Image default
Πολιτική

Ανδρουλάκης: «Οφείλουμε να αντιστρέψουμε τη ζοφερή πραγματικότητα του δημογραφικού»

«Το δημογραφικό πρέπει να απολέσει εθνική προτεραιότητα, που θα υπηρετήσουν απαρέγκλιτα πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις με συγκεκριμένη στρατηγική. Το δημογραφικό είναι μία βόμβα στα θεμέλια του έθνους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο συνέδριο με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα του δημογραφικού δεν μπορεί να προσεγγιστεί «ως μια στατιστική ανησυχία, αλλά ως μια πτυχή της κοινωνικής ζωής με καταστροφικές επιπτώσεις».

Επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η χώρα θα γερνάει και θα λιγοστεύει το ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την ανάπτυξή της «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας». «Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ευάλωτες οικονομίες και κοινωνίες τής Ευρώπης, καθώς σε όλες τις διεθνείς κρίσεις οι επιπτώσεις τους στο εσωτερικό είναι πολλαπλάσιες συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη», παρατήρησε.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η ζοφερή δημογραφικά πραγματικότητα δεν είναι προϊόν μόνο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης αλλά είχε αρχίσει από τη δεκαετία του 1980 και προφανώς η φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό επιβάρυνε την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «το κράτος έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει: να αντιστρέψει αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα». «Απαιτείται μία ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση η οποία θα διευκολύνει τους νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν την οικογένειά τους», προσέθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το κόστος στέγασης.

«Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία όσων ενοικιάζουν το σπίτι τους πρέπει να δίνουν πάνω από το μισό εισόδημά τους σε έξοδα στέγασης. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Ήδη από τη ΔΕΘ σημείωσα ότι με την κλιμάκωση του κόστους κατοικίας, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να μην αναστέλλει ή να μην καταργεί το μέτρο της golden visa», επανέλαβε και τόνισε: «Για εμάς είναι προτεραιότητα να τεθούν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση στα πρότυπα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και η κατάργηση της golden visa. Το εφάρμοσαν ήδη η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και το μέτρο συζητά η Ισπανία. Πλέον η golden visa λειτουργεί εις βάρος των πιο αδύναμων Ελλήνων».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η φορολογική δικαιοσύνη ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις οικογένειες με παιδιά, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

«Επίσης για εμάς ισχυρό κοινωνικό κράτος σημαίνει και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Πρέπει να υπάρχει καθολική πρόσβαση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς», είπε και προσέθεσε ότι για τα επιδόματα χρειάζεται μία ριζική αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρότεινε γενναιότερες ενισχύσεις από το πρώτο παιδί, για να ενισχυθεί οριζόντια η τεκνοποίηση καθώς και:

– Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί (και ως την ηλικία των 3 ετών) για άτεκνα ζευγάρια και ζευγάρια με 1 παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Στην Αθήνα αύριο ο Ερντογάν με 3 θωρακισμένες λιμουζίνες: Η διαδρομή και το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου

admin

Ανάλυση Associated Press: Γιατί ο Ερντογάν έρχεται τώρα στην Ελλάδα – Τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος

admin

Χαρίτσης: Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί ομολογία της αποτυχίας ενός κράτους

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν μαζικά 100 στελέχη της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας – Αφόρητη και διαλυτική η κατάσταση στο κόμμα

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο – Βελόπουλος: Οι Έλληνες δεν είναι χαζοί

admin

Παπαθανάσης: Τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα πάνε σε υγεία και παιδεία

admin

DW: Τέλος εποχής για το Die Linke στη γερμανική Βουλή – Δεν υφίσταται πλέον ως Κοινοβουλευτική Ομάδα

admin

Επίσημη πρώτη Χαρίτση στη Βουλή για το φορολογικό: Η έμμεση απάντηση στον Τσίπρα για την «ανάγκη συνεννόησης»

admin

Ο Δένδιας βλέπει τον Γκιουλέρ την Πέμπτη στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων

admin

Η εκτίμηση της Αθήνας για τα μηνύματα Ερντογάν: «Ήπιοι τόνοι – αν περάσει κόκκινες γραμμές θα λάβει ανάλογες απαντήσεις»

admin

Φάμελλος: Να σταματήσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης – αποχέτευσης και των ΔΕΥΑ

admin

Ερντογάν μετά το υπουργικό συμβούλιο: Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος με την Ελλάδα, μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα

admin