Image default
Οικονομία

Μύκονος: Ρεβάνς για τους διεθνείς επιβάτες τον Οκτώβριο

Τις απώλειες της θερινής σεζόν αντισταθμίζει η Μύκονος τον Οκτώβριο καθώς η τουριστική περίοδος έχει επεκταθεί και τους φθινοπωρινούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fraport, της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, ο αριθμός των ξένων επιβατών που διακινήθηκε τον Οκτώβριο έφτασε τους 60.353, ενισχυμένος κατά 2,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ενώ συνολικά στο δεκάμηνο η διεθνής επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε σε 1,126 εκατ., καταγράφοντας μείωση 6%.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Οκτώβριος αποτελεί τον μοναδικό μήνα από την έναρξη της φετινής θερινής σεζόν, που το πρόσημο είναι θετικό σε επίπεδο ξένων επιβατών. Βρετανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Κύπριοι αλλά και Ισραηλινοί βρέθηκαν στην κορυφαία επτάδα των τουριστών που επισκέφθηκαν το νησί των Ανέμων τον Οκτώβριο.

Συνεχίστηκε η πτώση για Σαντορίνη

Από την άλλη, σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό περιορίστηκε η πτώση στον αριθμό των διεθνών επιβατών στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης τον φετινό Οκτώβριο. Πιο αναλυτικά, η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού μειώθηκε κατά 6,7% σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, με τους διακινηθέντες επιβάτες να φθάνουν τους 131.337. Να σημειωθεί ότι η μείωση κατά το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 11%. Συνολικά στο δεκάμηνο, οι ξένοι ταξιδιώτες πλησίασαν τους 1,512 εκατ. έναντι 1,677 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι το 2022 (και όχι το 2029) υπήρξε επί του παρόντος χρονιά ορόσημο για την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Σαντορίνης, η οποία είχε εμφανίσει επιδόσεις ρεκόρ. Βρετανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ελβετοί, Αυστριακοί και Ιρλανδοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιβατών που διακινήθηκαν στην Σαντορίνη κατά το δεύτερο μήνα του φθινοπώρου.

Θετικό πρόσημο για Ρόδο, Χανιά και Κέρκυρα

Εικόνα πλήρους ανάκαμψης από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου παρουσίασε η Ρόδος, η οποία με εξαίρεση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είδε την διεθνή επιβατική κίνηση να κινείται με θετικό πρόσημο με τον Οκτώβριο να κλείνει στους 606.902 από 572.927 σημειώνοντας άνοδο 6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ενώ το δεκάμηνο διακινήθηκαν 5,258 εκατ. ξένοι επιβάτες (+2,4%).

Επιδόσεις ρεκόρ κατέγραψε το αεροδρόμιο των Χανίων στο δίκτυο εξωτερικού καθώς κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι ξένοι επιβάτες ανήλθαν σε 2,805 εκατ. (+8% σε σχέση με πέρυσι) ενώ τον Οκτώβριο ο αριθμός έφτασε τους 282.805. Τη δυναμική της διατήρησε το φθινόπωρο και η Κέρκυρα με 315.646 διακινηθέντες επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού τον Οκτώβριο (+14,5% σε ετήσια βάση)  και στους δέκα μήνες διαμορφώθηκαν σε 3,69 εκατ. (+8,6%). Εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 20% κατέγραψε η διεθνής επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου τον Οκτώβριο, ενώ στον αντίποδα η Κεφαλλονιά και Σκιάθος “έγραψαν” πτώση 4,8% και 12,7% αντίστοιχα.

Σχετικα αρθρα

Beige Book: Επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, δείχνουν τα στοιχεία της Fed

admin

Περισσότερες από 7.500 κλήσεις στη γραμμή 1520 για την προστασία καταναλωτών

admin

20η Καταβολή Πρώτης Αρωγής – Έχουν καταβληθεί 121,7 εκατ. ευρώ σε πάνω από 33.613 πλημμυροπαθείς

admin

Τα ελληνικά ομόλογα στο ίδιο επίπεδο με τα γαλλικά το 2024 εκτιμά ο οίκος Wood

fastpath

Δ. Σονιάδου (Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο) στη Nafetmporiki TV: « Να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η ισοτιμία εκταμίευσης»

admin

Βυθίστηκαν οι τραπεζικές χορηγήσεις τον Οκτώβριο

admin

Θ. Πελαγίδης στη Naftemporiki TV: «Ο ρυθμός του πληθωρισμού αποκλιμακώνεται, αλλά οι τιμές δεν θα πέσουν»

admin

Διίστανται οι απόψεις των Μπόστικ και Μπάρκιν της Fed για την πορεία του πληθωρισμού

admin

ΟΠΕΚΑ: Αύριο καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα

admin

Ρεύμα: Κατακόρυφη μείωση των παραπόνων καταναλωτών – Ξεκινά ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής

admin

ΓΣΕΒΕΕ: Να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

fastpath

Ταξί: Ακινητοποιημένα στην Αττική 5 και 6 Δεκεμβρίου

admin