕΝ: Πληροφορίες για τα τιμολόγια ρεύματος με ισχύ από 01.01.2024

fastpath

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ερωτήσεις & απαντήσεις για το τι ισχύει από 1/1/2024

admin

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το φορολογικό νομοσχέδιο – 10 αλλαγές κοινωνικής δικαιοσύνης

admin

Η Ουκρανία εκτιμά ότι η συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει σχεδόν στους 60 εκατ. τόνους το 2023

fastpath

Κύριες συντάξεις: Υπεγράφη η εγκύκλιος για αύξηση 3% από 1/1/2024

admin

Παπαθανάσης: Δικαίωση της εθνικής προσπάθειας η απόφαση του Ecofin

admin

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε σε υψηλά πέντε μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο

fastpath

Υπ. Ανάπτυξης: Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια της κυβέρνησης για τον εισαγόμενο πληθωρισμό

admin

Ecofin: «Πράσινο φως» στο τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

admin

Δημοσιονομικοί Κανόνες ΕΕ: Τι αναφέρει η συμβιβαστική πρόταση – Ειδική μεταχείριση στο ελληνικό χρέος για τις πληρωμές του 2033

fastpath

ΑΣΕΠ: Τα προσωρινά αποτελέσματα για 143 θέσεις σε 17 φορείς της Υγείας

admin