Image default
Ευρώπη

UBS – Goldman Sachs: Τα χειρότερα (μάλλον) πέρασαν – Τα σενάρια για το 2024

Ύστερα από αλλεπάλληλες κρίσεις και ανατροπές, μία πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, εκτίναξη του πληθωρισμού και τις πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, τι μπορούν να περιμένουν οι επενδυτές; Οι ειδικοί των UBS και Goldman Sachs έδωσαν τις απαντήσεις τους σε δύο webinar, στα οποία συμμετείχε και η Ναυτεμπορική.

Οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν στο ακόλουθο σενάριο για την επόμενη χρονιά: Υποτονική ανάπτυξη, αλλά όχι ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μία νέα κανονικότητα στην Κίνα με βραδύτερη, αλλά και πιο ποιοτική ανάπτυξη, υποχώρηση του πληθωρισμού και μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες από τα μέσα του έτους.

Η UBS στην έκθεσή της Year Ahead περιμένει έναν «νέο κόσμο» το 2024, όπως επεσήμανε ο  Mark Haefele, Chief Investment Officer, Global Wealth Management.  Αυτός χαρακτηρίζεται από οικονομική αβεβαιότητα, γεωπολιτική αστάθεια, αλλά και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και απαιτεί από τους επενδυτές να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση, αλλά και ευελιξία.

UBS: Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα – Γιατί «κερδίζουν» τα ιταλικά

«Βλέπει» την Τράπεζα της Αγγλίας να κινείται πρώτη στο μέτωπο των επιτοκίων, αποφασίζοντας την πρώτη μείωση τον Μάιο του 2024. Θα ακολουθήσει έναν μήνα αργότερα, τον Ιούνιο η ΕΚΤ. Καθώς θα βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς μόλις 0,6% και τον πληθωρισμό να έχει αποκλιμακωθεί στο 2,4%, θα προβεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς σε μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, οδηγώντας έτσι το καταθετικό από το 4% σήμερα στο 3,25%. Η Fed αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο για ανάπτυξη κοντά στο 1%, θα αρχίσει τις μειώσεις από τον Ιούλιο, κατεβάζοντας τον πήχυ έως τα τέλη του έτους κατά 50 μονάδες βάσης.

Υπό τις συνθήκες αυτές θα δοθούν σημαντικές ανάσες στην αγορά κρατικού χρέους, με τις τιμές των ομολόγων να ενισχύονται και τις αποδόσεις τους (δηλαδή το κόστος δανεισμού των κρατών) να υποχωρούν.

Στο 15% οι πιθανότητες για ένα σοκ και ύφεση

Μειώσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο, που θα προσφέρουν στήριγμα στα κρατικά ομόλογα, περιμένει και η Goldman Sachs, που τιτλοφορεί την έκθεσή της «Τα χειρότερα πέρασαν». Βλέπει μείωση του πληθωρισμού, η οποία θα οδηγήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά το τρίτο τρίμηνο τις ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας και κατά το τέταρτο τη Fed.

Ο Jan Hatzius, chief economist and head of Global Investment Research, σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία διέψευσε φέτος τα σενάρια για ύφεση και προβλέπεται να αποφύγει την απειλή αυτή και το 2024. Οι πιθανότητες για ένα ισχυρό σοκ που θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία στην παγίδα της ύφεσης έχουν περιοριστεί στο 15% από 35%.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό το σοκ; Μία επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και νέα εκτίναξη των ενεργειακών τιμών.

Να σημειωθεί ότι τόσο η UBS όσο και η Goldman στο βασικό τους σενάριο «βλέπουν» την τιμή του μπρεντ κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι την επόμενη χρονιά.

Σχετικα αρθρα

La Repubblica: Η Γαλλία θέλει Ντράγκι αντί Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν

admin

Βαθαίνουν τα προβλήματα του Έλον Μασκ με τους Σκανδιναβούς: Έχασε κρίσιμη δικαστική μάχη

admin

Ο δισεκατομμυριούχος, επιτυχημένος CEO, που δεν αναγνωρίζουν ούτε οι υπάλληλοί του

admin

Ποινικό αδίκημα πλέον η δημόσια καύση θρησκευτικών κειμένων στη Δανία

admin

Συνάντηση Σάντσεθ – Όρμπαν με στόχο να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για την Ουκρανία

admin

Ecofin: Νέο αδιέξοδο για το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά με θετικές προοπτικές λύσης

admin

Επέκταση της παγκόσμιας ανάπτυξης των εφοδιαστικών αλυσίδων

admin

Η Κίνα του αύριο είναι η Κίνα του σήμερα

admin

Eurogroup: «Οδηγία» για περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2024

admin

Αλ. Νικολόπουλος (Hellasfin): Β’ εξάμηνο του ’24 βλέπουν χαλάρωση οι επενδυτές

admin

Γερμανία: Δεν θα ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους ο προϋπολογισμός του 2024

admin

Συμφωνο Σταθερότητας: Υπέρ της «απλοποίησης των κανόνων» ο Τζεντιλόνι

admin